to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φθινόπωρο ανεργίας και απολύσεων: Χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας σε δύο μήνες

Χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας σε ένα δίμηνο (Οκτώβριος-Νοέμβριος), με το πραγματικό ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 22%, ενώ μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας αφορούσε ημιαπασχόληση. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου για την ΑΥΓΗ


Το κυβερνητικό αφήγημα περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αύξησης των νέων θέσεων εργασίας και ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της ανεργίας κινδυνεύει με κατάρρευση τους πρώτους μήνες του 2023.

 

Παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 τελικά χαμήλωσε στο 1,8% (από το αρχικό υπεραισιόδοξο 3%), το τρίτο τρίμηνο του 2022 (που συνήθως είναι το καλύτερο λόγο τουρισμού) σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Ακόμα χειρότερα, φεύγοντας το 2022 αφήνει μια εικόνα ιδιαίτερα προβληματική στην αγορά εργασίας που δύσκολα μπορεί να διορθωθεί τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν διαψευστούν όσοι ήδη προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα φλερτάρει το 2023 με την ύφεση.

Χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας

Την τελευταία εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ΔΥΠΑ και Εργάνη και είναι εντελώς απογοητευτικά. Η πραγματική ανεργία που καταγράφει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σκαρφάλωσε σε ποσοστό στο 22%, με τους άνεργους να ξεπερνούν και πάλι το 1 εκατ., ενώ τα στοιχεία της Εργάνης καταγράφουν τον χειρότερο Νοέμβριο εδώ και είκοσι χρόνια.

Οι απολύσεις από την αρχή της χρονιάς φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν στο ενδεκάμηνο 2.643.242 απολύσεις!

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2022 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ έφτασαν τα 1.061.419, άτομα σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 12,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Οκτώβριο, όταν στις λίστες είχαν καταγραφεί 942.164. Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν εργασία περισσότερο από 12 μήνες, φτάνουν τους 535.308, ενώ αυξήθηκαν και οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 43.778.

Η Εργάνη τον ίδιο μήνα κατέγραψε αρνητικό ισοζύγιο με τις απολύσεις να υπερτερούν των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να χαθούν 83.627 θέσεις, ενώ και τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα να χαθούν άλλες 115.856 θέσεις εργασίας.

Σε ένα δίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης, χάθηκαν σχεδόν 199.483 θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η ΔΥΠΑ επαληθεύει τα ευρήματα, καθώς οι άνεργοι τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 119.000, όταν η Εργάνη τον Οκτώβριο κατέγραψε 115.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Μισή δουλειά για έναν στους δύο

Τα εξαιρετικά απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση των ΔΥΠΑ και Εργάνης δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην αγορά εργασίας κυριαρχεί η ημιαπασχόληση (ευέλικτες μορφές εργασίας) και η ανασφάλεια στις παραγωγικές ηλικίες. Επίσης, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από τη Σλοβακία. Μάλιστα το β' τρίμηνο του 2022 το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 63,5%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ήταν 39,8% και 41% αντίστοιχα.

Ειδικότερα στην έκθεση του ΙΝΕ σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ανέκαμψε προσωρινά από το σοκ της πανδημικής κρίσης, τα διαρθρωτικά της προβλήματα δείχνουν να παγιώνονται καθώς: Το δ' τρίμηνο του 2021 και το α' τρίμηνο του 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης, η οποία περιορίστηκε το β' τρίμηνο του 2022 με το 50% των ημιαπασχολούμενων να δηλώνει ότι επιθυμεί να εργαστεί με πλήρες ωράριο αλλά δεν μπορεί να βρει θέση πλήρους απασχόλησης, ενώ ο κύριος όγκος των υποαπασχολούμενων είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολούθως 45-64 ετών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)