to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 04.01.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Δεν βρίσκεται σε σημείο αντίστοιχο του Σχεδίου Ανάν η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό

Υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία, με βάση τις αρχές που έθεσε με ομοθυμία το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για μία δίκαιη, βιώσιμη λύση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γ. Τραπεζιώτη.


Την ίδια ώρα, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων γίνονται και στην Κύπρο συναντήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ενώ θα γίνει και η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί, αλλά και συζητήσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων με την Τουρκία.
 
Στόχος των διεργασιών αυτών είναι «να πάμε με θέματα λυμένα στις συνομιλίες της Γενεύης», όπως είπε.
 
Για το ζήτημα των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι ένα καθεστώς που ξακάθαρα η Αθήνα χαρακτήρισε αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό.
 
Η Κύπρος αποφασίζει, εμείς στα θέματα των εγγυήσεων που ενεχόμαστε έχουμε πει ότι το θέμα είναι διεθνές, είναι ζήτημα κατοχής ενός μέρους της Κύπρου και δεν μπορεί ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελεί υπό καθεστώς εγγυήσεων.
 
Για το κατά πόσο η Τουρκία θα τηρήσει μία γόνιμη στάση ή θα παρουσιαστεί με ακραίες θέσεις, ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε ότι «επειδή ακριβώς έχουν μπει στα θέματα ουσίας, από τη στιγμή που θα κλείσουν πολλά θέματα, μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή, γιατί θα βοηθήσει και την ίδια την Τουρκία».
 
Εξάλλου, όπως είπε, «η νέα προσπάθεια οριστικής επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι στο ίδιο σημείο όπως με την προηγούμενη προσπάθεια του Σχεδίου Ανάν, καθώς γίνονται εμβαθύνσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)