to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 24.05.2018

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Η Ελλάδα έχει τα μέσα για να ανακάμψει

Στην εφημερίδα La Croix, δημοσιεύεται συνέντευξη του Αντιπρόεδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, που παραχώρησε με τίτλο: «Γιάννης Δραγασάκης: Η Ελλάδα έχει τα μέσα για να ανακάμψει».


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες. Στο μενού, κυρίως, περιλαμβάνεται η προετοιμασία του τέλους του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζει στη «La Croix» το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας μας.

Η συνέντευξη:

Η Ελλάδα προετοιμάζει την έξοδό της, τον προσεχή Αύγουστο, από  το διεθνές σχέδιο βοήθειας που υπεγράφη το 2015. Ποιο είναι το εύρος αυτού του βήματος;

Φτάνουμε στο τέλος οκτώ ετών οικονομικής βοήθειας και στενής εποπτείας της χώρας μας από τους πιστωτές της. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από μια βαθιά και σοβαρή κρίση. Η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο από το 2010, συνεπάγεται συνεπώς περισσότερη ελευθερία αλλά και ευθύνες, διότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει τα σχέδια σας για μεταρρυθμίσεις  πριν να τα επικυρώσει ...

Όλες οι χώρες που εξήλθαν από ένα πρόγραμμα προσαρμογής - η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία - παρακολουθούνται λίγο πιο στενά από τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με την επίτευξη των οικονομικών στόχων και  των μέσων για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Πώς προετοιμάζετε την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας;

Αυτό το βήμα θα είναι κρίσιμο και είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρώτον, ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική αξιολόγηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 24 Μαΐου, για τον τελευταίο γύρο των μεταρρυθμίσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου του 2015.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε ενεργά την επιστροφή μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroupe, το τελευταίο έτος έχουμε δημιουργήσει οικονομικά αποθεματικά με δανεισμό από τους επενδυτές για να ικανοποιήσουμε τις μελλοντικές αποπληρωμές μας χωρίς αναταραχές στις αγορές.

Οι Ευρωπαίοι σας έχουν υποσχεθεί μια ελάφρυνση του χρέους. Πού βρίσκεται αυτό το θέμα;

Δεν θα υπάρξει έκπτωση στο ελληνικό χρέος, είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε. Στο βαθμό που οι περισσότεροι από τους πιστωτές μας είναι μέλη της ζώνης του ευρώ, θα έπρεπε, για να έχουμε μια έκπτωση, οι ίδιοι να είναι λιγότερο χρεωμένοι, κάτι που  δεν συμβαίνει. Το χρέος είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, και όχι μόνο το ελληνικό.

Αλλά διαπραγματευόμαστε την ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Για το σκοπό αυτό, το Eurogroupe έχει συμφωνήσει καταρχήν σε μέτρα, που βρίσκονται στο στάδιο της τεχνικής ολοκλήρωσης. Αυτό θα μας προστατεύσει επίσης, σε περίπτωση απότομης αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, η Γαλλία πρότεινε ένα μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έναν μηχανισμό που πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμος στο μέλλον για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς θα διατηρήσετε σε διάρκεια χρόνου τον στόχο που ορίστηκε από τους πιστωτές σας για ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους) στο 3,5%;

Έχουμε αποδεχθεί δύσκολους στόχους. Ωστόσο, με τους τρεις προϋπολογισμούς που έχουμε καταθέσει από το 2015, αποδείξαμε ότι μπορούμε να τους επιτύχουμε, παρόλο που η χώρα βίωνε ύφεση ή πολύ ασθενή ανάπτυξη και χωρίς να μπορεί να επωφεληθεί από την πολιτική της ΕΚΤ. Προβλέπουμε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% τα επόμενα χρόνια, η οποία θα διευκολύνει περαιτέρω την επίτευξη αυτού του στόχου και θα μας δώσει οικονομικά περιθώρια ελιγμών.

Επομένως, δεν σχεδιάζετε νέα περικοπή του προϋπολογισμού;

Όχι, το αντίθετο. Όταν η χώρα θα βγει από την οικονομική βοήθεια τον Αύγουστο, η κυβέρνηση προβλέπει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που δεν θα είναι περιοριστικές. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάσαμε στο Eurogroupe, τον Απρίλιο και στη συνέχεια στις 21 Μαΐου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα σχέδιο ανάπτυξης, που περιγράφει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας.

Τι σκοπεύετε να κάνετε ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ εύθραυστη, οι μισθοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί και η ανεργία είναι υψηλή;

Η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα πρέπει να ωφελήσει όλους εκείνους, που έχουν καταβάλει προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Η στρατηγική μας για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, προβλέπει, ειδικότερα, την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας και τον σχεδιασμό, σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, μιας σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλόμισθων και θα τονώσει την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα

Θέλουμε επίσης, να ανανεώσουμε το κράτος πρόνοιας, να μειώσουμε τη φτώχεια και τις κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες, αλλά επίσης να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη, τονώνοντας τις επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, καθιστώντας πράσινη την οικονομία μας ή ενθαρρύνοντας την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τέλος, ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί: εκσυγχρονισμός της διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, δημιουργία κτηματολογίου ... Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Έχει εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή;

Η μηχανοργάνωση του συστήματος συλλογής έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, καθώς και η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σήμερα, τα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι συγκρίσιμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπολείπονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η φοροδιαφυγή παραμένει ένα πρόβλημα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των φόρων, ειδικότερα με την παραπομπή όλων των περιπτώσεων, ύποπτων για απάτη στη δικαιοσύνη. Η πολιτική μας βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής διαδραματίζει σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο. Γι 'αυτό η αναπτυξιακή μας στρατηγική περιλαμβάνει μια δωδεκάδα μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Πώς θα χρηματοδοτήσετε την οικονομία ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εύθραυστες;

Αυτό το θέμα είναι κρίσιμο. Σύμφωνα με τα τελευταία tests, που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Επιταχύνουμε τη μείωση των επισφαλών δανείων, προκειμένου να αυξήσουμε τη δανειοδοτική τους ικανότητα.

Επιπλέον, θέλουμε να αξιοποιήσουμε ευρύτερα τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς: το σχέδιο Juncker, τα διαρθρωτικά ταμεία, τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις... Υπάρχουν, επίσης, ελληνικές εταιρείες που είναι αρκετά σταθερές για να χρηματοδοτηθούν άμεσα από τις αγορές.

Πώς βλέπετε το ελληνικό οικονομικό μοντέλο σε δέκα χρόνια;

Το αναπτυξιακό μας σχέδιο προσδιορίζει επτά βασικούς τομείς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας: τις μεταφορές, τα logistics, την ενέργεια, τα τρόφιμα, την βιοτεχνία, τη ναυτιλία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τον βιώσιμο τουρισμό.

Για παράδειγμα, θέλουμε η τουριστική περίοδος να διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα. Ομοίως, ως ναυτική δύναμη, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη ναυπηγική. Θέλουμε επίσης, να προσελκύσουμε περισσότερο την οπτικοακουστική παραγωγή (κινηματογράφηση κ.λπ.). Η οικονομία μας έχει πολλές δυνατότητες, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να ανακάμψει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)