to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 16.05.2021

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Αναγκαία η χάραξη συνεκτικής εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας

Σημεία παρέμβασης του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αμανατίδη στο Οικονομικό Forum των Δελφών.


Ο Μπρεχτ έγραψε πως «μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν' αλλάξουμε».

Η γνώση της πραγματικότητας σχετικά με την γείτονά μας, την Τουρκία, θα μας επιτρέψει ώστε να υλοποιήσουμε με ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική:

·         την ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο που θέτει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας,

·         την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

·         την εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως του πιο σημαντικού πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην περιοχή, μέσω της αναβάθμισης του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού, γεωπολιτικού και οικονομικού της ρόλου και της αξιοποίησης όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει.

Η πραγματικότητα, όμως, αυτή πρέπει να αναλυθεί όχι μόνο με τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα αυτή, αλλά και σε σχέση  με το πολύπλοκο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή και των νεότερων εξελίξεων στις ΗΠΑ, με την αλλαγή προέδρου.

Όπως εμείς, έτσι και η Τουρκία γνωρίζει  ότι το 2021 θα είναι χρονιά κρίσιμων εξελίξεων και ανακατατάξεων, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Η γειτονική μας χώρα, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Ε.Ε. για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, αλλά και την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ -σταδιακής απεμπλοκής από την περιοχή- με την Τουρκία ως μόνη μεγάλη συμμαχική δύναμη πρόθυμη να υποκαταστήσει την αμερικανική παρουσία, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση.

Μέρος αυτής της προσπάθειάς της είναι η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», ένα φυσικά -χωρίς νομική και πολιτική βάση- αφήγημα, που ενοποιεί όλα τα στοιχεία του αναθεωρητισμού της πολιτικής που προωθεί με την ανάλογη ρητορική: όπως ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, τις «γκρίζες ζώνες», τα «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά», τις

 

διεκδικήσεις στην περιοχή αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, κ.λπ.

Οι διαφοροποιήσεις με τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η εκλογή Μπάιντεν, μαζί με την έκθεση των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα στην Τουρκία, πιέζουν ακόμη περισσότερο την γείτονα χώρα να ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση που θα πάρει, βάζοντας τέλος στην πολιτική του «εκκρεμούς» του προέδρου της Ερντογάν.

Οι τελευταίες δηλώσεις του για το Ισλάμ, η χρησιμοποίηση εθνικιστικού λόγου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι «νουθεσίες» στην Ε.Ε., ο τορπιλισμός των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τη θέση ύπαρξης δύο κρατών, δεν πρέπει να εκτιμηθούν μόνο ως αλαζονεία ή ότι γίνονται  μόνο για λόγους εσωτερικούς, εκλογικούς ή οικονομικούς.

Είναι μέρος της συνολικής πολιτικής της Τουρκίας να αναγνωρισθεί ως ισότιμη περιφερειακή δύναμη ώστε (κατ’  αυτήν) να μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της, όποιες και να είναι αυτές, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του.

Η Τουρκία επιχειρεί, λοιπόν, να ενσωματώσει τις θέσεις της απέναντι στην Ελλάδα ή για το Κυπριακό, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αμερικανοτουρκικού, ευρωτουρκικού, διατλαντικού ή περιφερειακού διαλόγου.

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα, θα πρέπει  να χαράξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική που θα αναδεικνύει τον ρόλο της, ως κύριο πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή, που θα συμπεριλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά δεν θα εξαντλείται σε αυτές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της Βουλής «Περιστύλιο» ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά αναφέρει για τα ελληνοτουρκικά ότι :  

στο πλαίσιο του διατλαντικού διαλόγου και πέρα από αυτόν, να δώσει η Ελλάδα  το δικό της στίγμα υπέρ της ειρήνης και τους διεθνούς δικαίου σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο ευρωτουρκικού διαλόγου που να συνδέει την προώθηση μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας με την Τουρκία με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων εάν η Τουρκία επανέλθει στις παραβιάσεις. Ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, με συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις. Ένα πλαίσιο, που να συνδέει τη θέση σε ισχύ της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με τουρκική υποχρέωση προσφυγής στη Χάγη με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Από αυτή την τοποθέτηση θα ήθελα να προσέξετε το σημείο, όπου συνδέεται η ισχύς της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, με την τουρκική υποχρέωση προσφυγής στη Χάγη με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Το 2019 σε παρέμβασή μου, πάλι, στο Φόρουμ των Δελφών και τον κύκλο συζήτησης: «Εθνική Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική: Πόσο  εφικτή είναι τα επόμενα χρόνια;» είχα επισημάνει  ότι:

 Η  συστηματική και ουσιαστική λειτουργία των θεσμικών οργάνων είναι το μέσον της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής, γιατί εθνική στρατηγική σημαίνει διάλογος, συναίνεση και συνέχεια.

Η θεσμική θωράκιση είναι αυτή που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη στρατηγικών, που είναι ευμετάβλητες, αλλά ούτε και εργαλειοποίηση για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, που επιφέρουν βαρύ τραυματισμό, με κίνδυνο διάρρηξης της ενότητας και διχασμού στα εθνικά θέματα.

Ακόμα, είναι αυτή που θα επιτρέψει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, που όμως, ταυτόχρονα, θα έχει και αντανακλαστικά αλλαγής της πολιτικής, ανάλογα με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό της εξειδίκευσης ανά τομέα.

Επισημάνσεις και θέσεις, που εκτιμώ ότι η αξία τους επιβεβαιώθηκε, στο χρονικό διάστημα που διανύσαμε, από τότε.

Επειδή η ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας, διαμορφώνει αξιόπιστη και σταθερή Εθνική Στρατηγική, οι προτάσεις  και οι θέσεις μας το προηγούμενο διάστημα κατέτειναν σε αυτό (π.χ. Σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για θέματα Εξωτερικής πολιτικής αλλά και αντιμετώπιση της πανδημίας).

Μια τέτοια στρατηγική είναι αναγκαία, εμείς κάναμε τις προτάσεις μας και είναι ευθύνη και των άλλων πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να γίνει και εφικτή.

Η Ελλάδα χρειάζεται, εν κατακλείδι, να είναι πρωταγωνίστρια, να δρα έγκαιρα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου, με ενιαία, συνεκτική και αξιόπιστη εθνική στρατηγική.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)