to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 16.11.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Καταλυτική η παρέμβαση Ομπάμα στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για απομείωση του χρέους

«Καθοριστική και καταλυτική» χαρακτήρισε την επίσκεψη και παρέμβαση Ομπάμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.


«Η στήριξη, η οποία δίδεται ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα, γιατί είναι το κατάλληλο timing για την απομείωση του χρέους και το άνοιγμα της συζήτησης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος, πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση, έτσι ώστε μέσα από την απομείωση του ελληνικού χρέους να προχωρήσουμε στο πέρασμα σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα μας» είπε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτιμώντας ότι «τα ζητήματα ασφάλειας και το πώς πορεύεται η ΕΕ θα είναι πάντοτε στο επίκεντρο, ανεξάρτητα από την αλλαγή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ομπάμα για την ανάγκη υποχώρησης των πολιτικών λιτότητας ο κ. Αμανατίδης είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που πρέπει μέσα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την απομείωση του χρέους, να δοθεί το σήμα, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν και η χαλάρωση των capital controls και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ισχυρό μήνυμα της ανάπτυξης και ευημερίας. Λιτότητα τέλος για τη χώρα, δόθηκε με τον πιο έντονο και καθοριστικό τρόπο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο υφυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα κλείσει η β' αξιολόγηση, καθώς ήδη γίνονται οι συζητήσεις, έχει μπει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, δηλαδή το πώς θα πάνε μέρα με τη μέρα, έτσι ώστε να έχουμε την πρώτη έκθεση στις 28 Νοεμβρίου, πράγμα που θα επιτρέψει να υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου το Eurogroup, όπου θα μιλήσουν και για το μεσοπρόθεσμο χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και η έκθεση από το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα, ή όχι, του χρέους και τι μέτρα πρέπει να παρθούν». «Γίνεται μία συζήτηση για μετά το 2018 ουσιαστικά. Πιστεύω ότι θα ανακοινωθούν και τα βραχυχρόνια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε την ανάγκη, «η ΝΔ να συστρατευτεί στην προσπάθεια αυτή που γίνεται για το χρέος, γιατί μπορεί να γίνονται σποραδικές αναφορές από αξιωματούχους ή τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, ωστόσο η πολιτική τους συνολικά δε φαίνεται να συστρατεύεται με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη μέσα από την ελληνική κυβέρνηση για την απομείωση του χρέους». «Ελπίζω ότι σταδιακά αυτό θα αλλάξει, γιατί η ίδια η ΝΔ θα βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο» είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)