to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 07.03.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: «Η Ελλάδα παράδειγμα για την Ευρώπη»

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Δεν είμαστε η εξαίρεση στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είμαστε το παράδειγμα στην Ευρώπη. 

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος λαός στη γη που να είχε ακόμη και ως θεότητα τον Ξένιο Δία.

Ο ελληνικός λαός σαν άλλος Ανταίος ακουμπά στις παραδόσεις που είναι πανάρχαιες, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και δίνει το φωτεινό παράδειγμα στην Ευρώπη.

Πρώτοι στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού πρωθυπουργού θέσαμε το προσφυγικό ζήτημα από τον Απρίλιο του 2015 ακόμα. Ήμασταν οι πρώτοι που αντιληφθήκαμε το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, γεγονός που προωθήθηκε και με πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την ομιλία μου θέλω να θέσω μία νέα διάσταση. Είναι η διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κλείσιμο των συνόρων προκαλεί ανθρωπιστική κρίση μεγαλύτερης κλίμακας και ως εκ τούτου αυτό σημαίνει και καταπάτηση ακόμη περισσότερο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το θέσαμε σαν χώρα στη Γενεύη στον ΟΗΕ, στον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έγινε κατανοητό και μάλιστα επιδείχθηκε φιλική διάθεση, έτσι ώστε το προσφυγικό θέμα να τεθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ μέσα από τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολύ σωστά διεθνοποιήσαμε το ζήτημα. Πέρα από τους ευρωπαίους ηγέτες και από όλους αυτούς που έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, είτε είναι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είτε είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, νομίζω ότι είναι κρίσιμο να γιγαντωθεί ένα διεθνές, παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα μας. Κι αυτό, γιατί θα αναγκάσει και τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν ακόμα πιο θετική στάση. Δείτε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δείτε τη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο θρησκευτικός ηγέτης ενός δισεκατομμυρίου πιστών, ο Πάπας Φραγκίσκος. Δείτε τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, δείτε τις δηλώσεις αλλά και την έμπρακτη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερωνύμου και της ελληνικής Εκκλησίας.

Αυτό το κύμα συμπαράστασης πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευρύ, ώστε πιο αποτελεσματικά η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το θέμα.

Ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες που θα γίνουν στις 9 Μαρτίου με την αιγίδα του ΟΗΕ, με τα μέρη τα οποία είναι στη Συρία και συζητούν μεταξύ τους για να βρουν πολιτική λύση, ότι θα έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Οι τριμερείς συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί και μέσα από τις οποίες υπάρχουν συνεργασίες, έχουν γίνει παράδειγμα έτσι ώστε και άλλες χώρες να ζητούν αντίστοιχες συνεργασίες.

Τέλος, θέλω να σημειώσω δύο στοιχεία: Πρώτον, δίνουμε μεγάλη σημασία στο διάλογο. Ο διάλογος σε όλους τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα είτε διαπολιτιστικός, είτε διαπολιτισμικός ή διαθρησκειακός είναι αυτός που μπορεί να φέρει τη λύση.

Δεύτερον, μας λένε ότι φταίμε για αυτήν την κατάσταση. Προσέξτε τι κάνουν. Κρύβουν την ακροδεξιά πτέρυγα και ρητορική τους. Σχέδιο δεν είχαν. Το μόνο σχέδιο που είχαν ήταν ο εγκλεισμός των προσφύγων. Η έλλειψη σχεδίου, ξενοφοβικά σύνδρομα τα οποία τους διακατέχουν, τους ωθούν προς αυτήν την πολιτική. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Θεωρώ  βεβαία πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μίνιμουμ εθνική συνεννόηση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις ενός παιδιού από το ελληνικό σχολείο στο Λονδίνο, σε μία έκθεσή του, όπου ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαν ένα πρόγραμμα που λεγόταν «we care», δηλαδή «νοιαζόμαστε». Ένα από τα θέματα έκθεσης ήταν: οι ήρωες μου. Ήρωες του παιδιού αυτού ήταν οι πρόσφυγες και ήταν οι άνθρωποι της καθημερινότητας

στην Ελλάδα, που βοηθούν και δείχνουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Στην νέα γενιά, λοιπόν αφήνουμε παρακαταθήκη την αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη από αυτούς.

Ανακεφαλαιώνοντας: θέσαμε πρώτοι το ζήτημα, το διεθνοποιήσαμε και τώρα θα δώσουμε τον τόνο και τον ρυθμό, για να λυθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)