to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 08.04.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλλει εποικοδομητικά σε μία παγκόσμια συμμαχία με στόχο την εξάλειψη του βίαιου εξτρεμισμού

Τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού» (Γενεύη).


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,


Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να απευθύνομαι, υπό την ιδιότητά μου ως Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτής της τόσο αναγκαίας Διάσκεψης, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και την εξάλειψη του βίαιου εξτρεμισμού.


Η πρόσφατη κλιμάκωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας καταδεικνύει ότι η ανθρωπότητα βιώνει μία απότομη όξυνση του βίαιου εξτρεμισμού. Η ρητορική μίσους διαστρεβλώνει και αμφισβητεί, σε καθημερινή βάση, τον πολιτισμό και τις κοινές μας αξίες, υποκινώντας ένα κύμα τυφλής βίας που δεν έχει προηγούμενο.


Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν αναμφίβολα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Η νέα γενιά των διακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να στρατολογήσει τόσο ξένους μαχητές, όσο και αυτουργούς τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες διαμονής των τελευταίων.


Η ιδεολογία του μίσους δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Η κακή διακυβέρνηση, το έλλειμμα δημοκρατίας, η διαφθορά, οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός για λόγους φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής ή  θρησκείας συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα των νέων, καθώς και τον βίαιο εξτρεμισμό.


Η Ελλάδα χαιρέτισε το Σχέδιο Δράσης του Γενικού Γραμματέα για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, ιδίως εν όψει της αναθεώρησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής Αντιτρομοκρατίας τον Ιούνιο.


Η πρόληψη και η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού απαιτούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που να συνδυάζει τόσο μέτρα ασφαλείας, ιδίως όσον αφορά στη διεθνή συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών, όσο και μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του φαινομένου, επί τη βάσει του πλέγματος ανάπτυξης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η διάδραση και η στενή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, τοπικών και θρησκευτικών ηγετών, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας του Διαδικτύου αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ.


Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί στην ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής στρατηγικών που θα εδραιώνουν το κράτος δικαίου και θα προωθούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα στην εκπαίδευσης και τις ευκαιρίες εργασίας για τους νέους, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών. Ωστόσο, οφείλουμε να υιοθετήσουμε επαρκείς οικονομικές πολιτικές που να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνίες.


Η νεολαία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεταξύ των κύριων ευεργετούμενων από τις πολιτικές μας εναντία στον βίαιο εξτρεμισμό. Στο αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξαλείψουμε τον εκφοβισμό στα σχολεία και να αποφύγουμε τις διακρίσεις των μαθητών, διότι η περιθωριοποίηση, σε αυτή την ηλικία, θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αναζητήσουν την ταυτότητά τους εντός εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αγωγής του Πολίτη (Global Citizenship Education Program-GCED) που θεσπίστηκε από την UNESCO. Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα των Φίλων για την Πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού μέσω της Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε στην UNESCO (Group of Friends of Preventing Violent Extremism through Education). Θεωρώ περιττό να επαναλάβω ότι η πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στην εκπαίδευση θα πρέπει να συμπληρώνεται από πρωτοβουλίες, που θα φέρουν στις κοινωνίες τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στην κοινωνική πρόνοια και οι περιορισμένες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.


Κυρίες και κύριοι,


Υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να εκτροχιασθούν, ενώ θα θεωρούσαμε ότι αγωνιζόμαστε κατά του βίαιου εξτρεμισμού:


Ο πρώτος είναι η χρήση μέτρων υπερβολικής βίας και καταστολής, σε βάρος ατόμων ευπαθών στη ριζοσπαστικοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνηθες λάθος που οδηγεί μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση της δυσαρέσκειάς τους προς τις κρατικές Αρχές και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, ωθώντας τα ακόμη βαθύτερα στην εξτρεμισμό. Η Ελλάδα έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της διαρκούς επιμόρφωσης των κρατικών λειτουργών σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει σε πολλές νομοθετικές και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η δημιουργία νέων Υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φυλετικής βίας.


Ο δεύτερος είναι ο στιγματισμός ολόκληρων εθνικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει πολύ συχνά. Μολονότι εξυπηρετεί τη λαϊκίστικη εκμετάλλευση, ο στιγματισμός επιτείνει αντί να αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα.


Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκειακό διάλογο ως εργαλείο για την πρόληψη των κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, μέσω της προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης, της ανοχής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο σημαντικές διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συγκεκριμένα μία διεθνής Συνάντηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, καθώς και μία Συνάντηση εκπροσώπων του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού.


O Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Νίκος Κοτζιάς φιλοξένησε, επίσης, στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Το "Κέντρο γα τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή" έχει ήδη ιδρυθεί ως μηχανισμός παρακολούθησης των συμπερασμάτων της Διάσκεψης.


Κυρίες και κύριοι,


Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή της Ελλάδας να συμβάλλει εποικοδομητικά σε μία παγκόσμια συμμαχία με στόχο την εξάλειψη της απειλής αυτής που αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες μας. Θέλω να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους οικοδεσπότες μας, διότι μας προσέφεραν αυτήν τη χρήσιμη ευκαιρία για μία ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών, σχετικά με ένα θέμα που πραγματικά οφείλει να μας αφορά όλους.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)