to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 26.04.2013

Πολιτική

Φυλακές Γρεβενών: Η έρευνα Ρουπακιώτη για τα «σύννομα» βασανιστήρια Δένδια

Ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη, Βασιλικής Κατριβάνου και Κώστα Μπάρκα – Συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού μετά την επίθεση των ΕΚΑΜ στις φυλακές Γρεβενών


Με αφορμή την επιχείρηση μονάδων των ΕΚΑΜ με μεθόδους άγριας καταστολής και όπλα taser στις φυλακές Γρεβενών, η Επιτροπή Σωφρονιστικού της Βουλής ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παραστεί στη χτεσινή της συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου και Κώστας Μπάρκας έθεσαν υπ’όψιν του υπουργού το υλικό από την έκθεση γιατρού-κρατουμένου στις φυλακές, όπου επιβεβαιώνονται οι αγριότητες που υπέστησαν οι κρατούμενοι της Α2 πτέρυγας των φυλακών. Οι βουλευτές επεσήμαναν στον υπουργό ότι η ευθύνη για όσα συμβαίνουν στις φυλακές της χώρας βαρύνει τον ίδιο, ακόμα και αν οι εντολές για την διεξαγωγή ελέγχων δεν δόθηκαν από αυτόν. Τόνισαν δε ότι η διεξαγωγή ελέγχων από ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, η μαζική, απρόκλητη και αυθαίρετη άσκηση βίας σε κρατούμενους, και η χρήση των απαγορευμένων στην Ελλάδα όπλων taser, είναι έξω από κάθε έννοια αναλογικότητας και αναγκαιότητας, και συνιστά βασανιστήριο, σύμφωνα με πληθώρα αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται ατομικά σε κάθε κελί χωρίς μαζικούς ξυλοδαρμούς, βασανισμούς και εξευτελισμό των κρατουμένων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι περιμένει το πόρισμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού πάρει θέση για το αν όντως χρησιμοποιήθηκαν όπλα taser στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν ήταν παρών στους θαλάμους κατά την επιχείρηση, ενώ τα σημάδια στο δέρμα των κρατουμένων ήταν πανομοιότυπα, γεγονός που προφανώς οφείλεται στη χρήση του ίδιου όπλου.

Μολονότι είναι σαφές ότι ο κ. Ρουπακιώτης φέρει ευθύνη για τα τεκταινόμενα στις φυλακές, η στάση του βρίσκεται στον αντίποδα των χειρισμών του κ. Δένδια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέπτεται τις φυλακές μετά τα καταγγελλόμενα, συγκροτεί επιτροπή διερεύνησης από δικαστικούς λειτουργούς, έρχεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ζητά στοιχεία από τους βουλευτές. Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αντίθετα, τα πάντα έγιναν «σύννομα», όπως έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά το συμβάν, χωρίς να περιμένει καν το πόρισμα της έρευνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)