to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 03.11.2015

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Ουσιαστική και ισχυρή σχέση Ελλήνων Εξωτερικού και Εσωτερικού

«Αποσκοπούμε στην αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων» τόνισε ο κ. Αμανατίδης παρουσιάζοντας τον γενικό σχεδιασμό του ΥΠΕΞ και τις πρωτοβουλίες που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται με τη συνδρομή της ΓΓΑΕ.


Σε εγρήγορση μπαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα του ελληνισμού της Διασποράς με συγκεκριμένους στόχους και εργαλεία. Εκκίνηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), διεύρυνση της πιλοτικής ηλεκτρονικής διασύνδεσης των αρμοδίων θεσμικών οργάνων για ΚΕΠ των αποδήμων, ψηφιοποίηση των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και άμεση προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας είναι τα πρώτα βασικά θέματα που μπαίνουν προς άμεση υλοποίηση όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Γιάννης Αμανατίδης στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και ο συντονισμός της δράσης των μελών της Επιτροπής».

«Αποσκοπούμε στην αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων» τόνισε ο κ. Αμανατίδης παρουσιάζοντας τον γενικό σχεδιασμό του ΥΠΕΞ και τις πρωτοβουλίες που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται με τη συνδρομή της ΓΓΑΕ.

Ειδικότερα σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, όπως είπε ο υφυπουργός, «έχει ξεκινήσει εκ νέου μελέτη της νομοθεσίας και των σχετικών υπουργικών κανονιστικών αποφάσεων» «ώστε να προκύψει ένα συγκροτημένο νέο νομικό πλαίσιο που θα θέτει σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις, θα καθορίζει με σύγχρονες διαδικασίες τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στην αλλοδαπή και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας».

«Συγκροτούμε» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης «ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την εντός τριμήνου ολοκλήρωση του νέου κανονιστικού πλαισίου» το οποίο θα είναι «έτοιμο και ψηφισμένο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, πριν τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών του επόμενου έτους. Οι άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η ομάδα εργασίας είναι να χαραχθεί η Εθνική Εξωτερική Πολιτική στην Εκπαίδευση και παράλληλα η Εκπαιδευτική Πολιτική».

.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Αμανατίδη


 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, είχαμε θέσει δύο στόχους: αφενός την ενεργοποίηση της Πολιτείας και αφετέρου την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, με ένα όραμα: την ουσιαστική και ισχυρή σχέση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την μητέρα πατρίδα.

Σήμερα βρίσκομαι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να σας παρουσιάσω τα πρώτα, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, την οποία εποπτεύουμε.

Η σχέση αυτή μεταξύ των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την μόνη εγγύηση για την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Υποχρέωση, λοιπόν, για εμάς συνιστά η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα άυλο, αλλά δυναμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Ξεκινώντας από την κορυφή, εκκινούμε νομοθετική πρωτοβουλία για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με δημοκρατική αυτοοργάνωση του θεσμού και την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς του εντός και εκτός συνόρων.

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και ουσιαστική σχέση μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού και του Εσωτερικού και στην καθημερινότητά τους, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν στο σύνολό τους τη δημόσια διοίκηση.

Για πρώτη φορά, προχωρούμε στην Ηλεκτρονική διασύνδεση των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων ανά τον πλανήτη με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, οι Έλληνες της Διασποράς θα μπορούν να εξυπηρετούνται εφάμιλλα με τους Έλληνες του εσωτερικού, καθώς θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στη χώρα διαμονής τους να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά (πχ. Γέννησης, πλησιέστερων συγγενών κτλ), αλλά και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως το εθνικό Κτηματολόγιο κά.

Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε στην Ρόδο και έπεται νέος κύκλος πιλοτικής εφαρμογής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Παράλληλα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουμε τη διαχρονική παρουσία, αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δρομολογήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για επιστημονικούς σκοπούς και πρώτη φορά.

Με τον τρόπο αυτό, ερευνητές, Έλληνες και μη, θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, τίτλους βιβλίων και δημόσια έγγραφα, που σχετίζονται με τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε και διπλωματικούς πόρους στα πεδία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα επίπεδα παρέμβασής μας στο διεθνές περιβάλλον.

Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.

Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό ότι αποσκοπούμε όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών του Μητροπολιτικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά πρωτίστως την αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων σε μία νέα βάση, λειτουργική, σύγχρονη και αποτελεσματική.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)