to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 13.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Ανδρουλάκης: «Το θέμα της αντιγραφής χαρακτηρίζεται ως βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα»

«Επειδή ξεφεύγει από τα όρια και έχει στοιχεία οργάνωσης αυτό από πίσω, για αυτό αποφασίσαμε να το χτυπήσουμε στην ρίζα του και άμεσα» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο πρόεδρος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Πατρών και αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης, με αφορμή το περιστατικό των 106 φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέδωσαν την ίδια εργασία σε εξεταζόμενο μάθημα.


Η συγκεκριμένη εργασία κατατέθηκε στο μάθημα «Δυναμικά μαθηματικά Υποδείγματα» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην εξεταστική του Ιουνίου και η βαθμολόγησή της αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού βαθμού. Κατόπιν συζητήσεως των καθηγητών, η  γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές αποκλείοντας τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε αυτό, που είχαν αντιγράψει. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση φοιτητικών παρατάξεων ( ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ), οι οποίες ναι μεν καταδίκασαν την πράξη των φοιτητών , αλλά παράλληλα ζήτησαν  την επιείκεια των καθηγητών.
 

«Από την μια μεριά οι παρατάξεις οφείλουν να τοποθετούνται για όλα τα ζητήματα. Αφού ψηφίζουν δεν θα τοποθετηθούν για θέματα, που συμβαίνουν στο τμήμα τους; Από εκεί και πέρα όμως το περιεχόμενο της τοποθέτησης , ο καθένας κρίνεται για την πολιτική του σκέψη, άποψη, τοποθέτηση» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. 
 

Ερωτηθείς εάν στο παρελθόν υπήρξε παρόμοιο περιστατικό αντιγραφής, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε αυτή την έκταση δεν υπήρξε στο παρελθόν παρόμοια αντιγραφή, με στοιχεία οργανωμένη. Τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Ακριβώς όμως επειδή είχε τέτοια στοιχεία εμείς θέλαμε να δώσουμε αυτό το σήμα, ότι αυτά δεν γίνονται ανεκτά σε καμία περίπτωση, όχι μόνο στο τμήμα, αλλά σε κανένα πανεπιστήμιο».
 

Ο εσωτερικός κανονισμός του πανεπιστημίου της Πάτρας  αναφέρει ότι για μικρές ποινές ορίζεται αποκλεισμός μέχρι και 3 εξεταστικές και για μεγαλύτερες ποινές το θέμα συζητείται από την Σύγκλητο. «Έτσι κι αλλιώς το θέμα της αντιγραφής χαρακτηρίζεται ως βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα, και επομένως έχει μια αυτόματη διαδικασία. Το οργανωτικό ζήτημα είμαι βέβαιος ότι θα πάει στην Σύγκλητο» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου.
 

Μέχρι αυτή την στιγμή οι καθηγητές γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση, τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Στο συγκεκριμένο μάθημα παρέδωσαν 500 άτομα, επομένως σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς κύκλους αριθμός των φοιτητών, που αντέγραψαν, είναι μεγάλος, καθώς αντιστοιχεί στο 20% των όσων εξετάστηκαν. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι υπήρχε και μια μεγάλη μερίδα, που δεν μπήκε καν σε αυτή την διαδικασία. 
 

«Το 70% των φοιτητών, που τιμωρήθηκε είναι πρωτοετείς. Πρακτικά έχουν μπροστά τους έχουν 4 χρόνια να μαζέψουν αυτό, που χάθηκε, καθώς είναι συνηθισμένο τα πρώτα 2 χρόνια να μην παίρνουν πολλά μαθήματα. Πραγματική επίπτωση έχει μόνο για τους 10-14 τεταρτοετείς φοιτητές , οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο μέσα στον Σεπτέμβριο. Βέβαια από την άλλη μεριά, εφόσον συμμετείχαν σε μια τέτοια διαδικασία, πρώτα αυτούς έπρεπε να τους προβληματίσει μπαίνοντας σε αυτή την διαδικασία η ενδεχόμενη ποινή, που θα μπορούσε να τους στερήσει το πτυχίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

«Το περιστατικό εγείρει ένα σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως, αντίθετο με το πνεύμα της ακαδημαϊκότητας και της άμιλλας μεταξύ των φοιτητών. Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)