to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 08.04.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα θα συμβάλλει εποικοδομητικά σε μια παγκόσμια συμμαχία για την εξάλειψη του βίαιου εξτρεμισμού

Την πεποίθηση πως η πρόληψη και η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που να συνδυάζει μέτρα ασφαλείας με μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του φαινομένου, εξέφρασε στη Γενεύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Ο κ. Αμανατίδης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτής της τόσο αναγκαίας, όπως τόνισε, Διάσκεψης, «η οποία επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και την εξάλειψη του βίαιου εξτρεμισμού», σημείωσε πως η διάδραση και η στενή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, τοπικών και θρησκευτικών ηγετών, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας του Διαδικτύου, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει εποικοδομητικά στη συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη του βίαιου εξτρεμισμού και επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης επαρκών οικονομικών πολιτικών, που να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνίες. Προσέθεσε πως η Ελλάδα χαιρέτισε το Σχέδιο Δράσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, ιδίως εν όψει της αναθεώρησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής Αντιτρομοκρατίας τον Ιούνιο.

Η κλιμάκωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας, υποστήριξε ο κ. Αμανατίδης, καταδεικνύει ότι η ανθρωπότητα βιώνει μια απότομη όξυνση του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ η ρητορική μίσους διαστρεβλώνει και αμφισβητεί σε καθημερινή βάση, τον πολιτισμό και τις κοινές ανθρώπινες αξίες, υποκινώντας ένα κύμα τυφλής βίας που δεν έχει προηγούμενο. Συμπλήρωσε πως οι ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν αναμφίβολα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας και υπογράμμισε ότι η νέα γενιά των διακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να στρατολογήσει ξένους μαχητές, αλλά και αυτουργούς τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες διαμονής των τελευταίων. Ανάμεσα στις αιτίες που συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδαίτερα των νέων, καθώς και τον βίαιο εξτρεμισμό, συγκαταλέγει την κακή διακυβέρνηση, το έλλειμμα δημοκρατίας, τη διαφθορά, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό για λόγους φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής ή θρησκείας.

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο υφυπουργός στην πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στη νεολαία και στην εκπαίδευση, τονίζοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεταξύ των κύριων ευεργετούμενων από τις πολιτικές που θα εκπονηθούν. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης του εκφοβισμού στα σχολεία και την αποφυγή διακρίσεων των μαθητών, εξηγώντας πως η περιθωριοποίηση σ' αυτή την ηλικία θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αναζητήσουν την ταυτότητά τους εντός εξτρεμιστικών οργανώσεων. Υπ' αυτό το πρίσμα, ο κ. Αμανατίδης χαιρέτισε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αγωγής του Πολίτη (GlobalCitizenshipEducationProgram-GCED) που θεσπίστηκε από την UNESCO και επισήμανε πως η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα των Φίλων για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού μέσω της εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στην UNESCO (Group of Friends of Preventing Violent Extremism through Education). Προσέθεσε δε, πως η πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στην εκπαίδευση θα πρέπει να συμπληρώνεται από πρωτοβουλίες που θα φέρουν στις κοινωνίες τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στην κοινωνική πρόνοια και οι περιορισμένες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Στη σημείο αυτό ο κ. Αμανατίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο της χρήσης μέτρων υπερβολικής βίας και καταστολής σε βάρος ατόμων ευπαθών στη ριζοσπαστικοποίηση, που οδηγεί, όπως τόνισε, μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση της δυσαρέσκειάς τους προς τις κρατικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, ωθώντας τα ακόμη βαθύτερα στον εξτρεμισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την προώθηση της διαρκούς επιμόρφωσης των κρατικών λειτουργών σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και νομοθετικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία νέων υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φυλετικής βίας. Κινδύνους εγκυμονεί επίσης κατά τον κ. Αμανατίδη και ο στιγματισμός ολόκληρων εθνικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων: Ως προς αυτό, ανέδειξε την υποστήριξη του διαθρησκειακού διαλόγου εκ μέρους της Ελλάδας, ως εργαλείου για την πρόληψη των κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων, και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, μέσω της προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης, της ανοχής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθύμισε, μάλιστα, τις διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τη διεθνή συνάντηση χριστιανών και μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών και τη συνάντηση εκπροσώπων του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού. Προσέθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, φιλοξένησε επίσης στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, διεθνή διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» με το «Κέντρο γα τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή» να έχει ήδη ιδρυθεί ως μηχανισμός παρακολούθησης των συμπερασμάτων της διάσκεψης.

Στο περιθώριο της διήμερης «Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού» στη Γενεύη, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε σήμερα με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο πλευρές εστίασαν στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, ενώ συζήτησαν διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)