to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 03.04.2013

Διεθνή

Το φυσικό αέριο ανατρέπει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Του Μωυσή Λίτση από το μπλογκ «Η οικονομία με άλλο μάτι»


Άρχισε η ροή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ από το κοίτασμα Ταμάρ

 
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
 
 Το φυσικό αέριο από το υποθάλλασιο κοίτασμα Ταμάρ άρχισε από προχθές να ρέει προς τις ακτές του Ισραήλ, μετατρέποντας το όχι απλά σε ενεργειακά ανεξάρτητο κράτος αλλά και σε παίκτη στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Μέση Αντολή.
 Το κοίτασμα Ταμάρ, 90 χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Χάϊφα, ανακαλύφθηκε το 2009, προκαλώντας φρενίτιδα ερευνών στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής την οποία μοιράζονται το Ισραήλ, η Κύπρος και ο Λίβανος, χώρες που έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα για τα γεωπολιτικά παιχνίδια που έφερε η ανακάλυψη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ένα χρόνο μετά, το 2010 ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχή, το Λεβιάθαν, με το Ισραήλ να δημιουργεί ειδικό ταμείο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
 Το κοίτασμα Ταμάρ ανήκει κατά 36% στην αμερικανική εταιρία με έδρα το Τέξας NobleEnergy,  κατά 28,75% στην ισραηλινή εταιρία IsramcoNegev, ενώ οι θυγατρικές της ισραηλινής εταιρίας πετρελαίου Delek, AvnerOilExplorationκαι  DelekDrilling κατέχουν το 15,625%. Η επίσης ισραηλινή εταιρία DorGasExploration κατέχει το 4%. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ. Κατά την εκτίμηση των εταιριών οι οποίες έχουν επενδύσει 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Ταμάρ, η ισραηλινή οικονομία η οποία εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές πετρελαίου, θα εξοικονομήσει 13 δισ. σέκελ το χρόνο(3 δισ. ευρώ). Το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα είναι ενεργεικά ανεξάρτητο έως το 2035.
 Όπως είναι φυσικό η έναρξη ροής του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ το Σάββατο για πρώτη φορά, έγινε αποδεκτό με αρκετή δόση πανηγυρισμού από τους εκπροσώπους των εταιριών που μετέχουν στο έργο, την ισραηλινή πολιτική ηγεσία αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.
Γεμίζει πλατφόρμες η Μεσόγειος
 «Σήμερα ξεκινάμε την ανεξαρτησία του ισραηλινού φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και το ξεκίνημα μιάς νέας εποχής», δήλωσε  ο Ισραηλινός πολυδισεκατομμυριούχος Γιτσχάκ Τσχούβα, κύριος μέτοχος του ομίλου Delek, μιάς από τις επιχειρήσεις που μετέχουν στην εκμετάλλευση του Ταμάρ. «Η ισραηλινή οικονομία θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, από περιβαλλοντολογικής, γεωπολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σκοπιάς και να μετατρέψει το Ισραήλ σε σημαντικό διεθνή παίκτη», συμπλήρωσε.
 
 «Είναι μία σημαντική ημέρα για την οικονομία του Ισραήλ. Στη γιορτή της ελευθερίας(σ.σ. εννοεί τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα το οποίο αναφέρεται στην έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο) κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά προς την ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε από τον πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάου.
 
«Η στιγμή που όλοι περιμέναν έφθασε», έγραφε η ιστοσελίδα Ynetnews που ανήκει στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ».
 
  Η αξία του κοιτάσματος Ταμάρ εκτιμάται σε 10 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 125 εκατ. δολάρια θα προστεθούν ως δικαιώματα στα ταμεία του ισραηλινού κράτους. Ήδη έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες όπως η προμήθεια έως και 23 δισ. δολάρια φυσικού αερίου στην εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και 4 δισ. δολαρίων σε θυγατρικές της εταιρίας συμμετοχών IsraelCorp. Επίσης  η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου στο κόσμο, υπέγραψε το Φεβρουάριο συμφωνία για αποκλειστικά δικαιώματα στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγεται από το κοίτασμα Ταμάρ.
 Το κοίτασμα εκτιμάται ότι διαθέτει 9 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Τα τρία κοιτάσμαμα φυσικού αερίου, Ταμάρ, Νταλίτ και Λεβιάθαν,  θα παρέχουν στο Ισραήλ αποθέματα 14 φορές μεγαλύτερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα αερίου της Γερμανίας, 2,2 τρισ. κυβικά πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδηγού για την Παγκόσμια Ενέργεια της εταιρίας πετρελαίου BP. Η Ρωσία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στο κόσμο με δεύτερη χώρα το Ιράν.
  
 Αλλάζουν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί
 
Πολλοί οι παίκτες στο νέο "ανατολικό ζήτημα"
 Μετά το πετρέλαιο και τα πάσης φύσεως εξελιγμένα όπλα που έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί στις ατέλειωτες πολεμικές αναμετρήσεις στη Μέση Ανατολή,  έρχεται να προστεθεί και το φυσικό άεριο…
 
  «Σε μια μέρα το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να αλλάξει το χάρτη των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή με βάση τις δικές του επιθυμίες», τονίζει σε άρθρό της  η εφημερίδα γνώμης «Χαάρετς», με τον εύγλωτο τίτλο: «Ο αγωγός που ενώνει Ισραηλινούς μεγιστάνες, πολιτικούς της Μέσης Ανατολής και καθημερινούς καταναλωτές».
 
 Το άρθρο της «Χαάρετς» δίνει έμφαση στα νέα γεωπολτικά δεδομένα που δημιουργεί το κοίτασμα Ταμάρ, υπενθυμίζοντας τη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ως πολιτικού μέσου πίεσης από τη Ρωσία έναντι της Ουκρανίας το 2009. «Το Ισραήλ είναι ως εκ τούτου σε θέση ισχύος, με τεράστια δυνατότητα εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων σε φυσικό αέριο για γεωπολιτικά πλεονεκτήματα».
 
 Το δημοσίευμα αναφέρει τις διαφορετικές επιδιώξεις των χωρών της περιοχής. Η Ιορδανία αναζητά εναλλακτικό προμηθευτή στη θέση της Αιγύπτου, έχοντας χάσει τα δύο τελευταία χρόνια 5,6 δισ. δολάρια, εξαιτίας των συνεχών αναστολών στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει ηλεκτρικό σταθμό στην Τζενίν που θα δουλεύει με φυσικό αέριο από το Ταμάρ, η Κύπρος επιδιώκει να μετατραπεί χάρη στο φυσικό αέριο του Ισραήλ, σε περιφερειακό κέντρο διύλισης και να ενισχύσει την καταρρέουσα οικονομία της, η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το αέριο του Ισραήλ ως απειλή στο μονοπώλιο της Gazprom και μοχλό πίεσης προς τη Ρωσία που στηρίζει το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.
 
 Παρά πολλοί παίκτες σε μία περιοχή που ακόμη τα χερσαία σύνορα δεν έχουν παγιωθεί με τόνους αίματος να ρέει…  Όπως γράφει και ο αρθρογράφος της «Χαάρετς», «όσο περισσότερο η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα μεγαλώνει και θα ενισχύεται η διάθεση των πολιτικών για υποσχέσεις που θα μιλούν για εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος αυτού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εθνική εξάρτηση από μία φυσική πηγή η οποία θα δίνεται στα χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών. Το τίμημα των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της επόμενης εβδομάδας είναι όλο και πιο πιθανό ότι θα το πληρώσουν αύριο οι Ισραηλινοί καταναλωτές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)