to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 17.11.2015

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Η Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί για να οργανώσει τα hotspots

Ρεαλιστικό χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, το εγχείρημα για τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία και υπογραμμίζει ότι για το λόγο αυτό η Άγκυρα θα πρέπει να βοηθηθεί με συγκεκριμένο τρόπο.



Ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του Κώστα Μπλιάτκα, σε ερώτηση αν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο για τη δημιουργία hotspots σε τουρκικό έδαφος. είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να βοηθηθεί. "Αλλά πρέπει να βοηθηθεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να κάνει τις συγκεκριμένες κινήσεις. Είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή η Τουρκία να βοηθηθεί, αλλά πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Και νομίζω ότι θα τις κάνει γιατί είναι και προς το συμφέρον της ίδιας, αλλά νομίζω ότι αντιμετωπίζει το ίδιο το πρόβλημα" υπογράμμισε.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΕ, με δεδομένο ότι είναι χώρα εισόδου του προσφυγικού κύματος και τόνισε ότι με τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις συνηγορούν και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

"Έχουν συνηγορήσει κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο κ. Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα πηγαίνει ως εκπρόσωπος της ΕΕ με τις προτάσεις της, αλλά και ο κ. Ντουσκ που μίλησε για την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών" είπε και υπενθύμισε ότι τα δύο βασικά σημεία που θέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών είναι: έλεγχος των συνόρων της Τουρκίας από τη μεριά της Μέσης Ανατολής και δημιουργία hotspots σε τουρκικό έδαφος. "Αυτά τα δύο είναι πλέον θέσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι πηγαίνουμε με αναβαθμισμένο ρόλο ειδικά αυτή την περίοδο" είπε. 

Ο κ. Αμανατίδης έκανε επίσης γνωστό ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα κοινών περιπολιών Αθηνών - Άγκυρας στο Αιγαίο, επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει όλο και περισσότερα μέτρα και κατέληξε λέγοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων σε Συρία, Ιορδανία κ.ά. χώρες της Μέσης Ανατολής, θα δώσει οριστικό τέλος στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. 

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Αμανατίδης σχολίασε: "θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτά έτσι ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο. Γιατί εκεί πλέον είναι όλο το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη χώρα μας".

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)