to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 01.02.2019

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Φρένο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρακτορείο Τύπου «Άργος»

Έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει Δραγασάκης, Παππάς, Κρέτσος - Συνεχείς οι επιθέσεις της Ν.Δ. στην πρόεδρο Βασιλική Θάνου - Έλεγχος της διανομής από εταιρείες του Β. Μαρινάκη * Ανάσα για τις επιχειρήσεις Τύπου


Ρεπορτάζ: Αγγέλα Νταρζάνου - Αυγή


Φρένο στην αύξηση των τιμολογίων για τη διακίνηση του Τύπου από το πρακτορείο διανομής «Άργος» του Βαγγέλη Μαρινάκη βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφαση που έλαβε χθες. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το σφυροκόπημα στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου ισχυριζόμενη ότι «ο διορισμός της διασύρει διεθνώς τη χώρα» και ότι «εκτελεί εντολές του κ. Τσίπρα να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη».

Η κ. Θάνου απέδωσε τους «φόβους» στο «να εξαλειφθούν φαινόμενα μεγάλης καθυστέρησης και παραγραφών, που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, όπως εντοπίστηκαν και στην έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ του 2018, φαινόμενα τα οποία κατ' αποτέλεσμα ευνοούσαν ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».

Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε χθες να «παγώσει» την αλλαγή εμπορικής πολιτικής του πρακτορείου «Άργος», δηλαδή την αύξηση της τιμής μεταφοράς του Τύπου, με αδιαφανή και αυθαίρετο τρόπο και παραβιάζοντας τους όρους της σύμβασης με τις επιχειρήσεις Τύπου, πρόθεση που θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου Τύπου. Ταυτόχρονα το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» ασκεί μονοπωλιακά τον έλεγχο της διανομής του Τύπου και ελέγχεται κατά 70% από την Άλτερ Έγκο του Β. Μαρινάκη, εκδότη συγχρόνως των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν οι φίλιες επιχειρήσεις «Παραπολιτικά» και «Πρώτο Θέμα».

Με απόφασ'η της χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά της «Άργος», σύμφωνα με την οποία οφείλει να αναστείλει την αναγγελθείσα μονομερώς, από 1ης Φεβρουαρίου, νέα εμπορική πολιτική, έως ότου εξεταστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η επιτροπή αιτιολογεί την απόφασή της σημειώνοντας ότι «πιθανολογείται η παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού» και συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση «για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον», λόγω και της «εν τοις πράγμασι (de facto) μονοπωλιακής θέσης της ελεγχόμενης εταιρείας στην αγορά της διανομής Τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) στην ελληνική επικράτεια».

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν καταθέσει στις 26 Νοεμβρίου 2018 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος ζητώντας τις άμεσες ενέργειές της επί του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, καθώς τυχόν αύξηση των τιμολογίων πρακτόρευσης θέτει σε κίνδυνο των ελευθεροτυπία και την πολυφωνία. Πολύ ενωρίτερα, ήδη από 30 Αυγούστου 2017, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν προσφύγει με κοινή επιστολή τους για το ίδιο θέμα οι υπουργοί Οικονομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η παρέμβαση των Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών», «Δημοκρατία», «Documento» κ.ά. τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε είχε αποφασιστεί από τα δύο μέρη, εκδότες και «Άργος» να μετατεθεί κατά δύο μήνες η έναρξη ισχύος των νέων τιμολογίων, από 1η Δεκεμβρίου στην 1η Φεβρουαρίου.

Στο διάστημα αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού -ενώπιον της οποίας είχε δεσμευθεί το πρακτορείο «Άργος»- ανέλαβε να μελετήσει τα στοιχεία από το «Άργος» και από τους εκδότες και να αποφανθεί για «τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως». Οι εφημερίδες όχι μόνο επικαλούνταν τότε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και στραγγαλισμό τους, αλλά και αμφισβητούσαν τα στοιχεία πωλήσεων.

* Η «Εφημερίδα των Συντακτών» με ολοσέλιδο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Απειλείται άμεσα η λειτουργία του Τύπου», καλούσε σε άμεση ενεργοποίηση την Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το «Άργος», που «ασκεί μονοπωλιακά το έργο της διανομής του Τύπου», «με τελεσιγραφικού τύπου επιστολές απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των εντύπων που διανέμει και τους ανακοινώνει ως δεδομένη την απόφαση της διοίκησής της να τροποποιηθούν οι όροι συνεργασίας, σε βάρος βέβαια των εφημερίδων και προς όφελος του διακινητή τους».

Συμπλήρωνε επίσης: «Το γεγονός ότι οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Μαρινάκη ελέγχουν 'de facto' το πρακτορείο διανομής, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες ανταγωνιστικών εντύπων, σηματοδοτεί πλέον θανάσιμο κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, εφόσον με τον μηχανισμό της 'νέας εμπορικής πολιτικής' μπορεί το πρακτορείο κατά βούληση να προκαλεί άμεσο οικονομικό στραγγαλισμό σε ανεπιθύμητους ανταγωνιστές».

* Ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» και γραμματέας της Ένωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) Γιάννης Φιλιππάκης με άρθρο του ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει τα «μέτρα στήριξης του Τύπου» που είχε εξαγγείλει προ ενός έτους, καθώς οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον κόστος. Εντόπιζε επίσης το παράδοξο, το πρακτορείο Άργος να «βγαίνει» οικονομικά έως το 2017, όταν διακινούσε το 40% των εντύπων, και να μην βγαίνει σήμερα με το 100%, ενώ σημείωνε πως νέοι μέτοχοι μπήκαν πρόσφατα στο Άργος (“Πρώτο Θέμα” και “Παραπολιτικά”) «με κοινό χαρακτηριστικό τη φιλική σχέση τους με τον κ. Μαρινάκη».

* Η “Documento” του Κώστα Βεξεβάνη, με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η λειτουργία του Τύπου είναι σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους Μαρινάκηδες», κατήγγελλε το πρακτορείο για σαμποτάζ μη διανομής της εφημερίδας στα περίπτερα, ακόμα και εντός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Εν τω μεταξύ, μετά από μηνυτήρια αναφορά της «Documento» για παρακράτηση εις βάρος του Δημοσίου των ασφαλιστικών εισφορών από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που όμως έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ στα πρακτορεία «Άργος» και «Ευρώπη» για παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)