to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 04.10.2018

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: «Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό»

« Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα»


«Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό», τόνισε ο την Πέμπτη Γιάννης Δραγασάκης. «Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα», το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό “στο κόκκινο 105,5”, ανέφερε ότι «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο» και εξήγησε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress test υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ela μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι. Από την άλλη πλευρά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης τα αποτελέσματα των τραπεζών του πρώτου εξαμήνου του 2018 έχουν προβληματίσει και οι στόχοι του δευτέρου εξαμήνου είναι φιλόδοξοι, επίσης έχει προβληματίσει η περίπτωση της Follie – Follie και υπάρχει ακόμη θέμα με τα κόκκινα δάνεια. Αλλά επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «δεν είμαστε σε αδιέξοδο». Τα stress test έδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες, αλλά ακόμη κι αν χρειάζονται κεφάλαια υπάρχουν λύσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δραγασάκης τόνισε «Όχι όμως πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό» και συμπλήρωσε πως «είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας. «Το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Οποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση. Όχι πολιτικά παιχνίδια».

Αναφορικά με τις τράπεζες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στην μείωση των κόκκινων δανείων και στην χορήγηση νέων δανείων». Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να καλέσει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο με την συμμετοχή των τραπεζιτών για να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα οι τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 10 δις. Ευρώ. Είπε ακόμη ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ανέφερε πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγεί ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Ταμείο Υποδομών» το οποίο θα αφορά στην χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομών και το επιτόκιο θα είναι 0%, έτσι ώστε με την χρηματοδότηση των τραπεζών να διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 3%. Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι είναι «αισιόδοξος για την μη μείωση τους», «είμαστε σε καλό δρόμος». Για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είπε πως αυτό θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των τραπεζών από τον ίδιο στον υπουργός Επικρατείς Αλέκο Φλαμπουράρη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από τον Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον συντονιστικό ρόλο που είχε στον τραπεζικό τομέα και ο Πρωθυπουργός το υιοθέτησε.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη «Στο Κόκκινο 105,5» και το δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο:

Για το ζήτημα των τραπεζών που προέκυψε χθες

- Υπάρχει κάποια αντίφαση καταρχήν, ανάμεσα στα πραγματικά θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας και των τραπεζών και της κίνησης στο χρηματιστήριο. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι υπάρχουν και παράγοντες κερδοσκοπικοί. Όχι ότι αυτή είναι η αιτία, αλλά είναι οι δυνάμεις οι οποίες αξιοποιούν ακριβώς κάποιες συγκυρίες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί κάποια πράγματα. Άρα να πάρουμε τα θετικά. Μακροοικονομικά, όπως λένε οι οικονομολόγοι, είμαστε οικονομία σε φάση ανάκαμψης, η οποία έχει εδραιωθεί πια, Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο εδώ που έχει σχέση με τις τράπεζες. Η άνοδος της τιμής των ακινήτων που έχει αρχίσει, και αυτό βοηθάει τις τράπεζες που έχουν βάλει ως υποθήκη ακίνητα και λοιπά. Έχουμε στον τομέα των τραπεζών τα στρες τεστ που έγινε προ καιρό τον Μάιο. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές, ακόμα και σε δυσμενή σενάρια. Οι καταθέσεις επιστρέφουν, ο ELA έχει μηδενιστεί ήδη για δύο τράπεζες και προβλέπεται να μηδενιστεί και για τις άλλες, στα κόκκινα δάνεια οι στόχοι που υπήρχαν έχουν πιαστεί σε ότι αφορά τη μείωσή τους. Επομένως δεν δικαιολογείται κάποια τέτοιας έκτασης αντιδράσεις στο χρηματιστήριο.

Τώρα υπάρχουν αρνητικά που προβληματίζουν; Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου προβλημάτισαν, ήταν τα αναμενόμενα. Δεύτερον μπήκαν τώρα πιο αυστηροί στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πιο γρήγορη μείωσή τους και αυτό λοιπόν προβληματίζει θα μπορέσουν, δεν θα μπορέσουν. Τρίτον, νομίζω προσωπικά το Folli Follie έχει κάνει ζημιά. Δυστυχώς, αυτά τα γεγονότα ξέρετε όταν έχουμε και ένα παρελθόν βεβαρημένο ως χώρα, κάνουν περισσότερη ζημιά απ’ ότι νομίζουμε, δημιουργούν ένα κλίμα, ότι τι γίνεται εκεί στην Ελλάδα κλπ. Άρα, υπάρχουν τα θετικά θεμελιώδη γεγονότα, υπάρχουν κάποια θέματα που προβληματίζουν, αξιοποιήθηκε αυτή η συγκυρία και αξιοποιείται από αυτούς οι οποίοι ψάχνουν τέτοιες συγκυρίες για να κερδίσουν λεφτά. Εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι πρώτον, ότι και αν είναι πρόβλημα, υπάρχουν λύσεις. Δηλαδή αν υποτεθεί ότι υπάρχει μια δυσκολία για τη μείωση των κόκκινων δανείων στους ρυθμούς που απαιτούνται και εργαλεία έχουμε που διαρκώς τα βελτιώνουμε, παράδειγμα ο εξωδικαστικός στην ουσία τώρα αρχίζει, αλλά έχουμε και άλλες δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε και με τις τράπεζες και με τους θεσμούς και συζητούνται τέτοια σχέδια. Δεν είμαστε σε κάποιο - να το πω -αδιέξοδο.

Κεφάλαια, χρειάζονται οι τράπεζες κεφάλαια; Τα στρες τεστ έδειξε ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια, αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποια τράπεζα μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια και εκεί υπάρχουν λύσεις, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Ίσως εδώ παίζονται και άλλοι παράγοντες, οι παλιοί μέτοχοι, οι νέοι μέτοχοι, ανταγωνισμοί αναπτύσσονται, αντιθέσεις αναπτύσσονται κλπ. Άρα, το πρώτο είναι ότι όποιο και αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, που μπορούμε να συζητήσουμε νηφάλια, ψύχραιμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η κυβέρνηση κι αυτό ακριβώς θα βοηθήσει. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, δηλαδή θα είναι εγκληματικό να επιχειρηθούν πολιτικά παιχνίδια και κερδοσκοπικά βεβαίως. Είναι ευαίσθητος χώρος οι τράπεζες, το ξέρουμε πολύ καλά ακριβώς για αυτό και η κυβέρνηση τηρούμε μια στάση προσεκτική, διότι χρειάζεται σε αυτή τη συγκυρία ψυχραιμία. Αυτά είναι τα δεδομένα λοιπόν που έχουμε.

Για την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

-Εγώ τη θεωρώ εντελώς ανεύθυνη ειδικά αυτή την ανακοίνωση. Δηλαδή, επειδή το χρηματιστήριο δεν πάει καλά καταρρέει η οικονομία; Είναι σαν το αντίστροφο που έλεγαν κάποιοι, όταν πήγαινε καλά το χρηματιστήριο ότι ήταν απολύτως δείκτης ευημερίας. Και τα δύο αυτά είναι λανθασμένα, τα ξέρουμε πολύ καλά. Τα χρηματιστήρια διέπονται παγκοσμίως από πολλούς παράγοντες και δεν αναφέρω βέβαια και τους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία κλπ, που προβληματίζουν - στάθηκα μόνο στα εσωτερικά. Άρα, όποιο αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια, να ελεγχθούν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα.

Για την επίσκεψη της Επιτρόπου Κρέτσου στην Ελλάδα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη

-Πρώτον η κα. Κρέτσου, μας έφερε καλά νέα. Μας έχει βοηθήσει η Επίτροπος αρκετά. Εμείς συζητήσαμε ορισμένα επιμέρους θέματα, όπως είναι αυτό που είπατε, το Άκτιο να συνδεθεί με την Ιόνια Οδό το οποίο εκκρεμούσε, εγκρίθηκε και αυτό είναι θετικό και συζητήσαμε και άλλα παρόμοια θέματα. Κυρίως όμως εμένα με ενδιέφερε και αυτό συζητήσαμε την νέα προγραμματική περίοδο 21-27 τη νέα δεκαετία. Αυτό το πρόγραμμα που έχουμε τρέχει, το ΕΣΠΑ τρέχει, γενικά είμαστε πολύ καλά στην Ευρώπη στην απορροφητικότητα. Υπάρχουν κάποιοι επιμέρους τομείς με καθυστερήσεις που θα τους σπρώξουμε και αυτούς. Άρα το θέμα τώρα είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως χώρα, να σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως απόμακρο για ορισμένους, αλλά πρέπει να εξηγήσω πως αν τώρα δεν σχεδιάσουμε τι υποδομές θέλουμε την επόμενη δεκαετία, εάν δεν αρχίσει από τώρα η ωρίμανση των έργων ίσως θα έχουμε πρόβλημα το 2020-25 κλπ. Εμείς εδώ ως Υπουργείο πρέπει να σας πω ότι πρώτο στόχο έχουμε την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής από την οποία επιδιώκουμε τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων του κόσμου, ο δεύτερος όμως παράλληλος και θα έλεγα και ισοδύναμος στόχος είναι να σχεδιάσουμε την επόμενη περίοδο. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, έχουμε ορισμένα καλά νέα ότι θα είναι αυξημένοι οι πόροι για τη χώρα γύρω στο 10%, παλεύουμε όμως και για καλύτερα, διότι υπάρχουν και στην Ευρώπη δυνάμεις που θέλουν να μειώσουν τους πόρους για την αγροτική οικονομία, τη συνοχή κλπ και εκεί ακριβώς συνάπτονται συμμαχίες. Άρα αυτό το κομμάτι με την κα. Κρέτσου νομίζω πήγε πολύ καλά και θα το συνεχίσουμε.

Το δεύτερο που μου λέτε τώρα είναι κάτι που αφορά και τις τράπεζες. Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα και μια αδυναμία, νομίζω εγώ, των τραπεζών και πρέπει να το δουν και οι διοικήσεις, είναι το εξής: Το πρώτο πρόβλημα σήμερα για τις τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια, να ασχολούνται όμως οι τράπεζες μόνο με τη μείωση των κόκκινων δανείων και δεν δίνουν νέα δάνεια, νέες χρηματοδοτήσεις, τότε το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται, άρα οι τράπεζες πρέπει να πατάνε σε δύο πόδια, μείωση των κόκκινων δανείων και χορήγηση νέων. Λένε οι τράπεζες, μα δεν έρχονται να μας ζητήσουν δάνεια. Να πάνε οι τράπεζες να βρουν αυτούς που σχέδια, που έχουν ανάγκες, να κάνουν ειδικά προγράμματα. Εκεί τώρα, σε αυτό το κεφάλαιο εμείς εδώ ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ως κυβέρνηση βεβαίως έχουμε κάνει μια δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε ανάγκες που αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αλλά και για να βοηθήσουμε τις τράπεζες μειώνοντας το επιτόκιο. Παραδείγματος χάριν, βγαίνει σε λίγε εβδομάδες ένα πρόγραμμα, Ταμείο Υποδομών το λέμε, που θα χρηματοδοτεί μικρά έργα υποδομών, ενεργειακά, αναπλάσεις, σε διάφορους τομείς. Το επιτόκιο θα είναι μηδέν ούτως ώστε το δάνειο που θα παίρνει κάποιος από την τράπεζα τελικά να είναι η δυνατόν κάτω από το 3% που είναι ανεκτό. Άλλα εργαλεία που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, άλλα εργαλεία με τα οποία δημιουργούμε δυνατότητες σε διάφορες κατηγορίες εξωστρεφών, καινοτόμων επιχειρήσεων κλπ. Όλη αυτή λοιπόν η δέσμη των δικών μας εργαλείων, θα πρέπει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο, ένα μοχλό ούτως ώστε να αναδειχθεί και ο αναπτυξιακό ς ρόλος των τραπεζών. Έχουμε συζητήσει με τις διοικήσεις των τραπεζών, με τον κ. Καραμούζη με την Ένωση των Τραπεζών και ίσως την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μια μεγάλη σύσκεψη εδώ στο Υπουργείο, όπου θα παρουσιάσουμε εμείς τα δικά μας εργαλεία αλλά ζητάμε και από τις τράπεζες να μας πουν και αυτές τι σχεδιάζουν, γιατί οι τράπεζες έχουν ρευστότητα αυτή τη στιγμή. Μπορούν να διαθέσουν γύρω στα 10δις, που πάνε αυτά; Τι ανάγκες χρηματοδοτούνται; Επομένως αυτό είναι ένα κεφάλαιο πολύ σοβαρό που μάλιστα ασχολούμαστε μόνο με την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και τη δυναμική.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος

-Να σας διευκολύνω, δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την Τράπεζα της Ελλάδας. Είπα κάτι. Οι θεσμοί να παίξουν το ρόλο τους. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία δημιουργεί και ευθύνες. Άρα όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στα θέματα που συζητάμε έχουν ρόλους και πρέπει να τους παίξουν αυτούς τους ρόλους, τίποτα άλλο δεν θέλω να πω για αυτό το θέμα.

Για το θέμα των συντάξεων

-Ήμουν και είμαι αισιόδοξος, απλώς και εδώ πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, πρώτον γιατί θα είναι ένα μέτρο που δε θα βοηθήσει την πορεία που βρισκόμαστε σήμερα. Μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα θα βοηθιέται από δω και πέρα με την ανάπτυξη της οικονομίας, με τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα τρία όπλα από εδώ και πέρα. Η μείωση των συντάξεων θα κάνει ζημιά και όχι καλό. Χαίρομαι που φαίνεται να πείθονται οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, να πούμε όμως και την αλήθεια, δεν ήταν μέτρο που μας το είχαν επιβάλλει, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η κα. Μέρκελ. Ήταν ένα μέτρο που το είχε ζητήσει αποκλειστικά το ΔΝΤ, διότι θεωρούσε ότι δε θα πιάσουμε τους στόχους, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να κάνω και την εξής διευκρίνιση, αν το συζητάμε το θέμα των συντάξεων είναι διότι ακριβώς λόγω αυτών των απαιτήσεων το είχαμε προνομοθετήσει. Από δω και πέρα όμως δε θα γίνεται αυτό. Δηλαδή από δω και πέρα θα συμφωνούμε τους στόχους, αλλά ο τόπος υλοποίησης των στόχων θα είναι κυρίως ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων. Αν το συζητάμε τώρα τόσο πολύ και θέλουμε και εμείς να ξέρουμε τι θα πούνε και οι υπόλοιποι, είναι ακριβώς γιατί λόγω των πιέσεων είχαν προνομοθετηθεί αυτά τα μέτρα. Τώρα λοιπόν από δω και πέρα μπαίνουμε σε μια φάση, όπου βέβαια θα πρέπει να διαφυλάξουμε ότι πετύχαμε στον τομέα της δημοσιονομικής σταθερότητας-βιωσιμότητας, αλλά εντός των δεδομένων στόχων πρέπει να μετράμε με ποια μέσα καλύτερα και με ποιους τρόπους θα υπηρετήσουμε την πολιτική μας.

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών

-Μακάρι να μπορούσα να μην ασχολούμαι καθόλου με τις τράπεζες, διότι δεν είναι και εύκολο θέμα. Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κυβέρνηση μας αποφάσισε να αναθέσει μια υψηλή εποπτεία των τραπεζών στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης δεδομένου ότι  την πραγματική εποπτεία την έχουν το Υπουργείο Οικονομικών, ο Τσακαλώτος δηλαδή σήμερα και το Υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο βρίσκομαι εγώ. Αυτά τα υπουργεία έχουν δηλαδή την νομοθετική πρωτοβουλία, την ευθύνη για τα διάφορα θέματα. Αλλά επειδή τα πράγματα ήταν δύσκολα, υπήρχε ο κίνδυνος ακόμη και για χρεοκοπία των τραπεζών το 15, να το πούμε τώρα, υπήρξε αυτή η ρύθμιση. Τώρα όταν ο Πρωθυπουργός εμένα μου ζήτησε το Μάρτιο να έρθω να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ζήτησα και εγώ να απαλλαγώ από κάποιες από τις γενικότερες συντονιστικές αρμοδιότητες και το αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός και αυτό υλοποιούμε. Άρα, είναι μια εσωτερική αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων, δεν έχει την διάσταση που ορισμένοι δίνουν με κάποια φαντασία θα έλεγα μεγάλη. Άλλωστε εδώ είμαστε και θα συζητάμε και για τράπεζες και για ανάπτυξη και για άλλα θέματα. Και εννοείται ο Πρωθυπουργός όποτε κρίνει σκόπιμο, θα είμαι στη διάθεσή του όπως πάντα σε ότι θέμα προκύψει.

Σε αυτά τα θέματα χρειάζεται συλλογικότητα εντός της Κυβέρνησης, χρειάζεται συνέργια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμών, διότι οι τράπεζες είναι οι καταθέσεις μας, είναι το μέλλον της χρηματοδότησης της οικονομίας, έχει όλες αυτές τις λεπτές διαστάσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)