to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 10.10.2016

Οικονομία

FT: Η ΕΚΤ «μαγείρεψε» τα stress test υπέρ της Deutsche Bank

Προνομιακή μεταχείριση είχε η Deutsche Bank από την ΕΚΤ προκειμένου να περάσει με επιτυχία τα stress test των τραπεζών αποκαλύπτουν οι Financial Times.


Με τη «συναίνεση» του εποπτικού της οργάνου, δηλαδή της ΕΚΤ -γράφουν οι Financial Times- η Deutsche Bank (DB) κατάφερε να συμπεριλάβει στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού «έσοδα» από συμφωνίες που δεν είχαν τότε (ούτε ακόμα και τώρα) ολοκληρωθεί, καταφέρνοντας έτσι να παρουσιάσει πιο υγιή οικονομικά στοιχεία και να «περάσει» τις εξετάσεις με καλό βαθμό. 

Έκτοτε η DB, που είδε τη μετοχή της να πέφτει έως και 22% τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του προστίμου των 14 δισ. δολαρίων που ζητά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των tests αυτών ως απόδειξη ότι είναι ένα εύρωστο υγιές ίδρυμα. 

Στα αποτελέσματά της η DB -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε συμπεριλάβει έσοδα 4 δισ. δολαρίων από την πώληση των μετοχών της στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρότι η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015- που ήταν και το επίσημο χρονικό περιθώριο για συμπεριληφθεί η συναλλαγή στα stress tests.

Η πώληση των μετοχών της Hua Xia «συμφωνήθηκε» τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ακόμα και τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει καθυστερήσει και έχασε ακόμη μια ρυθμιστική προθεσμία τον τελευταίο μήνα, αν και η τράπεζα εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να την ολοκληρώσει. 

Η υπόθεση με τη Hua Xia αναγραφόταν σε μια παραπομπή στο τέλος των αποτελεσμάτων stress tests της Deutsche Bank. Καμία από τις υπόλοιπες 50 τράπεζες που συμμετείχαν στα tests της ΕΚΤ δεν είχαν παρόμοιες παραπομπές στις αξιολογήσεις τους, παρ' όλο που αρκετές είχαν κλείσει συμφωνίες, οι οποίες όμως δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

Μια από αυτές, για παράδειγμα, ήταν η ισπανική Caixabank που είχε μεν ολοκληρώσει τον Μάρτιο του 2015 συμφωνία 2,65 δισ. ευρώ για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που είχε στο εξωτερικό στη μητρική της Criteria Holding, ωστόσο δεν της επετράπη να συμπεριλάβει το κονδύλι στα οικονομικά της αποτελέσματα. 

Η Deutsche Bank κατάφερε έτσι να παρουσιάσει καλύτερα αποτελέσματα και να καθησυχάσει τους επενδυτές που είχαν ήδη αρχίσει να ανησυχούν για την κεφαλαιακή επάρκειά της.

Όπως υποστήριξε ο αναλυτής Nicolas Véron του ινστιτούτου Bruegel, είναι σημαντικό τώρα και η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που επέβλεψαν την διαδικασία των tests, να «εξηγήσουν και να υπερασπιστούν τις επιλογές τους στη μεθοδολογία», ειδικά τώρα που η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο. 

«H μεθοδολογία των stress tests πρέπει να είναι ίδια και χωρίς ειδική μεταχείριση. Και αυτό βεβαίως ισχύει και για τις τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές, όπως η Deutsche Bank».

Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την έγκριση οποιωνδήποτε παρεκκλίσεων στη δημοσιευμένη μεθοδολογία για τις τράπεζες χωρών-μελών της ευρωζώνης που επιβλέπει. Η EBA, από την άλλη, δεν έχει την εξουσία να απορρίψει αυτές τις «παρεκκλίσεις». 

Αυτό που έχει ανακοινώσει προς το παρόν η ΕΚΤ είναι ότι «μεταχειρίζεται όλες τις τράπεζες ισότιμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς» και αρνήθηκε να σχολιάσει την περίπτωση της Deutsche Bank. 

Όσο για την EBA, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες από 20 μοναδικές περιπτώσεις («one-offs») που εγκρίθηκαν στα stress tests, επικαλούμενη ρήτρα στη μεθοδολογία που επιτρέπει περιορισμένες παραχωρήσεις που αφορούν «διοικητικές δαπάνες, κέρδη ή ζημιές από λειτουργίες που έχουν διακοπεί και άλλα λειτουργικά έξοδα».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι FT, η έκθεση αποτελεσμάτων για την Deutsche Bank «απλώς» αναφέρει ότι στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τη συμφωνία της Hua Xia, «η οποία θα κλείσει το 2016», χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια σύγκλισης με τους επίσημους κανόνες που αναφέρουν ρητώς ότι «οποιαδήποτε εκποίηση στοιχείων, μέτρα για την κεφαλοποίηση ή άλλες συναλλαγές που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ακόμα και εάν έχουν συμφωνηθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις» [των stress tests].

H Deutsche Bank δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η μετοχή της σήμερα σημειώνει νέα πτώση (περίπου 3% με το άνοιγμα των αγορών) μετά και τις πληροφορίες της «Bild» ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μείωση του προστίμου το Σαββατοκύριακο και ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της DB, Τζον Κράιαν, ήταν στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)