to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 01.03.2016

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Ανάγκη να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους ειρήνης και πολέμου

Τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, στην εκδήλωση με θέμα: ««Η Καταστροφή της Πολιτισμικής Κληρονομιάς»


Στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση με θέμα: «Η Καταστροφή της Πολιτισμικής Κληρονομιάς», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδος, της Βραζιλίας, της Αιθιοπίας, του Ιράκ, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας της Σερβίας, της Ελβετίας στον ΟΗΕ, καθώς και με την Ακαδημία Γενεύης.

Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι: «Η αρχή της ελεύθερης πρόσβασης και απόλαυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ουσιώδη πτυχή του δικαιώματος αυτού και, ως τέτοια, έχει στερεή βάση στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνδέεται στενά με την πολιτιστική ταυτότητα ατόμων και κοινοτήτων, αλλά και με την απόλαυση και άσκηση σειράς άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Έτσι, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να οδηγήσει μόνο σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων έχει δικαίως τονίσει ότι τα συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται και να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε όλες τις μορφές της, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, και κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι έχουμε όλοι μας κοινή ευθύνη να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους ειρήνης και πολέμου. Ενώ η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από αντικείμενα, είναι, ωστόσο, σημαντικό να υπάρχουν κανόνες για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, καθώς αποτελούν τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας. Είναι αυτονόητο ότι η διατήρησή της είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση καθημαγμένων κοινοτήτων, την αποκατάσταση της ταυτότητάς τους, και τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον τους. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση του σεβασμού των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ως αναπόσπαστο μέρος των άοκνων προσπαθειών του για την προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, σύμφωνα με τις ιδρυτικές του αρχές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Ζήνων, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Yury Fedotov, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC (Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα), Karima Bennoune, Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για  τα Πολιτιστικά Δικαιώματα, καθώς και η Kristin Hausler, υψηλόβαθμη ερευνήτρια για θέματα Διεθνούς- Δημοσίου Δικαίου του Ινστιτούτου Dorset. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)