to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φυλή, φύλο και το ρεπουμπλικανικό ιδεώδες

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ δημοσιεύει την ανάλυση «Φυλή, φύλο & το ρεπουμπλικανικό ιδεώδες» του Dr. Alan M.S.J. Coffee, Συντονιστή του Κέντρου Οικουμενικής Ηθικής & Ανθρώπινων Αξιών στο King’s College του Λονδίνου


Το ρεπουμπλικανικό ιδεώδες είναι αναζωογονητικά απλό. Η πολιτική εξουσία ανήκει στον λαό, κάθε πολίτης έχει ίση φωνή στην πολιτική διαδικασία και προστατεύεται εξίσου από τους νόμους και τις πολιτικές που απορρέουν από το πολίτευμα.

Ωστόσο, σήμερα μια ματιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποκαλύπτει, όπως φαίνεται και μέσα από το κίνημα Black Lives Matter, πόσο πολύ μπορεί ένα κράτος να αποκλίνει από τις αδέκαστες ιδρυτικές δημοκρατικές συνταγματικές αρχές του, αλλά και από την πραγματικότητα των πολιτών του.

Η δημοκρατική εκτροπή στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιάζουσα ούτε μοναδική. Σε όλη την ιστορία τους οι δημοκρατίες, από τη γέννησή τους στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα στην Ευρώπη και την Αμερική, ήταν δουλεμπορικές κοινωνίες. Οι δημοκρατίες θεμελιώθηκαν σε πατριαρχικές αρχές που παραχωρούσαν πολιτικά δικαιώματα μόνο στους άνδρες, θέτοντας τις γυναίκες εξ ολοκλήρου υπό την κηδεμονία ενός άντρα προστάτη. Ακόμα και η ενσωμάτωση των γυναικών στο εκλογικό σώμα και στον πολιτικό βίο τον τελευταίο αιώνα έχει γίνει με όρους που έχουν καθιερωθεί από άνδρες και αντικατοπτρίζουν τα αρσενικά συμφέροντα. Εμφανώς, οι δημοκρατίες δεν έχουν ανταποκριθεί στο απλό ιδεώδες τους.

Εάν η ρεπουμπλικανική αρχή της ελευθερίας έχει γραφτεί σε μεγάλο βαθμό από ελεύθερους λευκούς άνδρες τότε είναι σωτήριο να ακούσουμε την προοπτική εκείνων που υπολογίζονται ως σκλάβοι (περιλαμβανομένων των γυναικών) για να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη προοπτική.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Dr. Alan M.S.J. Coffee: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)