to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 04.11.2012

Κοινωνία

Φυλακές Ιωαννίνων: «Το πετρέλαιο αρκεί για μια ώρα τη μέρα»

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, τον περιφερειακό σύμβουλο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου, την Κατερίνα Αντωνίου και τον Σωτήρη Σιαμανδούρα, επισκέφτηκε τις δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων στο Σταυράκι χθες και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους. Ανάμεσα στα στοιχεία που ανέφεραν οι εργαζόμενοι, είναι ότι το κτίριο παραμένει αυθαίρετο, χωρίς να έχουν γίνει ρυθμίσεις για νομιμοποίηση και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.


Το πιο επίμονο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές, είναι ο υπερπληθυσμός: Σε μόνιμη βάση κρατούνται από 200 ως 280 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 80. «Από αυτούς, 80 και περισσότεροι κρατούνται με το νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, είναι δηλαδή στην πλειοψηφία τους χρήστες, δηλαδή ασθενείς» ανέφεραν οι εργαζόμενοι. Οι μισοί περίπου κρατούμενοι είναι αλλοδαποί που η πλειοψηφία των οποίων εκτίει χρηματικές ποινές, οι οποίς; θα μπορούσαν να εκτίσουν στη χώρα τους με μια διμερή συμφωνία. Τα δικαστήρια όμως καθυστερούν και οι κρατούμενοι περιμένουν δίκη για περίπου 18 μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει από την 11η Οκτωβρίου 2011 και τη σχετική καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο κ. Δένδιας είναι μάλλον υπερβολικά απασχολημένος με την ανάγνωση του ξένου τύπου και των ξυλοδαρμό τουριστών στο πλαίσιο του σχεδίου Ξένιος Ζευς». 


Ελλείψεις προσωπικού 

Στα δικά τους προβλήματα, οι εργαζόμενοι, 145 τον αριθμό, αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού που κάνει τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολές. Ζητάνε προσλήψεις και την ευχέρεια να χρησιμοποιούνται για την εσωτερική φύλαξη και οι εξωτερικοί φύλακες, οι οποίοι είναι σχετικώς υπεράριθμοι, όπως τονίζουν. Επίσης, καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες και νυχτερινά.

Φέτος, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης που παρέμεινε ίδιο σε σχέση με πέρυσι, αλλά η τιμή αυξήθηκε. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι φυλακές έχουν πετρέλαιο για μια ώρα τη μέρα και ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργήσει και το μπόιλερ για 200 ανθρώπους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι επαρκής και ότι συχνά, αγοράζουν οι ίδιοι ντεπόν για να τα μοιράσουν στους κρατούμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «είδαμε κρατούμενο που είχε δέσει το κομμένο δάχτυλό του με σελοτέιπ». Δηλώνει δε ότι «δεν υπάρχουν λέξεις για να καταγγείλουμε συνθήκες κράτησης που παραπέμπουν σε άλλη χώρα και σε άλλη εποχή» και συμπληρώνει: «Οι συνθήκες αυτές δεν είναι προϊόν μόνο της απόσυρσης του κράτους στην εποχή των μνημονίων, είναι προϊόν αδιαφορίας, κυνισμού, υπερ-ποινικοποίησης και μιας κατασταλτικής αντίληψης για τη φυλακή, που δεν την αντιλαμβάνεται ως τόπο αναμόρφωσης αλλά ως αποτρεπτικό κολαστήριο, καταδικάζει εικοσάχρονους νέους να παγώσουν και γέροντες να σέρνονται χωρίς φαρμακευτική αγωγή,  αναβιώνει το σπίτι των πεθαμένων στον 21ο αιώνα».


Πηγή:  agon

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)