to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:01 | 25.09.2017

Κοινωνία

#freemariosz: Ξεκινά η δίκη για τα ράστα και τα σαμπουάν που έγιναν... μολότοφ

Η περίφημη υπόθεση του δασκάλου κολύμβησης με τα ράστα και το σαμπουάν εκδικάζεται σήμερα μετά από οχτώ χρόνια περίπου.


Όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα από την ιστοσελίδα αλληλεγγύης στον Μάριο Ζέρβα:

Έχουν περάσει σχεδόν 8 χρόνια από την άδικη προφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα. Για όσους δεν θυμούνται την ιστορία, γνωστή ως ο δάσκαλος κολύμβησης με τα ράστα και το σαμπουάν, στις 11 Μαρτίου του 2010 συνελήφθη από άνδρες των ΜΑΤ στην μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα του πρώτου μνημονίου. Φορτώθηκε ένα παράλογο κατηγορητήριο και παρά τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες, που αποδείκνυαν την αθωότητά του, προφυλακίστηκε.

Η αποφυλάκισή του ήρθε μετά από 40 ημέρες και ύστερα από την πίεση και τις διαμαρτυρίες του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε πανελλαδικά. O Μάριος Ζ βρισκόταν στην διαδήλωση, φορούσε στην πλάτη του ένα σακίδιο και σε συνδυασμό με τα «αντισυμβατικά» ράστα μαλλιά του, καθίσταται ύποπτος και συλλαμβάνεται σε μια ανύποπτη στιγμή. Στον έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή του σαμπουάν, σαγιονάρες, μπουρνούζι, γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης, είδη της δουλειάς του ως δάσκαλος κολύμβησης νηπίων στο ΟΑΚΑ. Το κατηγορητήριο στήνεται με βάση ΜΟΝΟ τις καταθέσεις αστυνομικών χωρίς άλλα στοιχεία ή ευρήματα και μετά την εξέταση μόλις ενός από τους πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. 

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται επιβαρύνονται με τον καταργημένο πλέον (σ.σ.: από την παρούσα κυβέρνηση) “κουκουλονόμο’’ , παρά το πλήθος των φωτογραφιών που τον δείχνουν με ακάλυπτα χαρακτηρίστηκα. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αυθαιρεσίας, όπως η υπόθεση ζαρντινιέρα, τα πράσινα παπούτσια, ο φοιτητής με τις πιτζάμες, του Θοδωρή Ηλιόπουλου κι άλλες πολλές.

Η υπόθεση του Μάριου Ζέρβα, του δασκάλου κολύμβησης με τα ράστα και τα σαμπουάν που γίνανε μολότοφ, ας τελειώσει εδώ κι ας είναι και η τελευταία. ΝΑ ΑΘΩΩΘΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Νεόδμητο Κτίριο Ειρηνοδικείου Αθηνών, Δέγκλερη 4 Αίθουσα ΜΟΔ2 στις 9 π.μ.

*Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη της δικηγόρου Ι. Κούρτοβικ: Ο Μάριος Ζ. «πλήρωσε» την προ του 2015 κατασταλτική παράκρουση

Μ. Ζέρβας: «Είδαμε στην πράξη αυτά που αντιμαχόμαστε, καλά κάναμε και μαχόμασταν»

«Κάποιοι που συμμετείχαμε σε πορείες αλληλεγγύης, καταλήγουμε να βλέπουμε ότι αυτά που πιστεύαμε ότι συνέβαιναν, αυτά που αντιμαχόμασταν, επιβεβαιώνονται και καλά κάναμε και μαχόμασταν, είπε ο  Μάριος Ζέρβας μιλώντας «στο Κόκκινο» και τους Τζούλυ Τσίγκα και Χρυσόστομο Λουκά, για την περιπέτειά του.

«Υπάρχουν και χειρότερες ιστορίες από τη δική μου», είπε ο κ. Ζέρβας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι έμεινε 40 ημέρες προφυλακισμένος, λέγοντας ότι απλώς «ελπίζω να έχει αίσιο τέλος ... Με κατηγόρησαν ότι πέταξα μολότοφ» σε αστυνομικό, από αυτούς που σήμερα τον κατηγορούν, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζέρβας, δάσκαλος κολύμβησης νηπίων στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, είχε συλληφθεί στις 11 Μαρτίου του 2010 σε διαδήλωση της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ και κατηγορήθηκε για σειρά κακουργημάτων λόγω του νόμου για τις κουκούλες, αν και ο φωτογραφικός φακός που κατέγραψε τη σύλληψή του τον εμφανίζει χωρίς καλυμένο πρόσωπο, αντίθετα με μία εξαιρετικά χαρακτηριστική «ράστα» κόμη. Το σακίδιο το οποίο είχε μαζί του βρέθηκε να περιέχει σαμπουάν, σαγιονάρες, μπουρνούζι, γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης.

Όταν τον μετέφεραν στον ανακριτή, «έφεραν τη δικογραφία μπροστά μου, έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, είχαν εξεταστεί οι τρεις αστυνομικοί ... το θέμα είναι ότι από τη δική μου πλευρά εξετάστηκε μόνο ένας μάρτυρας», σημείωσε ο κ. Ζέρβας. Στη συνέχεια «προφυλακίστηκα στον Κορυδαλλό, μετά από πέντε ημέρες κράτησης στη ΓΑΔΑ».

Παρά το ότι πέρασαν πάνω από επτά χρόνια «δεν έχει γίνει δικαστήριο μέχρι τώρα, είναι η πρώτη φορά που πάμε να δικαστούμε  ... ελπίζουμε να δικαστούμε, να τελειώνει πια αυτό το πράγμα, τόσο εμένα όσο και τους ανθρώπους γύρω μου», ανέφερε για την προγραμματισμένη για την Δευτέρα δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα η δίκη «δεν το γνωρίζω ... το μόνο που ξέρω είναι ότι όλες οι δίκες που έχουν να κάνουν με την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα με την ημέρα εκείνη (υπήρχαν 10 συλλήψεις) έχουν όλες λάβει ένα τέλος, και μάλιστα αίσιο», όπως ανέφερε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, καταργήθηκε ο «κουκουλονόμος», κάτι που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του κ. Ζέρβα. «Βάσει αυτού του νόμου, αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκα γίνονταν αυτόματα κακουργήματα ... μέσω του ίδιου νόμου προφυλακίστηκα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα που ο ίδιος θα ήθελε να στείλει, αρκέστηκε να πει ότι «ήταν μία εμπειρία που την ακούμε να συμβαίνει, γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε πορείες αλληλεγγύης, σε κρατούμενους, κτλ ... καταλήγουμε να βλέπουμε ότι αυτά που πιστεύαμε (σ.τ.σ. ότι συνέβαιναν), αυτά τα οποία αντιμαχόμασταν, επιβεβαιώνονται και καλά κάναμε και μαχόμασταν. Είναι αυτή η στιγμή που λες "υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, δεν θα μου τύχει ποτέ" αλλά τελικά να που συμβαίνει».

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Να αθωωθεί ο Μάριος Ζέρβας

«Ο Μάριος Ζέρβας υπήρξε κι αυτός ένα από τα πολλά θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, όταν το 2010 συνελήφθη σε διαδήλωση λόγω της εναλλακτικής του εμφάνισης. «Ενοχοποιητικά στοιχεία», τα ράστα του κι ένα σακίδιο πλάτης. Μόνο που τελικά το σακίδιο δεν έκρυβε μολότοφ αλλά ένα σαμπουάν και γυαλάκια κολύμβησης.

Ο παραλογισμός αυτός συνεχίστηκε με την προφυλάκισή του και τις άδικες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Παρά, μάλιστα, τα ακάλυπτα χαρακτηριστικά του προσώπου του, οι κατηγορίες αυτές επιβαρύνθηκαν βασιζόμενες και στον «κουκουλονόμο». Σε έναν νόμο, δηλαδή, που πλέον δεν υπάρχει. Σε έναν αναχρονιστικό νόμο, που καταργήθηκε ήδη από τις αρχές του 2015 με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη Δευτέρα στην εκδίκαση της υπόθεσης καλούμε όλους και όλες στο πλευρό του Μάριου και ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε το αυτονόητο:

Να αθωωθεί ο Μάριος Ζέρβας και πολύ περισσότερο να μην υπάρξουν άλλοι καφκικοί εφιάλτες για κανέναν Μάριο, καμία Ηριάννα, για κανέναν μας!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)