to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 17.11.2015

Διεθνή

Επιβεβαιώνει ο Πούτιν: Βόμβα έριξε το ρωσικό αεροπλάνο στο Σινά - Επικύρηξε τους τρομοκράτες για 50 εκατ. δολαρία - Δεν επιβεβαιώνει η Αίγυπτος

Οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών FSB ανακοίνωσαν ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ειδικές ρωσικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τους υπεύθυνους.


Την ίδια ώρα με το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων επικήρυξε η Ρωσία τους "τρομοκράτες" που ευθύνονται για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, που στοίχισε τη ζωή και στους 224 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Aσφάλειας (FSB).

"H FSB απευθύνεται στη ρωσική και τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει στον εντοπισμό των τρομοκρατών. Μια αμοιβή 50 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί για τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύλληψη των εγκληματιών αυτών", αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στο Ίντερνετ.

 Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατούν δύο υπαλλήλους του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ, που θεωρούνται ύποπτοι ότι βοήθησαν εκείνους που τοποθέτησαν τη βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου.

Οπως μεταδίδει ο ρωσικός Τύπος, η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας ενημέρωσε πως η πτήση της Metrojet Flight 9268 έγινε στόχος τρομοκρατών καθώς βρέθηκαν εκρηκτικά στα συντρίμια του αεροσκάφους, με τον Ρώσο πρόεδρο να επιβεβαιώνει ότι το αεροπλάνο ανατινάχθηκε στον αέρα λίγη ώρα μετά την απογειώσή του.

Το αεροπλάνο της εταιρείας Kogalymavia με 224 επιβαίνοντες εκτελούσε το δρομολόγιο Σαρμ Ελ Σέιχ-Αγία Πετρούπολη και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο κέντρο της Χερσονήσου του Σινά.

«Μπορούμε αναμφίβολα να πούμε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε πως θα βρεθούν οι υπεύθυνοι και έδωσε διαταγή στις ειδικές υπηρεσίες της χώρας να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ανεύρεση των υπευθύνων για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, στο τμήμα των αποσκευών, οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα μαζί με 1 κιλό TNT.

Αίγυπτος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατίας πίσω από τη συντριβή του ρωσικού Airbus

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη τρομοκρατικής ενέργειας πίσω από την συντριβή του ρωσικού Airbus, διευκρινίζουν οι αιγυπτιακές αρχές, στον απόηχο του πορίσματος της Ρωσίας.

«Θα λάβουμε σοβαρή υπόψη τα συμπεράσματα των Ρώσων, αλλά η δική μας έρευνα δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη βόμβας στο εσωτερικού του αεροπλάνου» τονίζουν οι αιγυπτιακές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεν έχει εντοπιστεί κανένα κενό ασφαλείας» συμπληρώνουν και διαβεβαιώνουν ότι οι αρχές έχουν αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας σ’ όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα των ρωσικών αρχών αναφέρει ότι η συντριβή προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας στο εσωτερικό του αεροπλάνου.

Το Airbus είχε καταπέσει στη χερσόνησο του Σινά, στις 31 Οκτωβρίου, παρασέρνοντας στο θάνατο 224 άτομα.

Αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα σημαντικό αριθμό επιδρομών στη Συρία και γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον πριν από τις επιθέσεις ότι θα χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία καθώς και βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από τις επιδρομές βάσει μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον που αφορά πρωτόκολλα αεροπορικής ασφάλειας, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως τουλάχιστον μερικές από τις επιθέσεις είχαν στόχο τη Ράκα, που αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Aμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έκανε δηλώσεις υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομασθεί, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν συντονίζονται με τη Ρωσία και πως οι ρωσικές επιδρομές δεν έκαναν τις ΗΠΑ να ματαιώσουν οποιεσδήποτε από τις δραστηριότητες του συνασπισμού τους.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι μόνο θα συνεχισθούν, αλλά και θα ενισχυθούν.

"Η στρατιωτική αεροπορική επιχείρησή μας στη Συρία δεν θα πρέπει απλώς να συνεχισθεί, θα πρέπει να ενταθεί ώστε οι εγκληματίες να καταλάβουν πως η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο Putin στη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα τα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού επιβατικού Airbus A321 στις 31 Οκτωβρίου στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα επισήμως για πρώτη φορά πως η συντριβή αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες, ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)