to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 04.05.2015

πηγή: enikonomia

Οικονομία

FT: Επίθεση κατά Κομισιόν από Ιταλία και Ισπανία

Τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών τους, υπερασπίζονται η Ιταλία και η Ισπανία, σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν το τραπεζικό τους σύστημα, απέναντι στην έρευνα που προτίθεται να ξεκινήσει η Κομισιόν.


Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προηγούμενες εβδομάδες, πως είναι έτοιμη να διεξάγει έρευνα για τις τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν η ένταξη του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Όπως αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, Ιταλία και Ισπανία περνούν στην αντεπίθεση, σε μια απόπειρα να υπερασπιστούν τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών τους.

Παρά το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν τελικώς θα διεξάγει πλήρη έρευνα ή όχι, οι εξαγγελίες και μόνο - περί ενδεχόμενης διεξαγωγής έρευνας - ήταν αρκετές για να σημάνει συναγερμός στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στις τράπεζές τους.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, συναντήθηκε με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες.

Κατά τις πληροφορίες, ο Πάντοαν προώθησε στην Βεστάγκερ τις αναγκαίες πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζεται η Κομισιόν.

"Είχα μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με την επίτροπο Βεστάγκερ", δήλωσε ο Πάντοαν.

"H χρήση του αναβαλλόμενου φόρου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια", διαμηνύουν την ίδια ώρα κορυφαίες πηγές της ισπανικής κυβέρνησης και του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πλην των κυβερνήσεων Ιταλίας και Ισπανίας, έντονες αντιδράσεις διατυπώνουν και οι Ιταλοί και Ισπανοί τραπεζίτες.

"Η κίνηση της Κομισιόν να ανακοινώσει πως προτίθεται να διεξάγει έρευνα μας προκάλεσε έκπληξη. Είναι πολύ παράξενο ένα τέτοιο μέτρο να θεωρείται κρατική ενίσχυση", δηλώνει ο επικεφαλής της ιταλικής ένωσης τραπεζών, Τζιοβάνι Σαμπατίνι.

"Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν συνιστά κρατική βοήθεια και αυτή είναι ξεκάθαρα η θέση μας", τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Βank of Italy.

To εάν οι πιέσεις από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη μπορούν να σταματήσουν την έναρξη της έρευνας της Κομισιόν δεν είναι βέβαιο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)