to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 04.03.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης:«Επιδιώκουμε την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς, διατηρούμε την επαφή της νέας γενιάς μεταναστών με την μητέρα πατρίδα»

Τα θεμέλια για την δικτύωση ως βασικό εργαλείο που θα ενώσει παλιούς και νέους Έλληνες της Διασποράς έθεσε στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην εναρκτήρια εκδήλωση ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών. Παρουσία περίπου 300 Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που διαπρέπουν στον κοινωνικό ιστό της Βρετανίας ο κ. Αμανατίδης εξήγησε τους στόχους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για την Ελλάδα εθνικού της κεφαλαίου καθώς, όπως τόνισε, «είναι ισχυρή η επίδραση του Απόδημου Ελληνισμού στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».


«Επιδιώκουμε» είπε στην ομιλία του «την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς με την μητέρα πατρίδα, αλλά και τη διατήρηση της επαφής της νέας γενιάς μεταναστών, της λεγόμενης "νέας διασποράς" με το κέντρο». Και τόνισε ότι βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης για την ομογένεια, είναι «η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης σε όλους τους τομείς».

Ο υφυπουργός εξωτερικών απευθυνόμενος στα μέλη της δυναμικής και ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμανε ότι «η οικονομική ευρωστία και η επαγγελματική και επιστημονική δυνατότητα του Ελληνισμού που εκφράζεται στα εκπαιδευτικά, ερευνητικά, χρηματοπιστωτικά και εφοπλιστικά κέντρα της Βρετανίας αποτελεί τη βάση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ του ελληνικού κόσμου και της Γηραιάς Αλβιόνας. Αποτελεί δε, ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης και προώθησης του Ελληνισμού διεθνώς». «Οι Έλληνες του Λονδίνου αποτέλεσαν και αποτελούν ομάδα με σημαντική συμβολή» πρόσθεσε.

Ο Κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ελληνικής Πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων εξωτερικού, στην οργανωτική στήριξη των δομών και τμημάτων του Ελληνισμού και στην αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.

«Οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» είπε εξηγώντας ότι «το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες ωστόσο, μόνο ένας στους επτά ζει στην Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι «η ενίσχυση και προβολή της δράσης τους είναι επιβεβλημένη για τη μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας. Η ενίσχυση της πατρογονικής τους ταυτότητας ως παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας στην υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων αποτελεί δε μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή μας».

«Στόχος μας» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία πλούτου μέσα από την Οικονομία της Γνώσης. Κάθε νέος επιστήμονας Φυσικών Επιστημών αποτελεί μια εθνική επένδυση της τάξης των 100.000 ευρώ. Η απώλεια αυτής της επένδυσης και ο πολιτισμικός και οικονομικός πλούτος που αυτή παράγει προς όφελος τρίτων χωρών, είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την ελληνική πολιτεία».

Η ελληνική ομογένεια, όπως είπε ο υφυπουργός, μπορεί με τη βοήθεια των ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων, των συλλόγων επιστημόνων, να εντάξει τους χιλιάδες οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής σε επιχειρηματικά δίκτυα στον τομέα του τουρισμού. Η δικτύωση αυτή μπορεί να επεκταθεί τόσο μεταξύ των ομογενειακών επιχειρήσεων όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Βεβαίως ο κ. Αμανατίδης δεν περιορίστηκε μόνο τον τομέα του τουρισμού αλλά αναφέρθηκε και στους τομείς της επιχειρηματικότητας τόσο ως προς τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος και την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στις διεθνείς αγορές, όσο και στις επενδύεις των ομογενών μας στην Ελλάδα η οποία είναι «πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους Έλληνες Ομογενείς». Επ'αυτού εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμβολή των Ομογενών, στην προσπάθεια αυτή, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης στην ομιλία του στο σημαντικό ρόλο διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού καθώς και στην ελληνορθόδοξη πίστη, η οποία «αποτελεί συνεκτικό δεσμό των Ελλήνων που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)