to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 12.07.2022

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Ενάντια στη νεολαία και την κοινωνία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

«Θνησιγενές και ενάντια στα συμφέροντα της νεολαίας και της κοινωνίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.


«Είναι θνησιγενές όχι μόνο γιατί βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νέων» εξήγησε, «αλλά και επειδή έχει την καθολική απόρριψη, τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και από τους κοινωνικούς φορείς».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει εκφράσει την αντίθεσή της» πρόσθεσε, δίνοντας έμφαση, στη συνέχεια, στο άρθρο 296 του νομοσχεδίου ζητώντας την απόσυρσή του.

«Η Θεσσαλονίκη, βεβαίως στο νομοσχέδιο αυτό, κυρία υπουργέ, έχει την τιμητική της» είπε. «Έχει την τιμητική της με το άρθρο 296, το οποίο και με την γνώμη του πρύτανη νομίζω, αλλά και όλων των κομμάτων και στελεχών σας ακόμη ότι θα πρέπει να το αποσύρετε και αν υπάρχει κάποιος διαφορετικός σχεδιασμός να μπει σε διαβούλευση και να έρθει σοβαρά. Δεν μπορεί να καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που με τόσο πετυχημένο τρόπο όλες αυτές τις δεκαετίες επιτέλεσαν το έργο τους και για τη Δασολογική Σχολή και για τη Γεωπονική Σχολή».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού εξέφρασε, την απόλυτη στήριξή του στην τροπολογία, για το δικαίωμα μετάθεσης.

«Δεν είναι όπως παλιά τα δύο χρόνια, που ήταν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που είχαν ελάχιστη εμπειρία, όπως ήταν σαν αναπληρωτές για κάποιους μήνες. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες συνάδελφοι είναι σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και στα δυσπρόσιτα, με πολλά έτη προϋπηρεσίας. Άρα, νομίζω ότι ο ένας χρόνος για την οργανική είναι αρκετός και θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης» επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη επένδυση, η οποία αξίζει σε μια χώρα, είναι η επένδυση στην Παιδεία».

Ολόκληρη η ομιλία από τα Πρακτικά της Βουλής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο θα είναι μια ακόμη ανεπιτυχής προσπάθεια άλωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και αυτό γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι θνησιγενές. Είναι θνησιγενές όχι γιατί βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νέων, αλλά και για το ότι έχει την καθολική απόρριψη τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και από τους κοινωνικούς φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Κατ’ αρχήν η πρώτη παρατήρηση είναι ότι έχει εξουσιοδοτικές διατάξεις και μεταβατικές διατάξεις που δεν είχαν παρουσιαστεί στο σχέδιο της διαβούλευσης, ότι ακόμα και σε θέματα ακαδημαϊκότητας το Συμβούλιο Διοίκησης παρεμβαίνει και βεβαίως τη μεγάλη αντίφαση ότι ο πρύτανης είναι ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος και ότι μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες είναι θετικές και έχετε στήριξη εκεί, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όταν δεν συνοδεύονται με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις και την πρόσληψη του προσωπικού.

Θα είναι θνησιγενές, γιατί αν θα δείτε και την ιστορία της εκπαίδευσης, κύριε Πρόεδρε, θα δείτε ότι όλοι οι Υπουργοί Παιδείας ήθελαν να συνδυάσουν και να ταυτίσουν το όνομα τους με μια εύηχη και πομπώδη έκφραση την «μεταρρύθμιση», την «αλλαγή» και όλες είχανε την παθογένεια αυτή ακριβώς, οι περισσότερες από αυτές δεν είχανε την διαβούλευση πρώτα απ’ όλα, εγώ θα σας έλεγα και την πιλοτική εφαρμογή σε πολλά πράγματα, όπως για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου χρειάζονται πιλοτική εφαρμογή, την αξιολόγηση βεβαίως των αποτελεσμάτων και στο τέλος μέσα από ευρύτατο διάλογο, τη συναίνεση, έτσι ώστε να μπορέσει σοβαρά να υλοποιηθεί κάποια μεταρρύθμιση.

Η Νέα Δημοκρατία, κατά την άποψή μου, κύριε Πρόεδρε, είναι εκτός ακόμα και από τις από την ιδρυτική της διακήρυξη της 4/10/1974. Εκεί διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη, λέει «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.». Ποια συνεργασία και ποια θετική άποψη έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που έχω ακούσει, εκτός αν βρισκόμουν σε άλλη Αίθουσα, έχει την καθολική αντίθεση και μάλιστα την απεργία του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, ειδικά και του ΕΣΔΕΠ στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14 του μηνός του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΠΘ, με αίτημα την απόσυρση.

Το νομοσχέδιο σας λοιπόν, κυρία Υπουργέ, πρέπει να αποσυρθεί, γιατί είναι θνησιγενές, θα φέρει αναστάτωση και δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ποτέ, γιατί ακριβώς είναι ενάντια στα συμφέροντα της νεολαίας και της κοινωνίας. Η Θεσσαλονίκη, βεβαίως στο νομοσχέδιο αυτό, κυρία Υπουργέ, έχει την τιμητική της. Έχει την τιμητική της με το άρθρο 296, το οποίο και με την γνώμη του Πρύτανη κ. Παπαϊωάννου νομίζω, αλλά και όλων των κομμάτων και στελεχών σας ότι θα πρέπει να το αποσύρετε και αν υπάρχει κάποιος διαφορετικός σχεδιασμός να μπει σε διαβούλευση και να έρθει σοβαρά. Δεν μπορεί να καταργείτε τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που με τόσο πετυχημένο τρόπο όλες αυτές τις δεκαετίες επιτέλεσαν το έργο τους και για τη Δασολογική Σχολή και για τη Γεωπονική Σχολή.

Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με το ΔΙΠΑΕ, όπου ουσιαστικά δεν θα επιτραπεί η λειτουργία του, εκτός αν υπάρχει διόρθωση, την οποία δεν την γνωρίζω.

Και τέλος, κυρία Υπουργέ, είναι η τροπολογία για το όριο υπηρέτησης στην οργανική, προκειμένου να μπορεί ένας νεοδιόριστος να πάρει μετάθεση.

Συμφωνώ και επ’ αυξάνω, η τροπολογία μπορεί να υπογράφεται μόνο από τους 2 Βουλευτές, αλλά έχει την καθολική στήριξη των μελών που είμαστε στην Επιτροπή Μορφωτικών και όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάξτε κυρία Υπουργέ, δεν είναι όπως παλιά τα δύο χρόνια, που ήταν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που είχαν ελάχιστη εμπειρία, όπως ήταν σαν αναπληρωτές για κάποιους μήνες. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες συνάδελφοι είναι σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και στα δυσπρόσιτα, με πολλά έτη προϋπηρεσίας. Άρα, νομίζω ότι ο ένας χρόνος για την οργανική είναι αρκετός και θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης για τον ταχύτερο χρόνο.

Με τα λόγια αυτά νομίζω ότι η μόνη επένδυση, η οποία αξίζει σε μια χώρα είναι η επένδυση στην παιδεία. Είναι αυτή που θα πρέπει να κουμπώσει με ένα αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Δυστυχώς, το νομοσχέδιό σας θα υπηρετήσει τις ανάγκες λίγων επιχειρήσεων και γι’ αυτό το λόγο η εφαρμογή του δεν θα γίνει ούτε ανεκτή, ούτε κατορθωτή κατά την άποψή μου.

Σας καλώ λοιπόν να το αποσύρετε. Μην προστεθείτε στον κατάλογο των Υπουργών, όπου θέλοντας να πουν ότι κάτι κάνουμε κάνουν νομοσχέδια, τα οποία στο τέλος καταργούνται.

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)