to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 14.12.2020

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Η κυβέρνηση διαψεύστηκε και απέτυχε τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία

«Η κυβέρνηση μιλά για «ισχυρή ανάκαμψη», γιατί όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετά την πανδημία ο κόσμος θα ξοδέψει από την αποταμίευσή του. Μα, πού ζούμε, πόσες Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτουν αποταμιεύσεις ικανές για να εκτιναχθεί η κατανάλωση; Ανάκαμψη δεν θα υπάρξει εάν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση»


Oμιλία του Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021»

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

* Η κυβέρνηση διαψεύστηκε και απέτυχε τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.

* Η κυβέρνηση μιλά για «ισχυρή ανάκαμψη», γιατί όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετά την πανδημία ο κόσμος θα ξοδέψει από την αποταμίευσή του. Μα, πού ζούμε, πόσες Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτουν αποταμιεύσεις ικανές για να εκτιναχθεί η κατανάλωση; Ανάκαμψη δεν θα υπάρξει εάν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση. Ανησυχούμε, λοιπόν, όταν εργοδοτικές οργανώσεις  φέρονται να ζητούν περικοπές απολαβών ακόμη και 20%. Επιτρέποντας τέτοιες εξελίξεις, η κυβέρνηση θα ανοίξει την πόρτα για ένα νέο τούνελ λιτότητας.

* Σήμερα δημιουργούνται τρία νέα δεδομένα για τον Προϋπολογισμό:

1. Το ΕΣΥ είναι σε οριακή κατάσταση. Όσα προβλέπονται είναι ανεπαρκή.

2. Η ύφεση του 2020 αποδεικνύεται πιο βαθιά και περνά και στο 2021.

3. Οι απώλειες σε εισοδήματα και απασχόληση προμηνύουν κοινωνική κρίση διαρκείας.

* Η κυβέρνηση εμφανίζει ως πανάκεια τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά ακόμη κι αν εισρεύσουν οι πόροι αυτοί, δεν θα προλάβουν να μετατραπούν σε απασχόληση και εισόδημα μέσα στο 2021. Άρα και από αυτήν την άποψη ο Προϋπολογισμός «είναι στον αέρα».

* Το σχέδιο ανάκαμψης και οι πόροι του να τεθούν κατ' ελάχιστον υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με τους φορείς της κοινωνίας.

* Η κοινωνία πλέον συνειδητοποιεί τα νέα δεδομένα. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει. Το πολιτικό κλίμα αλλάζει. Αυτό φαίνεται και το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση. Γι' αυτό και ενορχηστρώνεται όλη αυτή η εκστρατεία «λάσπης» κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η διάχυτη αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά αδιέξοδα. Κι αυτή είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο πολιτικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό σχέδιο για το μέλλον.

* Το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των δημόσιων αγαθών, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Αυτές οι τάσεις αναπτύσσονται διεθνώς. Αυτά σηματοδοτούν την προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Και η τάση αυτή θα γίνει,  γίνεται ήδη,  πλειοψηφική και μέσα στην κοινωνία στην κοινωνία στη χώρα μας

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Α. Η διπλή αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί  σε  κοινωνική κρίση διαρκείας 

Ο Προϋπολογισμός για το 2021 είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Και τούτο  γιατί ζούμε τη διπλή διάψευση και τη διπλή αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα της υγείας και σ’ αυτόν της οικονομίας. Δημιουργούνται νέα δεδομένα και ανάγκες που δεν υπολογίζονται στον Προϋπολογισμό.

Πρώτον, το σύστημα υγείας είναι σε οριακή κατάσταση. Χρειάζεται άμεση και διαρκή ενίσχυση.  Παρόλο που το εμβόλιο αποτελεί πηγή ελπίδας, το επόμενο έτος, ιδίως το πρώτο εξάμηνο, μοιάζει ακόμη με σκοτεινό τούνελ γεμάτο αβεβαιότητες και ερωτηματικά. Τα όσα προβλέπει λοιπόν ο Προϋπολογισμός είναι εντελως ανεπαρκή.

Δεύτερον, η ύφεση αποδεικνύεται πιο βαθιά για το 2020 και το πιο σημαντικό, η ύφεση παρατείνεται και μέσα στους πρώτους μήνες το επόμενου έτους, η δε ανάκαμψη, γίνεται πιο αδύναμη και αβέβαιη.

Τρίτον, η περικοπή μισθών και εισοδημάτων, οι απολύσεις, ο κίνδυνος μαζικών χρεοκοπιών χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,   συνθέτουν μια εικόνα όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης διαρκείας. Παράλληλα, η απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνει. Χρειάζονται λοιπόν πρόσθετα μέτρα και πολιτικές ώστε οι τάσεις αυτές να μην  μονιμοποιηθούν.

Β. Έωλα τα επιχειρήματα. Στον αέρα ο Προϋπολογισμός

Η κυβέρνηση μιλά για ισχυρή ανάκαμψη. Αλλά πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη αν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι μόλις τελειώσει η πανδημία η ανάκαμψη θα εκτιναχθεί, διότι ο κόσμος θα ξοδέψει από την αποταμίευση του. Αλλά πόσοι Έλληνες και πόσες Ελληνίδες έχουν αποταμιεύσεις; Διατηρήσιμη ανάκαμψη με μειώσεις μισθών, απολύσεις και μαζικές χρεοκοπίες δεν μπορεί να υπάρξει. Και είναι ανησυχητικό ότι εργοδοτικές οργανώσεις  φέρονται να ζητούν περικοπές ακόμη και 20%. Αν η κυβέρνηση επιτρέψει τέτοιες εξελίξεις θα ανοίξει την πόρτα για ένα νέο τούνελ λιτότητας και όχι για μια πορεία διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως πανάκεια τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά ακόμη κι αν εισρεύσουν πόροι αυτοί, δεν θα προλάβουν να μετατραπούν σε απασχόληση και εισόδημα μέσα στο ‘21. Άρα και από αυτήν την άποψη ο Προϋπολογισμός «είναι στον αέρα». Οι πόροι αυτοί θα είναι σημαντικοί εάν αξιοποιηθούν σωστά, αλλά η κυβέρνηση προχωρεί κι εδω με αδιαφάνεια, χωρίς κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, με μια λογική διανομής χρημάτων και όχι υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Γ. Από τη διάχυτη δυσαρέσκεια στο νέο πολιτικό σχέδιο.

Η παράταση της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων δημιουργεί νέα δεδομένα και  θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης. Όμως  τέτοια μέτρα δεν προβλέπονται στον Προϋπολογισμό. 

Ο προϋπολογισμός αυτός, δεν θα έπρεπε να έρθει προς ψήφιση, έπρεπε να επανασχεδιαστεί με βάση τα νέα, πραγματικά, δεδομένα. Εφόσον όμως η κυβερνητική πλειοψηφία τον ψηφίσει, τότε το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ετοιμάσει άμεσα ένα συμπληρωματικό Προϋπολογισμό με πρόσθετα μέτρα στήριξης του εθνικού συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων για να αποτραπούν τα χειρότερα.  

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάκαμψης, το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι να τεθούν οι πόροι αυτοί καθώς και των άλλων ταμείων, υπό την εποπτεία μια μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και με τους φορείς της κοινωνίας.

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Η κοινωνία συνειδητοποιεί τα νέα δεδομένα. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει. Το πολιτικό κλίμα αλλάζει. Άλλωστε, παντού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο η πολυδιάστατη κρίση θέτει σε αμφισβήτηση τη λεγόμενη συναίνεση της Ουάσιγκτον, τις αντιλήψεις, δηλαδή και τις πολιτικές  που κυριάρχησαν τα τελευταία 40 χρόνια,  στις οποίες εμμένει η κυβέρνηση της ΝΔ οσο και η Έκθεση Πισσαριδη.  Όμως  η διάχυτη αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγησουν σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά αδιέξοδα. Κι αυτή είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.   Πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο για το μέλλον. Το μέλλον δεν βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, στο λιγότερο κοινωνικό κράτος, στον αυταρχισμό και στην περιστολή της δημοκρατίας.  Το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των άλλων δημοσίων αγαθών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση και  διεύρυνση της δημοκρατίας. Αυτές οι τάσεις άλλωστε αναπτύσσονται διεθνώς και σηματοδούν την προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Και η τάση αυτή θα γίνει,  γίνεται ήδη,  πλειοψηφική και μέσα στην κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)