to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 13.12.2012

Κοινωνία

Φυλάκιση 8 μηνών για παράβαση καθήκοντος σε 2 αντιδημάρχους του Πύργου Ηλείας

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ


Χωρίς δύο αντιδημάρχους κινδυνεύει να μείνει ξαφνικά ο δήμος του Πύργου Ηλείας μετά την αμετάκλητη καταδίκη τους προ ημερών, από το Τριμελές Εφετείο Πατρών, σε φυλάκιση 8 μηνών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. *** Αθώος γιά την ίδια υπόθεση σε ξεχωριστή δίκη , ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώη νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλοπουλος

Πρόκειται για τους Αντώνη Καράμπελα και Λεωνίδα Δημουλιά αντιδημάρχους κοινωνικών υπηρεσιών και διοικητικών υπηρεσιών αντίστοιχα οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό επειδή ως πρώην αντινομάρχες Ηλείας δεν επέβαλλαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν χωρίς άδεια οι οποίες μάλιστα ρύπαιναν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον . Οι δύο αντιδήμαρχοι του Πύργου κατηγορούνται επίσης ότι δεν απαντούσαν στις συνεχείς κλήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε μεσολαβήσει μετά τις γραπτές καταγγελίες κατοίκων.

Πηγές της περιφερειακής διοίκησης Δυτικής Ελλάδας σχολιάζοντας το θέμα ανέφεραν στο apokalypeis.com , ότι με βάση το άρθρο 236 του ν. 3852/2010 οι δύο αντιδήμαρχοι κινδυνέυουν να τεθούν σε αργία καθώς αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος διότι με τις πράξεις τους για τις οποίες και καταδικάστηκαν θεωρείται ότι ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο καθώς δεν επέβαλλαν τα σχετικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παρανομούσαν όπως ορίζει ο νόμος.
Στις αρχές Ιουνίου 2012 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου , μετά από δύο ημέρες ακροαματική διαδικασία, είχε επιβάλει στους δύο αιρετούς ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον καθέναν , ποινή η οποία στο Εφετείο Πατρών μειώθηκε κατά 4 μήνες.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι ανωτέρω με βάση το κατηγορητήριο και το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, φέρονται να παρέβησαν τα καθήκοντά τους και να μην έπραξαν τα νόμιμα, για τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και ρύπαιναν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον στην περιοχή Χάβαρι Αμαλιάδας. Πρόκειται για δύο εργοστάσια παρασκευής τουρσιών κι ενός τυροκομείου για τα οποία 28 κάτοικοι της περιοχής, με αναφορά τους προς την νομαρχία και τον εισαγγελέα πριν από δέκα χρόνια (!) στις 26.4.2000 κατήγγειλαν ότι ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα με τα απόβλητά τους την περιοχή καθιστώντας εφιαλτική την ζωή των κατοίκων με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Εφτά χρόνια μετά την καταγγελία , στις 15.11.2007 ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδη έκθεσή του που στέλνει προς την νομαρχία Ηλείας επισημαίνει την αδράνεια της Ν.Α. ως προς τη συμμόρφωση με την νομιμότητα και την αποτροπή της ρύπανσης . Αναφέρει μεταξύ άλλων και πράξεις κακοδιοίκησης και μη τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν την λειτουργία των μονάδων και την προστασία του περιβάλλοντος επικαλούμενος και τα σχετικά πορίσματα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ακόμα ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, ότι δεν είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (ανάκληση – αναστολή αδειών) , ενώ αναφέρει αδράνεια και μη ανταπόκριση συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας.

Στις 26.2.2008 ο Συνήγορος του Πολίτη διαβιβάζει την υπόθεση με νέα αναφορά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας υπογραμμίζοντας τις παρανομίες αλλά και την άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών της Ν.Α Ηλείας με την Ανεξάρτητη Αρχή…

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο πρώην αντινομάρχες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες: «ουδέποτε απάντησαν στα ερωτήματα που ανάγονταν στην αρμοδιότητά τους σχετικά με τη νομιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Σε δίκη με την ίδια κατηγορία είχε παραπεμφεί και ο τότε νομάρχης Ηλείας και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Δημητρουλόπουλος . Μάλιστα για το θέμα αυτό στις 15/2/2011έγινε άρση της βουλευτικής του ασυλίας την οποία ζήτησε ο ίδιος για να αποδείξει – όπως είχε δηλώσει τότε – την αθωότητά του . Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημητρουλόπουλος κρίθηκε από το δικαστήριο αθώος.

Η άποψη των δύο τοπιών παραγόντων που καταδικαστήκαν από το δικαστήριο είναι ότι αυτοί δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα , συνεργάστηκαν πολλές φορές με τον Συνήγορο του Πολίτη και ενήργησαν πάντα με γνώμονα την νομιμότητα και το συμφέρον της Ηλείας. Ο κ. Δημουλιάς ερωτηθείς πριν λίγο από το apokalypseis.com δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση.-


Πηγή:apokalypseis.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)