to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 28.04.2022

Διεθνή

FT: Φυσικό αέριο σε ρούβλια ετοιμάζονται να πληρώσουν Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία

Εταιρείες σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν εκκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών στην Gazprombank, όπως αναφέρουν οι Financial Times.


Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία -συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της OMV με έδρα τη Βιέννη- ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής, ανέφεραν.

Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες, ώστε να πάρει τις αποφάσεις της, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

 

Σκρέκας: Τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο

Στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλαδα το θέμα του τρόπου πληρωμής της Gazprom στην ΕΕ μετά την απαίτηση των Ρώσων να πληρώνονται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε στον ΣΚΑΪ και σχολίασε ότι μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)