to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 14.07.2017

Διεθνή

FT: Η οικογένεια Τραμπ λειτουργεί ως δυνάστης

Καμία δυτική δημοκρατία δε λειτουργεί με τον πρωτοφανή δυναστικό τρόπο του Τραμπ. Η Αμερική έχει ταυτιστεί με την οικογένειά του, καθιστώντας ευάλωτη την αμερικανική δημοκρατία και δίνοντας στους εχθρούς της μια μοναδική ευκαιρία, αναφέρουν σε άρθρο τους οι FT.


Το άρθρο των Financial Times:

Πέρυσι ο αμερικανικός λαός απέρριψε τις πολιτικές δυναστείες. Αντίο στους Κλίντον. Έχετε γεια Μπους. Στη θέση αυτών, έχουμε την πιο δυναστική πρώτη οικογένεια στην αμερικανική ιστορία.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι κάτι παραπάνω από την οικογένεια Τραμπ, συν κάποιους αναλώσιμους υπηρέτες. Δεν είναι σαφές το πού τελειώνει ο Λευκός Οίκος και πού αρχίζει η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Τραμπ. Ίσως ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Τραμπ επιτέθηκε στο Κατάρ, μπορεί να ήταν ότι ένας επηρεαστικός Καταριανός αρνήθηκε στον Τζάρεντ Κούσνερ, το γαμπρό του, ένα δάνειο 500 εκατ. δολαρίων.

Το κράτος του Κόλπου λέγεται πως έχει απορρίψει τα αιτήματα του κ. Τραμπ στο παρελθόν. Τι νομίζαμε; Ότι ξαφνικά ο κ. Τραμπ ανέπτυξε ισχυρές απόψεις για την αραβική πολιτική; Όπως λέει και το ρητό: ακολούθα το χρήμα. Είναι λάθος να ψάχνουμε βαθιά νοήματα στις πράξεις του κ. Τραμπ. Συνήθως τα νοήματα είναι μπροστά στα μάτια μας.

Οι αποκαλύψεις αυτής της εβδομάδας για το γιο του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Για πρώτη φορά από όταν ο κ. Τραμπ ανέλαβε την εξουσία, η λέξη «προδοσία» ήρθε στο προσκήνιο. Αλλά τα όσα υπαινίσσεται αυτή η λέξη είναι πολύ μακιαβελικά. Οι άνθρωποι που διαπράττουν προδοσία ενάντια στη χώρα τους, συνήθως έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογία ή κάποιο κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουν το ιερό όριο που ξεπερνούν. Τι γίνεται αν η οικογένειά σου είναι η χώρα σου; Τι συμβαίνει αν το σόι σου είναι η θρησκεία σου;
Για έναν ουδέτερο παρατηρητή, τα email του κ. Τραμπ του νεότερου καθιστούν σαφές ότι ζήτησε επιβλαβείς πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον από το Κρεμλίνο. Για τον πατέρα του, δείχνουν την αφοσίωση ενός γιου. Για τους Ρώσους, αποδεικνύουν πως η οικογένεια Τραμπ είναι έτοιμη για συναλλαγές. Για την αμερικανική εισαγγελία, είναι εξόφθαλμη απόδειξη συμπαιγνίας με μια ξένη δύναμη.

Αν είχε συναντηθεί με το Ρώσο δικηγόρο ένας βοηθός της προεκλογικής εκστρατείας που δεν μοιράζεται το ίδιο αίμα με τον κ. Τραμπ, ο πρόεδρος θα μπορούσε απλά να τον απολύσει. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να πάρει αποστάσεις από έναν υφιστάμενο που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε μπορεί να διαφύγει το γεγονός ότι οι άλλοι δύο παρευρισκόμενοι στη συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της καμπάνιας του, Πολ Μάναφορτ, και ο κ. Κούσνερ, ο γαμπρός του. Η καμπάνια Τραμπ ήταν οικογενειακή υπόθεση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Λευκό Οίκο Τραμπ. Αν επιθυμείς την προσοχή του βασιλιά, γίνε φίλος με το γιο του. Αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλοι κάνουν τη διπλωματία τους με την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου ο Ρόμπερτ Μούλερ, ο ειδικός εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας για τη Ρωσία, μπορεί να χτυπήσει τον κ. Τραμπ.

Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Αμερικής με τον κόσμο; Όσο ο κ. Τραμπ θα είναι πρόεδρος, η Ουάσινγκτον θα είναι η πόλη του Μπέρμπον. Για τον κ. Τραμπ, όπως ίσχυε και για το Λουδοβίκο τον ΙΔ’, «το κράτος είμαι εγώ».

Όσο βαθύτερες είναι οι έρευνες, τόσο τα συμφέροντα της οικογένειας Τραμπ θα μολύνουν κάθε απόφαση. Η μεγαλύτερη στρέβλωση είναι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο της G20, ο κ. Τραμπ πέρασε δύο ώρες και ένα τέταρτο συνομιλώντας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόνο ο Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν παρών. Η Φιόνα Χιλ, η μοναδική ειδικός που έχει ο κ. Τραμπ για θέματα που αφορούν στη Ρωσία, δεν ήταν στη συνάντηση. Ο κ. Τραμπ έδωσε στον κ. Πούτιν αυτό που ήθελε. Οι δύο έκλεισαν συμφωνία για να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα για την κυβερνοασφάλεια, ώστε να σταματήσουν να παρεμβαίνουν ο ένας στην πολιτική του άλλου.

Το γεγονός ότι κ. Τραμπ αναγκάστηκε αμέσως να εγκαταλείψει την ιδέα, είναι άλλη συζήτηση. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανήκουν πλέον στο ίδιο ηθικό επίπεδο. Κανείς δεν έχει ιδέα αν έκλεισαν άλλες συμφωνίες μεταξύ του κ. Τραμπ και του κ. Πούτιν.

Αλλά η οικογένεια έχει πλέον παρουσία σε όλα τα πεδία της αμερικανικής ανάμειξης παγκοσμίως. Ο κ. Κούσνερ είναι ο de facto ανώτατος διπλωμάτης του κ. Τραμπ. Η σύζυγός του, Ιβάνκα, είναι το πρόσωπο της ήπιας αμερικανικής δύναμης. Στη διάρκεια της συνόδου των G20, ο κ. Τραμπ βγήκε από το δωμάτιο για να πάει σε άλλη συνάντηση. Η Ιβάνκα Τραμπ πήρε τη θέση του στο τραπέζι της συνόδου, ανάμεσα στον Ξι Ζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Κίνας, και στην Τερέζα Μέι, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το μήνυμα προς τους άλλους ανθρώπους που εργάζονται για τον Τραμπ είναι ξεκάθαρο. Καμία άλλη δυτική δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Μέχρι πρόσφατα, ούτε οι ΗΠΑ το έκαναν. Και αυτό θα γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς θα επιταχύνονται οι έρευνες για τη Ρωσία. Όσο θα βαθαίνει η κρίση, η οικογένεια θα ενώνεται σε άμυνα των συμφερόντων της.

Αυτοί που δεν ανήκουν σε αυτόν τον κύκλο, κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Οι πιο πρόσφατες διαρροές, όπως και οι προηγούμενες, ήρθαν από πολλαπλές πηγές στους κόλπους του Λευκού Οίκου.

Θα μπορούσε να εμπλέκεται ο Στίβεν Μπάνον, ο ανώτατος σχεδιαστής στρατηγικής του κ. Τραμπ; Ως κύριος αρχιτέκτων της καμπάνιας «Πρώτα η Αμερική» του κ. Τραμπ, ο κ. Μπάνον είναι ταυτόχρονα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου που δεν ανήκει στην οικογένεια Τραμπ. Ο ίδιος και ο κ. Κούσνερ είναι αντίπαλοι. Ως αυτοανακηρυχθείς λενινιστής, κύριος στόχος του κ. Μπάνον είναι να διαλύσει την πολιτική και κυβερνητική γραφειοκρατία της μοντέρνας διακυβέρνησης.

Αν ο στόχος σου είναι να «αφοπλίσεις» την αμερικανική κυβέρνηση, τώρα είναι η στιγμή να χτυπήσεις. Είτε είσαι πρόεδρος της Ρωσίας, εμίρης ενός πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου ή ένας νιχιλιστής που εργάζεται από τα μέσα, ο κ. Τραμπ προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία. Ο Τραμπ είναι η Αμερική και η Αμερική είναι η Τραμπ.

Όσο θα είναι πρόεδρος, η αμερικανική δημοκρατία είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Πηγή: Euro2day

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)