to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 02.07.2021

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το εξιτήριο από τα μνημόνια έχει υπογραφή Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Κύρια σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Δραγασάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια


·        Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ πασχίζει να φαίνεται «σύγχρονη», σε πολλά θέματα κινείται με την όπισθεν, όπως στην εργασία, στο ασφαλιστικό, στην αστυνόμευση. Όλα αυτά όχι μόνο δεν αφορούν στο μέλλον, αλλά μας γυρίζουν στο παρελθόν. Γι' αυτό και καταγράφεται αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας.

·        Και στο παρελθόν είχαμε σημαντικούς πόρους (πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ κ.ά.) και η χώρα κατέληξε να χρεοκοπήσει. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τους στόχους που τίθενται και το εάν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης. Η κυβέρνηση δεν εντάσσει τα χρήματα σε ένα σχέδιο αλλαγής κοινωνικού και παραγωγικού προτύπου, ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί με τον γνωστό τρόπο, με αποσπασματικά έργα και αποσπασματικές επενδύσεις. Όλα αυτά δεν συνθέτουν ένα πρόγραμμα που μας πηγαίνει μπροστά ως κοινωνία και οικονομία. Δεν αποκλείεται στο τέλος να έχουμε νέες κρίσεις αντί βιώσιμης ανάπτυξης.

·        Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι την περίοδο 2012-14 «σώθηκε η χώρα». Για όνομα του Θεού! Η περίοδος αυτή, του δεύτερου Μνημονίου, είναι η περίοδος καταστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας, η περίοδος που η χώρα από «Δυτική» χώρα της Ευρώπης έγινε «Ανατολική» και από χώρα της σύγκλισης έγινε χώρα της απόκλισης. Ο κ. Στουρνάρας με αυτές τις δηλώσεις μου προκαλεί έκπληξη. Εμφανίζεται σαν ένας «Γιάνης Βαρουφάκης νο. 2», που κόβει και ράβει τα ιστορικά γεγονότα για να επιδιώξει δικούς του σκοπούς.

·        Αυτοί που θεωρούν εαυτούς «ιδιοκτήτες» της χώρας δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν ότι το εξιτήριο από τα μνημόνια έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και διεκδίκησε μία άλλη εναλλακτική, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες έδειξε ότι μπορεί να ανακάμψει την οικονομία, να στηρίξει την κοινωνία και ειδικά τους πιο αδύναμους και να γίνει η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας που αφήνει γεμάτα ταμεία.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επιδείξει ρεαλισμό και διάθεση για ριζικές αλλαγές. Ζούμε μια ιστορική συγκυρία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, από τη μία κόσμος που θέλει να μείνει στα παλιά, στο νεοφιλελευθερισμό, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους κ.ά. και από την άλλη, μία εν εξελίξει προοδευτική στροφή, όπως βλέπουμε στις ΗΠΑ. Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να είναι ρεαλιστική, ριζοσπαστική, να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις και να συνδυάζει την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που διαμορφώθηκε υπό ειδικές συνθήκες και πριν προλάβει να γίνει ολοκληρωμένο κόμμα κλήθηκε να κυβερνήσει. Πρέπει να προχωρούμε εν πλω, ταυτόχρονα να μεγαλώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναβαθμίζουμε σε ένα σύγχρονο αριστερό, ανοιχτό κόμμα που να εκφράζει το κοινωνικό, το ταξικό, το οικολογικό, τα δικαιώματα των γυναικών, που σήμερα ξανατίθενται με νέους όρους.

·        Με την πολιτική μας θέλουμε να εκφράσουμε την κοινωνική πλειοψηφία, τον κόσμο της εργασίας και των αναγκών. Είμαστε κόμμα και προγραμματικής αντιπαράθεσης και προγραμματικής σύγκλισης. Όσοι είναι με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, όσοι είναι ενάντια στις ανισότητες κ.ά. διαμορφώνουν ένα ευρύ τόξο δυνάμεων που μπορεί να συναντηθεί στην πορεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)