to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 16.06.2017

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Καταστροφολογία και ακραίες φωνές διαψεύστηκαν και απέτυχαν

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι κυριάρχησαν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές, θέλουν να τελειώνει με το μνημόνιο, θέλει να ορθοποδήσουμε ως χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


«Από τη μακρά και επίπονη αυτή διαπραγμάτευση πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα», παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης, υποδεικνύοντας την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα «διότι, όπως φάνηκε, υπάρχουν στην Ευρώπη απόψεις και δυνάμεις, οι οποίες δεν ήθελαν -και ενδεχομένως δεν θέλουν και τώρα- να λυθεί τελικά και οριστικά το χρέος, θέλουν να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης, ακόμη και εκβιασμού, γι΄ αυτό και η χθεσινή απόφαση έχει και μία ιδιαίτερη σημασία από την άποψη ότι αυτές οι απόψεις ηττήθηκαν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της χθεσινής απόφασης ότι «το Eurogroup δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει αποθέματα κεφαλαίου, ούτως ώστε, όταν βγούμε στις αγορές να είμαστε σίγουροι ότι ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, δε θα έχουμε ένα πισωγύρισμα, όπως έγινε το 2014, αλλά θα υπάρχουν στηρίγματα».

«Η απόφαση δεν είναι αναλυτική στο πώς θα συγκροτηθούν αυτές οι δεξαμενές αποθεμάτων, είναι όμως δεσμευτική, το σημαντικό είναι ότι καταγράφεται», πρόσθεσε, εξηγώντας πως υπάρχουν και θα εξεταστούν πολλοί τρόποι για τη δημιουργία των αποθεματικών, όπως η αξιοποίηση των χρημάτων, που δεν αντλήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές πριν από το καλοκαίρι του 2018, ή η επιστροφή κερδών από ομόλογα που είχαν αγοράσει αρχικά οι κεντρικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι «ήταν θέση δική μας και πριν τις εκλογές, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης». «Εάν κάποια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ύφεση ή κάποιο εξωγενές γεγονός, που επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μας, χωρίς έναν μηχανισμό σαν αυτόν που συζητάμε, η Ελλάδα θα κινδύνευε πάλι να επιστρέψει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Διότι, όταν σε ύφεση πρέπει να πληρώνεις σταθερά το χρέος σου και δεν έχεις έσοδα, αυτό είναι πολύ αρνητικό», εξήγησε και προσέθεσε: «Τώρα αυτό που καταγράφεται ως μία δέσμευση που θα εξειδικευθεί είναι πως θα υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα λέει ότι, αν η προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας είναι μικρότερη της αναμενόμενης, τότε θα μειώνεται και η δαπάνη που θα καταβάλλουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί επιτεύξιμο τον στόχο των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Η δική μας πρόταση ήταν να έχουμε 2,5% πλεόνασμα, συν μία μονάδα, την οποία μπορούμε να πιάσουμε, αλλά να τη διαθέσουμε για αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό, έτσι έχουμε το 3,5%. Το 3,5% μπορεί να πιαστεί χωρίς νέα μέτρα, εφόσον έχουμε τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έχουμε κάποιες παρενέργειες, αρνητικές, που να είναι πέρα και έξω από τις δυνατότητές μας. Γι’ αυτό θα λεγα ότι και γι’ αυτή την περίοδο, παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά, πάντα οι στόχοι του πλεονάσματος υπόκεινται ακριβώς σε μία αίρεση, που έχει να κάνει γενικότερα με την πορεία των εξελίξεων».

Ο κ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι το πρόβλημα με τα πλεονάσματα είναι «όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, για τον οποίο υποχρεούμαστε να έχουμε τα πλεονάσματα, τόσο θα γίνεται δυσκολότερη η διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων», χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό «επιτυχία ότι αντί των 10 ετών που είχε προτείνει ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου του 2016 έχουμε πάει τώρα στα 4+1 έτη».

Για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ είπε ότι είναι θετικό ότι ένα ποσό θα κατευθυνθεί για την άμεση ρευστότητα της οικονομίας, αν και σημείωσε πως «θα μπορούσε να είναι και περισσότερο».

Ερωτηθείς εάν μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup προβλέπεται περαιτέρω χαλάρωση των capital controls διευκρίνισε ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων συνδέεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα. «Όταν δούμε ότι εισρέουν καταθέσεις στις τράπεζες, δηλαδή μεταφέρεται χρήμα που είχε βγει προς το τραπεζικό σύστημα -κάτι το οποίο παρατηρείται, αλλά σε αργούς ρυθμούς ακόμα- όσο αυτό ενισχύεται, τόσο τα capital controls de facto δε θα έχουν νόημα , λογική και θα αίρονται μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς». «Το ότι καταφέραμε και με capital controls και με αυτές τις καθυστερήσεις που είχαμε στη διαπραγμάτευση -με κύρια ευθύνη τις διαφορές μεταξύ δανειστών- ήδη η οικονομά να στρέφεται προς την ανάκαμψη, δείχνει ότι έγινε μία προσαρμογή θετική», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, μέσα και από τη δημιουργία της εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας. «Είναι ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο σχεδιασμού και χρηματοδότησης μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, γι’ αυτό πρέπει να τη δούμε σοβαρά, με όρους συναίνεσης, πρέπει να δουν και άλλα τα κόμματα τη θέση τους. Δε νομίζω ότι η καταστροφολογία, η οποία έτσι κι άλλως κατέπεσε στο κενό, έχει νόημα από εδώ και πέρα. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη στροφή στην ανάπτυξη με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε ότι «θα υπάρξουν σε πολλά επίπεδα ενημερώσεις». «Ο στόχος μας είναι η διαφάνεια και η ενημέρωση του κόσμου και το κοινοβούλιο προσφέρεται με διάφορες μορφές να συμβάλλει σε αυτό. Το κύριο που πρέπει να πει κανείς αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είναι ότι η καταστροφολογία του προηγούμενου διαστήματος δεν απέδωσε [...] και θεωρώ ότι είναι η ώρα και η αντιπολίτευση -ειδικά η αξιωματική- να αναλογιστεί [...] και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της, τη θέση της, δράση της, με βάση τα δεδομένα», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)