to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 05.12.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Φρένο στην ακροδεξιά από την Αυστρία - Καμπάνα αφύπνισης της Ευρώπης από την Ιταλία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εστίασε ωστόσο στο γεγονός ότι στην Ευρώπη «αυτή την στιγμή γίνεται μια διαπάλη. Πώς μπορεί να λυθεί; Όντως η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει και να δει τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητα οι πολίτες της.


Στο αποτέλεσμα της κάλπης στην Αυστρία και στην Ιταλία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυστρία ο κ. Αμανατίδης  τόνισε ότι η εκλογή του κ. Μπέλεν  «είναι να σημάδι, δηλαδή ότι στην Ευρώπη αρχίζει και μπαίνει ένα φρένο» στην ακροδεξιά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία, εκτίμησε πως «…Πλέον, αν το Brexit ήταν καμπανάκι το δημοψήφισμα στην Ιταλία είναι καμπάνα, είναι καμπάνα [αφύπνισης] για όλη την Ευρώπη», και ότι  θα υπάρξουν απόνερα, ωστόσο η Ιταλία είναι συνηθισμένη σε αυτό το δύσκολο πάζλ, ενώ η σύνδεση της παραμονής του Ρέντσι στην πρωθυπουργία με το δημοψήφισμα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Αμανατίδης επισήμανεότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο Eurogroup  και ότι η [Ευρώπη]  θα ρίξει θετικά το «βάρος  της» σε αυτή την διαπραγμάτευση που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της σταθερότητας με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

Η  ανεργία, δεν μαστίζει μόνο την Ελλάδα, η ανεργία των νέων, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό. Αυτά θα πρέπει να τα λύσει η Ευρώπη. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, των σκληρών εθνικών κρατών, των [σκληρών] οικονομιών και αυτό -αν θέλετε- με το δημοψήφισμα στην Ιταλία κλονίζεται. Όταν κινείται ο πυρήνας διαφορετικά και η περιφέρεια διαφορετικά,  θα υπάρξουν διαλυτικές τάσεις».

Αναφερθείς στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία, ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε ότι «ότι απαντάμε, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους και τελευταία υπήρξαν και δηλώσεις -αν θέλετε δειλά- μεν, αλλά και από τα ευρωπαϊκά όργανα, από ευρωπαίους αξιωματούχους».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η δύναμη της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι η ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ αναφερθείς στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ενόψει του σημερινού Eurogroup, κατέληξε: «οικονομικά οι στόχοι έχουν πιαστεί και με το παραπάνω, όπως και ο στόχος για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος. Και από εκεί είμαστε εντάξει και δεν μπορεί κανείς να μας κουνήσει το δάκτυλο και να μας πει ότι δεν πιάσατε τους στόχους ...Μιλάμε για πολιτική λύση και είμαστε σε ένα στάδιο, στο οποίο κατά 95% περίπου από όσα γνωρίζουμε έχει κλείσει η εξειδικευμένη έκθεση για τις προόδους, που έχει κάνει η χώρα μας και θεωρούμε ότι  αυτό το 5% θα πρέπει κλείσει». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)