to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 04.02.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Το μήνυμα ότι η συλλογική δράση αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις που δημιουργούνται από μία ευρύτερη αστάθεια, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην 20ή επέτειο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διεξήχθη στη Σόφια. Η μετανάστευση αποτελεί μία απ’ αυτές τις κρίσεις, τόνισε ο κ. Αμανατίδης και ανέφερε ότι η τρέχουσα βουλγαρική προεδρία της SEECP (South East Europe Cooperation Process) αποφάσισε συνετά να συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στις κύριες προτεραιότητές της, «καθώς συνιστά την πιο πιεστική πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος».


Στην ομιλία του, πριν από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης των κρατών-μελών της SEECP για τις προκλήσεις της μετανάστευσης, ο κ. Αμανατίδης σκιαγράφησε αναλυτικά  τις ελληνικές απόψεις επί του θέματος. Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μολονότι επιβαρύνεται δυσανάλογα κατά τους τελευταίους μήνες, κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. 

Εστιάζοντας στα κράτη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «έχουμε βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και πολλά εξ ημών μοιραζόμαστε το βαρύ φορτίο της διαχείρισης αυτής». Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία, όπως είπε, δεν είναι σύμφωνα ούτε με τη δήλωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Ανατολική Μεσόγειο - διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, ούτε με τη δήλωση των ηγετών για τις ροές προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστήριξε μάλιστα ότι τέτοιου είδους μέτρα θα φέρουν, τελικά, αντίθετα αποτελέσματα και ότι έχουν ήδη δημιουργήσει περιττές εντάσεις μεταξύ κρατών «που, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυα μεταξύ τους».

Αναγνώρισε ότι η Τουρκία πιέζεται πολύ καθώς φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτίμησε ότι τα νέα κύματα προσφύγων θα μειωθούν σημαντικά όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και ύστερα από τη δήλωση της 29ης Νοεμβρίου και το σχέδιο δράσης  για τον περιορισμό της ροής προσφύγων στην Ευρώπη, που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η συλλογική δράση, ξεκαθάρισε, είναι εξίσου απαραίτητη και για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγικό περιφερειακό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Πρέπει να διατηρήσουμε την ΕΕ στην περιοχή και να προσφέρουμε μία περισσότερο απτή ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό σημείο, αφού παρατήρησε πως η  συνεργασία μεταξύ των κρατών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που είναι και μέλη της ΕΕ και όσων δεν είναι, έχει υπάρξει μικρή, έδωσε έμφαση στη διερεύνηση τρόπων περαιτέρω στενότερης συνεργασίας, μεταφοράς ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών για την εξοικείωση των κρατών που δεν συμμετέχουν στην ΕΕ με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ως προς αυτό, αναγνώρισε στο Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) κεντρικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία και την τεχνογνωσία του. 

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος στην τρέχουσα βουλγαρική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και τους στόχους της, αλλά και την αβεβαιότητα του για το εάν  το εν λόγω περιφερειακό φόρουμ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, αδιανόητες πριν από 20 χρόνια. «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ελλείψεις και προειδοποιήσεις και να κάνουμε τις αναγκαίες ενέσεις πολιτικής ενέργειας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» ανέφερε και επισήμανε πως «είναι καιρός να επανέλθουμε στις βασικές μας αρχές των παγκόσμιων δημοκρατικών αξιών, των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας, όπως κατοχυρώνονται στο Χάρτη του Βουκουρεστίου». Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να καταστεί περισσότερο λειτουργική και πολιτική, σεβόμενη ταυτόχρονα την περιφερειακή της κυριότητα και τη συμπερίληψη όλων των κρατών, υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)