to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 22.04.2017

Διεθνή

«Φρούριο» η Κολωνία: Συνέδριο του ξενοφοβικού AfD και αντιφασιστικές διαδηλώσεις (ενημέρωση - βίντεο)

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Κολωνία - Οι σύνεδροι του ξενοφοβικού AfD καταψήφισαν πρόταση της συμπροέδρου του κόμματος για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κόμματα στο μέλλον προκειμένου το AfD να συγκυβερνήσει αντί να παραμείνει ως "σημαντική" αντιπολιτευόμενη δύναμη.


(φωτ. από καθιστική διαμαρτυρία αντιφασιστών, πριν λίγο. πηγή: Τwitter)

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Κολωνία, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς περίπου 600 σύνεδροι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είναι βαθιά πολωμένο, συναντώνται για να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Καταψηφίστηκε πρόταση για συμμαχίες

Η συμπρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος, η Φράουκε Πέτρι, δέχτηκε πλήγμα κατά την έναρξη του συνεδρίου όταν οι σύνεδροι καταψήφισαν την πρότασή της να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κόμματα στο μέλλον προκειμένου το AfD να συγκυβερνήσει αντί να παραμείνει ως "σημαντική" αντιπολιτευόμενη δύναμη.

Ωστόσο η πλειοψηφία των συνέδρων σήμερα το μεσημέρι τάχθηκε κατά της συζήτησης επί της προτάσεώς της.

Πάντως, στην εναρκτήρια ομιλία της και με κάποια μέλη του κόμματος να την χειροκροτούν όρθια, η Πέτρι άφησε να εννοηθεί ότι προτείθεται να κάνει υποχωρήσεις ως προς την αμφιλεγόμενη πρότασή της για τη μελλοντική στρατηγική του κόμματος.

Την Τετάρτη η Πέτρι ανακοίνωσε έπειτα από ένα μήνα μάχη για την εξουσία ότι δεν θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ενός παρία στη γερμανική πολιτική σκηνή που τους τελευταίους μήνες έχει δει τη δημοτικότητά του να φθίνει.

«Πολύ δυναμική» η κατάσταση στην πόλη, λέει η αστυνομία

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι "πολύ δυναμική" και "αρκετά επιθετική" σε κάποιες περιοχές.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς με ειδικό εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων και άλλοι έφιπποι, ήταν προετοιμασμένοι για ταραχές καθώς στην πόλη αναμένονταν έως και 50.000 διαδηλωτές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αστυνομία σταμάτησε περίπου 100 διαδηλωτές νωρίς το πρωί για έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων αλλά δεν προέβη σε κάποια κράτηση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv μετέδωσε εικόνες που δείχνουν περίπου 50 ανθρώπους να συγκρούονται με έφιππους αστυνομικούς, ενώ ένας ανταποκριτής της τηλεόρασης δήλωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον μερικών διαδηλωτών.

Το AfD, το οποίο είναι αντίθετο στην απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες την τελευταία διετία, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να εξασφαλίζει μεταξύ 8% και 10% ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Αυτό το ποσοστό αρκεί για να εξασφαλίσει στο κόμμα έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά αλλά είναι πολύ μικρότερο από το ανώτερο ποσοστό στήριξης που είχε στο τέλος του 2016.

Demonstrators protesting AfD party clash with Cologne police, arrests reported (VIDEOS)
 

Όπως αναφέρει η DW το πρωί του Σαββάτου:

Φρούριο θα θυμίζει το Σαββατοκύριακο η πόλη της Κολωνίας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD, αφού δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν κατά του εθνολαϊκιστικού κόμματος.

Δυο θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα του κομματικού συνεδρίου: η ανάδειξη των βασικών υποψηφίων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το εκλογικό πρόγραμμα. Η περιοχή περιμετρικά του ξενοδοχείου Maritime στην Κολωνία όπου πραγματοποιείται το συνέδριο το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα διαδηλώσουν κατά των εθνολαϊκιστών του AfD. Κόμματα, εκκλησιαστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

«Το AfD δεν είναι κανονικό κόμμα»

Deutschland Köln vor AfD-ParteitagΠερισσότεροι από 50.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα διαδηλώσουν κατά του AfD

Δεν εξυπηρετεί όμως όλος αυτός ο θόρυβος που προκαλείται, πρωτίστως τους ίδιους τους ακροδεξιούς, ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε:

«Για την προβολή τους χρειάζονται καταρχήν τα μίντια και λιγότερο τους διαδηλωτές. Είμαι λοιπόν υπέρ των διαδηλώσεων με έξυπνα και αστεία συνθήματα και σε καμία περίπτωση με τη χρήση βίας προκειμένου να μην τους κάνει κανείς και μάρτυρες. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή, να δείξει κανείς ότι το AfD δεν είναι ένα κανονικό, σύνηθες κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αλλά ότι είναι ένα κόμμα του αυταρχικού εθνικισμού, ένα κόμμα εχθρικό προς το Ισλάμ και τους μετανάστες, ένα κόμμα που επικαλείται τους κανόνες της δημοκρατίας για να αλλάξει και να περιορίσει εντέλει τη δημοκρατία».

Υπάρχουν όμως φόβοι ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές θα βρεθούν και ταραξίες από τον ακροαριστερό χώρο. «Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Μάτιες, προσθέτοντας ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις αγνώστων όπου γίνεται λόγος για «φωτιά αντί κονφετί» και για την «κόλαση της Κολωνίας».

Αποκλεισμοί δρόμων

Διάφορες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ομάδες αναμένεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των δρόμων περιμετρικά του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, προκειμένου να εμποδίσουν την προσέλευση των 600 περίπου συνέδρων. Η αστυνομία έχει διαμηνύσει ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος απαγορεύεται η παρεμπόδιση κομματικού συνεδρίου ενός πολιτικού κόμματος.

Εντούτοις, όπως σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης Τίρζε: «Ως δημοκράτες έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε απαντήσεις από ένα αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κόμμα και να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις του. Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς κάνετε και τι λέτε. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι και ευθύνη των ΜΜΕ, να βλέπουν τι κάνει και τι λέει το AfD στα τοπικά κοινοβούλια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)