to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 26.06.2022

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: ​Η πολλαπλή κρίση διάρκειας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο

Με την πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκε το χρέος σημαντικά, διευρύνθηκαν οι ανισότητες και η χώρα έγινε πιο ευάλωτη απέναντι σε εξωγενή σοκ, άρα είναι επείγουσα ανάγκη η αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης της πολιτικής.


Σημεία ομιλίας του Βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών Γιάννη Δραγασάκη στην εκδήλωση των ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου με θέμα: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΠΟΛΕΜΟΣ, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία προοδευτική διακυβέρνηση»

-    Αυτό που ζούμε, όπως κι αν ονομαστεί, είναι μια πολλαπλή δομική κρίση μακράς διάρκειας, μια συρροή προβλημάτων και επισφαλειών. Αυτό σημαίνει ότι ως χώρα και ως κοινωνία έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ιδιαίτερα για τους αδύναμους.

 

-    Με την πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκε το χρέος σημαντικά, διευρύνθηκαν οι ανισότητες και η χώρα έγινε πιο ευάλωτη απέναντι σε εξωγενή σοκ,  άρα είναι επείγουσα ανάγκη η αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης της πολιτικής.

-    Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε υπό ασφυκτικούς περιορισμούς και εντούτοις δεν πρόσθεσε ούτε ένα ευρώ στο χρέος της χώρας. Παραδώσαμε το δημόσιο χρέος μικρότερο από ότι το παραλάβαμε.  Στα 319 δισ. ευρώ ήταν το χρέος στις 31/12/2014,  στα 331 δισ. ευρώ ήταν στις 31/12/2019. Αλλά από αυτά τα 331 δισ. ευρώ τα 20 δισ. ευρώ δεν ξοδεύτηκαν, μπήκαν στο απόθεμα, στο «μαξιλάρι». Άρα το χρέος που παραδώσαμε ήταν μικρότερο από εκείνο που παραλάβαμε.

-    Κινδυνεύουμε και σήμερα  από νέους εκτροχιασμούς και πιθανώς  νέα χρεοκοπία; Όχι δεν είμαστε εκεί ακόμη, δεν είμαστε στο κόκκινο αλλά είμαστε στο πορτοκαλί. Όπως βεβαιώνουν διεθνείς οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης στη πλειονότητα τους, κίνδυνοι υπάρχουν αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν είναι άμεσοι. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, δυο λόγους γι’ αυτό. Ο ένας είναι η ρύθμιση του χρέους, που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξασφάλισε σταθερά και χαμηλά επιτόκια, για το μεγαλύτερο μέρος του, ως τις αρχές της επομένης δεκαετίας. Άρα ακόμη και αν αυξηθούν τα επιτόκια το δημόσιο είναι θωρακισμένο ως ένα βαθμό, θα υποφέρουν όμως επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο δεύτερος είναι το γνωστό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ  που επιτρέπει στη χώρα να ζήσει ακόμη και αν δεν μπορεί να δανειστεί για κάποιο διάστημα.

-    Έχει σημασία με ποιο σχέδιο και με ποιες αξιακές πυξίδες  θα αντιμετωπίσουμε τούς νέους κινδύνους. Με πρότυπο τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία ή με βάση όσα θετικά μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω τεράστιων παγίδων και  δυσκολιών;

-    Η πολιτική αλλαγή, η κυβερνητική αλλαγή η ανάδειξη με τη ψήφο του λαού μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι προϋπόθεση για να τελειώνουμε με τις παθογένειες, τις καθεστωτικές,   ολιγαρχικές και τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος και  για  την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα προωθεί τη δικαιοσύνη, την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας, την οικονομική και οικολογική βιωσιμότητα. 

-    Η πολλαπλή κρίση διάρκειας που ζούμε μπορεί  να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο που θα έχει τη στήριξη αλλά και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Ο   ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται λοιπόν σήμερα να μετατρέψει όλα αυτά τα αιτήματα-ανάγκες σε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο και σε εφαρμόσιμες πολιτικές αλλά και να συγκροτήσει εκείνη την πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα στηρίξει το αυριανό κυβερνητικό προοδευτικό πρόγραμμα.

-    Προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης: α) ευρωπαϊκό και εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης  για την ενεργειακή επάρκεια τον επόμενο χειμώνα, β) ολομέτωπη επίθεση στην ακρίβεια -ανάσχεση της νέας φτωχοποίησης, γ) νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα, δ) οι πόροι και η χρηματοδότηση ενός προοδευτικού προγράμματος, ε) νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με συμμετοχή της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)