to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 01.07.2020

Πολιτισμός

Γ. Αμανατίδης: Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σημαίνει σεβασμός στη φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας

Ερωτηθείς για την προσπάθεια Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από Μουσείο σε τζαμί, ο Γ. Αμανατίδης επεσήμανε, μιλώντας στο Mega, ότι κάτι τέτοιο θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου ενώ θα πρέπει να ζητηθεί η παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να προστατευθεί η φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας.


«Ενώ, ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδέχτηκε τον λαϊκισμό, που επέδειξε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ήταν αντιπολίτευση, εδώ κι ένα χρόνο, δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που απορρέουν, από αυτήν, επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη αδράνεια» τόνισε, μιλώντας στο Mega, σήμερα, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Σαφώς υπάρχει το ζήτημα των επικείμενων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, όμως, η κατά κεραία εφαρμογή της συμφωνίας είναι επωφελής για την ευρύτερη περιοχή και για τη χώρα μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική και την συνεργασία  των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.


Ερωτηθείς, επίσης, για την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από Μουσείο σε τζαμί, επεσήμανε ότι μια τέτοια απόφαση  θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου ενώ με βάση τις υποχρεώσεις, που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού -από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- θα πρέπει να ζητηθεί η παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να προστατευθεί η  φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας.

Τέλος, πρότεινε την συνέχιση των διεθνών διασκέψεων για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο, του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και άλλων σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, «που, δυστυχώς, έχουν "παγώσει"  από τη ΝΔ», όπως είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)