to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 21.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

Ο "άγνωστος" Βάλιας Σεμερτζίδης, ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού Κώστας Κουλεντιανός, η φωτογραφική και κινηματογραφική αποτύπωση των εκτοπισμών του 20ού αιώνα, η αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης εδώ και έναν αιώνα αλλά και τα 35χρονα του Πωλητήριου του Μουσείου Μπενάκη συνθέτουν το εκθεσιακό πλαίσιο του προγραμματισμού του Μουσείου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.



Η χειμερινή σεζόν ανοίγει στις 17 Σεπτεμβρίου με την αναδρομική έκθεση του Βάλια Σεμερτζίδη (1911-1983) στο κτήριο της οδού Πειραιώς, η οποία επιχειρεί να φέρει στο φως γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του σπουδαίου δημιουργού που ελάχιστα έχει μελετηθεί. Συνειδητός ρεαλιστής ο Σεμερτζίδης, θεωρείται ο κατεξοχήν ζωγράφος του ανθρώπινου μόχθου, είναι όμως επίσης και ένας εξαιρετικός τοπιογράφος, που μελέτησε με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη το ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα της γενέτειράς του, της Ρόδου. Ο επισκέπτης της έκθεσης, εκτός από τα ζωγραφικά του έργα, θα δει και ορισμένα από τα σχέδια που φιλοτέχνησε στα βουνά της Ευρυτανίας κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα, με μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. (Διάρκεια έως 11 Νοεμβρίου).

Στις 26 Σεπτεμβρίου, επίσης στο κτήριο της οδού Πειραιώς, θα εγκαινιαστεί η έκθεση "Κώστας Κουλεντιανός. Ο τελευταίος ακροβάτης του Μοντερνισμού", η οποία περιλαμβάνει 120 έργα του γλύπτη, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. (Διάρκεια έως 6 Ιανουαρίου).

Μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, προσφέρει η έκθεση "Δύο φορές Ξένος" που θα φιλοξενηθεί  από τις 19 Σεπτεμβρίου ώς τις 15 Νοεμβρίου στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ταξιδεύουμε στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στον διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και στην Κύπρο το 1974.

Ακολουθεί "Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα" από τις 11 Οκτωβρίου ώς τις 2 Δεκεμβρίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς, όπου παρουσιάζεται μεγάλο τμήμα του έργου του αρχιτέκτονα του Athens Hilton, των τουριστικών εγκαταστάσεων στη Γλυφάδα, το Καβούρι, τη Βουλιαγμένη (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτήρια γραφείων, δημόσια κτήρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, κ.ά.), όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο του, καθώς και στα αρχεία των συνεργατών του.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί η αφιερωματική έκθεση για τα 35χρονα του Μουσείου Μπενάκη με στόχο την ενίσχυσή του, ενώ το πρώτο μέρος της χειμερινής εκθεσιακής περιόδου θα κλείσει με την έκθεση "Θεσσαλονίκη 1912-2012. Ένας αιώνας νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής" όπως είναι ο προσωρινός της τίτλος, που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς από τις 10 Οκτωβρίου ώς τις 25 Νοεμβρίου. Θα παρουσιαστούν έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες, έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία.

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)