to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 19.03.2019

Οικονομία

Γ. Δραγασάκης: Κλειδί για ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε σήμερα το πρωί, στην έναρξη της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, στην Αθήνα.


   «Στην Ελλάδα, η κρίση και οι οριζόντιες πολιτικές λιτότητας έπληξαν τόσο βαριά το σύνολο της χώρας, και σε όλα τα επίπεδα, που το πρόβλημα των ανισοτήτων γιγαντώθηκε. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση αυτή έδωσε έμφαση στην άμεση επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των ανισοτήτων». Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σήμερα το πρωί, στην έναρξη της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, στην Αθήνα.

   Η σύνοδος, συνέχισε ο ίδιος, επικεντρώνεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επίτευξη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Για ν' αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανισότητες, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, δημιουργήσαμε και διαμορφώνουμε:

   - Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική

   - Θεσμικό πλαίσιο και εργαλεία σχεδιασμού

   - Πλέγμα στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και Ταμείων

   - Θεσμούς και διαδικασίες διαβούλευσης, λογοδοσίας και αξιολόγησης.

   «Κλειδί για ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θ' ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και τις εξελισσόμενες μεγατάσεις, είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με συνεργασία όλων των επιπέδων διοίκησης. Γι' αυτό ενισχύουμε θεσμικά και χρηματοδοτικά την αυτοδιοίκηση» είπε ο υπουργός.

   Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος πραγματοποιείται ανά πέντε χρόνια σε διαφορετικό κράτος - μέλος του ΟΟΣΑ και στη φετινή συμμετέχουν 20 επικεφαλής διαφόρων παραγωγικών υπουργείων από όλον τον κόσμο, ενώ θα εκπροσωπηθούν ακόμα 30 χώρες και οργανισμοί με δικές τους αντιπροσωπείες.

   Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό υλικό του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη σύνοδο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σύμφωνη με την εκτίμηση ότι η περιφερειακή πολιτική είναι η «πολιτική των πολιτικών», στο μέτρο που σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο εφαρμόζονται οι τομεακές πολιτικές με ολοκληρωμένο τρόπο σε άμεση διασύνδεση με τον πολίτη.

   «Στη διάρκεια των είκοσι ετών λειτουργίας της RDPC τέθηκαν βασικά ερωτήματα που απασχολούν την επίτευξη μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης κι έχουν, πλέον, ωριμάσει οι πολιτικές προβληματισμού (think tank) για τη μετάβαση σε πολιτικές εφαρμογής (do tank).

   Η Ελλάδα κατεξοχήν χώρα ιδιαίτερης γεωμορφολογικής πολυπλοκότητας και σύνθετης γεω-στρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης έχει ανάγκη πολιτικών απολύτως προσαρμοσμένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» όπως υπογραμμίζεται.

   «Μεγατάσεις: χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον»

   Το ευρύτερο θέμα της συνόδου θα είναι «Μεγατάσεις: χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον». Οι μεγατάσεις είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας κινούσες δυνάμεις, οι οποίες είναι παρούσες σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο και θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, παρούσες και στο μέλλον. Σημειώνεται ότι το Megatrends Hub της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει 14 μεγατάσεις μεταξύ των οποίων είναι η επιταχυνόμενη τεχνολογική αλλαγή και η υπερσυνδεσιμότητα, οι αυξανόμενες δημογραφικές ανισορροπίες, η αυξανόμενη σημασία της μετανάστευσης, η συνεχιζόμενη αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η εξάντληση των πόρων. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί βεβαίως και η παγκοσμιοποίηση. Οι μεγατάσεις δεν είναι μεταξύ τους ανεξάρτητες. Για παράδειγμα, η μετανάστευση, η οποία είναι δυνατό να προέλθει και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εξάντληση των φυσικών πόρων, συμβάλλει στην αστικοποίηση ενώ επηρεάζει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των περιοχών υποδοχής (εγκατάστασης).

   Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας, οι προκλήσεις είναι πολλές και για το λόγο αυτό προωθούνται ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κυκλική οικονομία και η Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάθεση στον ΟΟΣΑ της μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική για την Ελλάδα μετά το 2020», η οποία εκπονείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Αναλυτικά η ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης στην 7η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Δημάρχων και Υπουργών στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης της Επιτροπής Πολιτικών για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ΟΟΣΑ:

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ

Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα της ανάκαμψης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Και τούτο διότι είμαστε σε μια χώρα η οποία βίωσε μία ασυνήθιστα σκληρή κρίση και μία ασυνήθιστη πολιτική λιτότητας για αρκετά χρόνια.

Όπως, λοιπόν, τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κοινωνία έδειξε μεγάλη αντοχή και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, όπως το προσφυγικό, σήμερα καλούμαστε να επιδείξουμε ικανότητες, τόλμη και δυνατότητες σε άλλα πεδία. Αν τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος, σήμερα καλούμαστε να οικοδομήσουμε τις συνθήκες, όχι μόνο για μια ισχυρή ανάπτυξη, αλλά κυρίως για μία ανάπτυξη που θα ενσωματώνει τα μαθήματα του παρελθόντος, μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Αν τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να έχουμε μία επιτροπεία που περιόριζε τη δημοκρατία, σήμερα καλούμαστε να συμβάλουμε στην ανανέωση της δημοκρατίας, την αναζωογόνησή της και τη διεύρυνσή της.

Όλα αυτά, λοιπόν, συνοψίζονται στο αίτημα να βρούμε νέους τρόπους για να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες. Και ακριβώς γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική τη σημερινή δική σας συνάντηση, αλλά και τη διυπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει, διότι θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας, εκείνο των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και διαπιστώνεται η αποτυχία των πολιτικών του παρελθόντος ν’ αναζητηθούν νέες πολιτικές κατευθύνσεις. Σε ότι αφορά το πεδίο αυτό, θα ήθελα συνοπτικά να πω ότι εκείνο που η παρούσα κυβέρνηση κάνει είναι να στηρίζει κυρίως εκείνους που υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, διότι θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Παράλληλα, όμως, συγκροτεί το θεσμικό πλαίσιο και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, δίκαιης και βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς.

Πρώτον, έχουμε διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, μία Στρατηγική για το μέλλον, κάτι που στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε πριν από την κρίση. Σκοπός της Στρατηγικής αυτής είναι να ενσωματώσουμε δημιουργικά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Και όλα αυτά να αποτελέσουν ένα ολιστικό συνεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερον, αξιοποιούμε παλιές τεχνικές, αλλά αναζητούμε και νέα θεσμικά πλαίσια που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε αυτό το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης. Θεσμοθετούμε, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πενταετούς ή πολυετούς προγραμματισμού των δημόσιων επενδύσεων με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιολόγηση. Δημιουργούμε θεσμούς και διαδικασίες διαβούλευσης και είχαμε ήδη θετική εμπειρία, οργανώνοντας τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, όπου είδαμε ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα από διάλογο να υπάρξει συνεργασία και συναινέσεις πάνω σε κοινούς στόχους.

Ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα ήταν η Αυτοδιοίκηση. Τα πρώτα χρόνια ειδικά, περικόπηκαν περίπου πάνω από το 50 - 60% των χορηγήσεων, γεγονός που τραυμάτισε την Αυτοδιοίκηση, δεν της επέτρεψε να παίξει πλήρως το ρόλο της. Σήμερα λοιπόν, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να αναβαθμίζουμε την αυτοδιοίκηση και ως θεσμό της δημοκρατίας, αλλά και ως συντελεστή, ως παράγοντα ανάπτυξης. Αυτό το κάνουμε με πόρους που διαθέτουμε στην Αυτοδιοίκηση, με θεσμική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, με τη διευκόλυνση της μετάβασής της στην ψηφιακή εποχή.

Επίσης, δημιουργούμε τις θεσμικές δυνατότητες για να συμμετάσχει η ίδια η κοινωνία, άμεσα, στη διαδικασία της ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όσο και μέσω άλλων μορφών συλλογικής έκφρασης της κοινωνίας. Παραδείγματος χάρη, οι ενεργειακές κοινότητες μπορεί να καταστούν βασικός πυλώνας για ένα νέο αποκεντρωμένο και οικολογικά βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Σε πολλούς τομείς των υπηρεσιών μπορούμε και θέλουμε να δούμε ν’ αναπτύσσονται πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας. Μάλιστα, μ’ ένα νέο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων, το οποίο περιλαμβάνει την Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούμε, αλλά και μ’ ένα σύστημα μικροπιστώσεων που διαμορφώνουμε, μπορούν να υπάρξουν και οικονομικές δυνατότητες, που να διευκολύνουν τέτοιες μορφές.

Όμως, πιστεύω γνωρίζετε και εσείς, από την πείρα σας, ότι αν η αποκέντρωση είναι ο ένας πυλώνας της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο άλλος είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία, ανάμεσα και οριζόντια, στους θεσμούς, τις υπηρεσίες, τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και κάθετα, ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και κράτους. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά παραδείγματα, που όταν αυτή η συνεργασία δούλεψε, πολλαπλασίασε τις δυνατότητες όλων των επιμέρους φορέων και κυρίως έπεισε την κοινωνία ότι η πολιτική μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά της.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι πολλά από τα παραπάνω αναφέρονται σε προβλήματα που κληρονομούμε από το «χθες». Ειδικά στην Ελλάδα, η κληρονομιά της κρίσης, το γνωρίζουμε, είναι βαριά και δεν θ’ απαλλαγούμε εύκολα από αυτήν. Εν τούτοις ένα άλλο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, είναι να αρχίσουμε από τώρα την προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, η οποία αρχίζει τυπικά το 2021, ούτως ώστε σχεδιάζοντας την επόμενη δεκαετία, να μπορέσουμε εκεί ακριβώς, να συνθέσουμε πολιτικές, οι οποίες και τα προβλήματα του παρελθόντος αντιμετωπίζουν, αλλά και τις νέες προκλήσεις που εσείς σήμερα θα συζητήσετε εκτενέστερα, να μπορέσουμε κι εμείς ν’ αντιμετωπίσουμε. 

Το Υπουργείο μας είναι ακριβώς εκείνο το οποίο σχεδιάζει αυτή τη διαδικασία. Παρόλο που στην Ευρώπη ακόμα οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να τρέξουμε με γρήγορα βήματα. Από την άποψη λοιπόν, κυρίως αυτή, του πώς να σχεδιάσουμε το μέλλον, η σημερινή σας συνάντηση είναι για εμάς εξαιρετικά κρίσιμη και πιστεύουμε ότι θα ακούσουμε εμπειρίες και ιδέες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν στο έργο το οποίο έχουμε να κάνουμε.

Θέλω λοιπόν να σας καλωσορίσω για μία ακόμα φορά και να σας ευχαριστήσω τόσο εσάς, όσο και τις χώρες που εκπροσωπείτε, για την αλληλεγγύη την οποία επιδείξατε στα χρόνια τα δύσκολα που αντιμετωπίσαμε, τόσο με την οικονομική, όσο και με την προσφυγική κρίση.

Σας ευχαριστώ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)