to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 26.04.2021

Οικονομία

Γ. Δραγασάκης: H κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μνημονιακά χαρακτηριστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Να μην νομιμοποιηθεί από κανένα κόμμα, να διασφαλιστεί στην Ε.Ε. ότι θα μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του «Στο Κόκκινο»


«Το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης αφήνει απέξω την πιο μεγάλη και πιο κρίσιμη κλίμακα της κοινωνίας. Πρέπει να καλέσουμε σε πολιτική δράση ώστε να μην περάσει και να μη νομιμοποιηθεί από κανένα κόμμα». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

«Γίνεται σαφές ότι αυτό που ισχυριζόμαστε δεν είναι αντιπολιτευτικός ισχυρισμός, το σχέδιο αυτό αφήνει απέξω το κοινωνικό κράτος και κρατάει εντός τους εργαζόμενους, αλλά για να τους μειώσει τα εισοδήματα και τα δικαιώματα» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης. 

«Θα περίμενε κανείς να είναι κεντρικές προτεραιότητες το θέμα της δημόσιας Υγείας και της εκπαίδευσης, στην κατανομή των κονδυλίων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «αν παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής. Δηλαδή, το 2026 το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση χρημάτων σε λιγότερα χέρια».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιβάλει στα κράτη – μέλη τι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν, αλλά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντλεί από το παρωχημένο νεοφιλελεύθερο σχέδιο Πισσαρίδη και προωθεί αντιμεταρρυθμίσεις».

Υπογράμμισε ότι πρέπει «να καλέσουμε σε πολιτική δράση ώστε να μην περάσει και αν έρθει να μην νομιμοποιηθεί από κανένα κόμμα, γιατί αν το νομιμοποιήσει κάποιος θα έχει ευθύνη για ό,τι γίνει τότε». Πρότεινε, μάλιστα, να τεθεί και στην Ε.Ε. ότι πρέπει να υπάρξει μια αρχή βάσει της οποίας, όταν δεν υπάρχει συναίνεση σε ένα σχέδιο, να μπορεί αυτό το σχέδιο να αλλάξει στην συνέχεια από μια άλλη κυβέρνηση.

Προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος που προδιαγράφεται τώρα είναι να ενσωματωθούν στο σχέδιο αρνητικά μέτρα και όταν αύριο έχουμε μια άλλη κυβέρνηση αυτή να έχει σοβαρή δυσκολία να τα αλλάξει». Όπως είπε, «αυτό είναι η αποθέωση της αντιδημοκρατικής λογικής, όταν μάλιστα δεν έχει προηγηθεί μια διαβούλευση για αυτό το θέμα. Γι αυτό πρέπει να τεθεί το θέμα και στην Ευρώπη».

Υπενθύμισε, τέλος πως και η δεκαετία 2000-2010 άνοιξε με μεγάλη εισροή κονδυλίων και κατέληξε με την κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)