to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 17.02.2023

Διεθνή

Φρεγάτες ανοικτά της Αϊτής στέλνει ο Καναδάς

Οι δύο καναδικές φρεγάτες σκοπό έχουν να βάλουν «τέλος» στις ανησυχίες του πρωθυπουργού Τριντό... για «τις ταραχές και την αστάθεια» στην Αϊτή


Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανήγγειλε χθες Πέμπτη την ανάπτυξη δυο πολεμικών πλοίων ανοικτά της Αϊτής «εντός εβδομάδων».

Στις δύο φρεγάτες θα ανατεθεί αποστολή «επιτήρησης» και «συλλογής πληροφοριών», θα εγγυώνται τη «ναυτική παρουσία» του Καναδά στα ύδατα της χώρας σε κρίση, διευκρίνισε από τη Νασάου, στις Μπαχάμες, όπου διεξαγόταν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο, ο κ. Τριντό τόνισε πως οι φρεγάτες «θα υποστηρίξουν την αϊτινή αστυνομία στις ενέργειές της για να αντιμετωπιστεί η δραστηριότητα των συμμοριών» που λυμαίνονται τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καλούσε τη διεθνή κοινότητα κοινότητα να εξετάσει «επειγόντως την ανάπτυξη διεθνούς ειδικής δύναμης υποστήριξης» στην Αϊτή, όπου η βία των συμμοριών βρίσκεται σε επίπεδο «άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες».

Οι συμμορίες, που ελέγχουν πάνω από τη μισή επικράτεια, διαπράττουν καθημερινά απαγωγές πολιτών κι απαιτούν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από συγγενείς των θυμάτων τους για να τα αφήσουν ελεύθερα, ενώ συχνά τα πρόσωπα υπό ομηρία υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Καναδάς «είναι πολύ ανήσυχος για τις ταραχές και την αστάθεια» στην Αϊτή, χώρα «αντιμέτωπη με την ασταμάτητη βία των συμμοριών, πολιτική αναταραχή και διαφθορά», σημείωσε ο πρωθυπουργός Τριντό.

«Αυτή η κατάσταση μας αφορά όλους, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στον Καναδά, όπου έχουμε μεγάλη αϊτινή διασπορά», πρόσθεσε έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί.

«Τρομερό κόστος»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά τη σύνοδο της CARICOM, ο πρωθυπουργός του Καναδά, μιλώντας αγγλικά, επισήμανε τις ευθύνες «ολιγάριθμων ισχυρών οικογενειών της ελίτ» της Αϊτής «που υποθάλπουν την αστάθεια», «χρηματοδοτούν τη βία προς ίδιο όφελος, κάτι με τρομερό κόστος για τον αϊτινό λαό».

Ανακοίνωσε πως η Οτάβα και σύμμαχοί της θα αυξήσουν την πίεση σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, επιμένοντας πως «όσο οι αϊτινές ελίτ δεν λογοδοτούν για τον ρόλο τους σε αυτή τη φρικτή κρίση, δεν θα είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε».

Ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις μεταξύ άλλων στον αϊτινό πρώην πρόεδρο Μισέλ Μαρτελί, δυο πρώην πρωθυπουργούς, και στον μοναδικό δισεκατομμυριούχο της χώρας, τον Ζιλμπέρ Μπιτζιό.

Συνολικά 17 Αϊτινοί υφίστανται κυρώσεις από τον Καναδά, σύμφωνα με τον Τζάστιν Τριντό. Αναφέρθηκε στην επιβολή κυρώσεων σε άλλους δύο, που δεν κατονόμασε.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς τους ως μέλη της ελίτ της Αϊτής για να προστατεύουν ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις και να διευκολύνουν δραστηριότητές τους, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, και τη διαφθορά», δήλωσε στα γαλλικά ο καναδός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Τριντό ανακοίνωνε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 12,3 δισεκ. καναδικών δολαρίων (8,36 εκατ. ευρώ) στην Αϊτή και άλλων 10 εκατ. δολαρίων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για να βοηθηθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην περιοχή.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Καναδάς ανέπτυξε για κάποιες ημέρες στρατιωτικό αεροσκάφος με δυνατότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για να βοηθήσει τις αϊτινές αρχές.

«Συνεργαζόμαστε στενά για να βοηθήσουμε».

Αργότερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε κυρώσεις σε 12 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το έγκλημα στην Αϊτή.

Τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκκληση του αϊτινού πρωθυπουργού Ανρί να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη ταχείας αντίδρασης ειδικού σκοπού, για να βοηθήσει την αστυνομία.

Ωστόσο, αν και κάποιες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καμιά δεν φάνηκε να έχει πρόθεση να αναλάβει την πρωτοβουλία, να τεθεί επικεφαλής της.

Τα περισσότερα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στην Οτάβα.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί δισταγμοί καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού εναντιώνεται στην ανάπτυξη ξένων δυνάμεων, όπως αυτή των κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών που ήταν ανεπτυγμένη στην Αϊτή από το 2004 ως το 2017 και κατηγορήθηκε για σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι μετέφερε το βακτήριο της χολέρας στη χώρα.

__________

Πηγές: AFP, Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)