to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 16.02.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: «Ποιος καθυστερεί; Η κυβέρνηση ή αυτοί που θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά;»

«Όχι αριστερή, αλλά ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μείωση αφορολόγητου στους φτωχούς για να μειωθούν οι συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα. Τι απαντά ο Μητσοτάκης και τα άλλα κόμματα στη μείωση αφορολόγητου που προτείνει το ΔΝΤ;»


Σε μία χώρα σε κρίση, υπό χρεοκοπία, είναι δεδομένη η φορολογία όσων μπορούν να πληρώσουν και όχι αριστερή, αλλά ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μείωση αφορολόγητου στους φτωχούς για να μειωθούν οι συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. 

«Το αποδέχονται ΝΔ και Κ.Μητσοτάκης, τα άλλα κόμματα και ο κ.Στουρνάρας; Όποιος μιλάει για καθυστέρηση καλείται να πάρει θέση και για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

Μπαίνουμε σε μία λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων στη συμφωνία, είπε ο κ.Δραγασάκης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και πέραν των θετικών δηλώσεων του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που «διέψευσε όσους στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας εξακολουθούν να εθετοτυφλούν», περιλαμβάνει τη στάση του ΔΝΤ, της Γερμανίας, των άλλων Ευρωπαίων.

«Αν εξαρτάτο μόνο από εμάς, τη Δευτέρα θα κλείναμε» τη συμφωνία, είπε ο κ.Δραγασάκης, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, μένει λοιπόν να φανεί εάν θα υπάρξουν αυτές οι λεπτές μετατοπίσεις.

Το ΔΝΤ ζητάει μεταξύ άλλων να μειωθεί το αφορολόγητο, δηλαδή να φορολογηθούν τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά παράλληλα να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, να ελαφρυνθεί η φορολογία «προς τα πάνω». 

Σε μία χώρα σε κρίση, υπό χρεοκοπία, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει φορολογία όσων μπορούν να πληρώσουν, «όχι μόνο αριστερή, ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό» ( μείωση αφορολόγητου στους φτωχούς για να μειωθούν οι συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα), είπε χαρακτηριστικά. «Όταν λοιπόν η κ. Μπακογιάννη ζητάει να ποινικοποιηθεί η καθυστέρηση, σε ποιον αναφέρεται, ποιος καθυστερεί; Η ελληνική κυβέρνηση ή αυτοί που θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά;», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

«Αποδέχονται τη μείωση του αφορολόγητου έτσι ώστε να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές; ... Εκκρεμεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό, προς την ΝΔ, τον κ.Μητσοτάκη, την κ. Μπακογιάννη ... αλλά και τα άλλα κόμματα και τον κ.Στουρνάρα», τόνισε ο κ.Δραγασάκης. «Όποιος μιλάει για καθυστέρηση καλείται να πάρει θέση και για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης».

Σε αντίθεση με το 2015, για πρώτη φορά, βγαίνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα, συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας πέραν του θέματος του αφορολόγητου τις θέσεις που διατυπώνουν το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Η πλευρά Σόιμπλε ζητάει να συμμετέχει υποχρεωτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος, δεν μπορεί λοιπόν η Γερμανία να «θέλει το ένα, με αντίθετους όρους, δεν μπορεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να πληρώνουμε τις αποκλίνουσες αντιθέσεις» άλλων. 

Ο κ.Δραγασάκης σημείωσε επίσης ότι το καινούργιο στοιχείο είναι ότι πλέον δεν πρόκειται για αντίθεση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την γερμανική, αλλά για ρήξεις εντός ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως έδειξαν οι δηλώσεις Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε, η η θέση Βέμπερ να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό θέμα διαπερνά όλη την Ευρώπη, δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό κυβερνήσεων, αυτό δείχνει ότι η αιτία της καθυστέρησης δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφορετικές εκτιμήσεις και επιδιώξεις κάποιων από τους δανειστές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Με τη διαμόρφωση των συμμαχιών των δυνάμεων που έχουν κοινές θέσεις με την Ελλάδα, μπορεί να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, που είναι θετικό σενάριο και για την Ευρώπη, όπως εκτίμησε. Έτσι, την Δευτέρα στο Eurogroup, είναι εφικτό να προκύψει είτε το πλαίσιο της συμφωνίας ή η δρομολόγησή της σε τακτό χρόνο.

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)