to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 24.05.2018

Κοινωνία

#Εφετείο_Ηριάννας: «Πίστευα ότι η αλήθεια μου θα ήταν αυτονόητη»

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο βιολόγοι που έχουν κληθεί από την υπεράσπιση (Φύτρου και Φίτσιαλος) της Ηριάννας σχετικά με την ανάλυση DNA, ενώ, πραγματοποιήθηκαν και οι απολογίες των Περικλή και Ηριάννας, με τη συγκίνηση να είναι έντονη σε όλο το ακροατήριο.


Στο Εφετείο Αθηνών (οδός Λουκάρεως) συνεχίζεται, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή (οι οποίοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), όπως είναι ευρέως γνωστή, ενώ το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους. 

Την Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, μεταξύ αυτών και δύο επιστημόνων που αμφισβήτησαν την πραγματογνωμοσύνη της κ. Μεθενίτη (στέλεχος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ ): «Η Μεθενίτη δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο. Έκανε το κόλπο του «Τεξανού σκοπευτή», πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει τον στόχο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των Ηριάννας και Περικλή οι οποίοι επέμειναν για την αθωώτητά τους. «Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κων/νος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών», η φράση της Ηριάννας που περιγράφει γλαφυρά όσα βιώνει...

Στην επόμενη δικάσιμο, στις 28 Ιουνίου, αναμένεται η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και η απόφαση, εφ’ όσον το επιτρέψει ο χρόνος.

Η αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία της Πέμπτης 24/5, από τον λογαριασμό The Case:

Η διαδικασία ξεκίνησε 9:24, προσήλθε ο μάρτυρας Φίτσιαλος, γενετιστής - μοριακός βιολόγος.

Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του. Ο πρόεδρος ζητά να πει κάτι που δεν λέει στην έκθεσή του.

Φίτσιαλος: Δεν υπάρχει επιστημονική διχογνωμία με Μεθενίτη. Εκείνη εκφράζει προσωπικές της απόψεις. Το δείγμα είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Αυτές είναι οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Το διεθνές ινστιτoύτο της Λωζάννης έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα.

Η Μεθενίτη δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο. Έκανε το κόλπο του «Τεξανού σκοπευτή», πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει τον στόχο.

Ο πρόεδρος διακόπτει: Μας τα έχετε πει στην έκθεση. Εισαγγελέας: Γιατί καταθέτετε με τόσο πάθος; Δεν είναι λόγος επιστήμονα αυτός...

Ο πρόεδρος δεν αφήνει ούτε τον συνήγορο υπεράσπισης να μιλήσει. 

Ο συνήγορος παρεμβαίνει: Η Μεθενίτη μιλούσε μία ημέρα και εδώ δεν τον αφήνετε να μιλήσει δέκα λεπτά.

Φίτσιαλος στην εισαγγελέα: Έχω ένταση γιατί η Μεθενίτη προσβάλλει την επιστήμη μου.

Φίτσιαλος, απαντώντας σε ερώτηση εφέτη: Όχι μόνο δεν είναι σίγουρο το αν είναι η Ηριάννα αλλά με την σύγκριση αυτή (της πραγματογνωμοσύνης) προκύπτει ότι ΔΕΝ είναι.

Ο πρόεδρος ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ερωτήσεις εξειδικευμένου περιεχομένου στον μάρτυρα που κάνει η υπεράσπιση.

Φίτσιαλος: Η Μεθενίτη έκανε εξέταση με το μάτι: αν είναι κόκκινο είναι αίμα, αν δεν είναι κόκκινο δεν είναι. Κι έβαλε μετά το χέρι της στο ευαγγέλιο να καταθέσει.

Επίλογος Φίτσιαλου: Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δικαστές. Να μη τυχόν θεωρηθεί αυτή η πρακτική ορθή. Σε κανένα σύγχρονο Δυτικό κράτος δεν λειτουργεί έτσι.

Προσέρχεται η μάρτυρας Φύτρου, βιολόγος, κληθείσα από υπεράσπιση Περικλή.

Η Φύτρου μιλάει για την αναξιοπιστία της μεθόδου και τα επισφαλή συμπεράσματα: «Το μείγμα γενετικού υλικού είναι ακόμα πιο αναξιόπιστο. Σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ταύτιση».

Η μάρτ. Φύτρου φέρνει παράδειγμα με ομάδα αίματος: «Αν έχεις Α, δεν λέει κάτι γιατί το 25% του πληθυσμού έχει Α. Είναι όμως μια καλή μέθοδος να αποκλείσεις όποιον έχει Β. Και το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αποκλεισμού, όχι ταυτοποίησης υπόπτων».

Στη συνέχεια της εξέτασής της η Φύτρου αναφέρεται με λεπτομέρειες στις ανεπάρκειες της μεθόδου, τις πιθανότητες επιμόλυνσης κ.ο.κ.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της Φύτρου, το δικαστήριο περνάει στα αναγνωστέα έγγραφα.

Η εισαγγελέας λέει να αναγνωστεί η επιστολή της Ηριάννας (στην οποία ευχαριστούσε για την συμπαράσταση), σημειώνοντας ότι «ευχαρίστησε για τα επεισόδια».

Ο πρόεδρος διαβάζει το εν λόγω μήνυμα της Ηριάννας πολύ σύντομα.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και σε κείμενο παρέμβασης, σε μια απόπειρα να το συσχετίσει με την υπόθεση της Ηριάννας.

Η διαδικασία συνεχίζεται με μάρτυρες που έχει καλέσει η υπεράσπιση.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 12:17 για 20 λεπτά.

Η έδρα επανήλθε 12:50

Θα εξεταστούν δύο μάρτυρες υπεράσπισης για την Ηριάννα.

Πρώτη μια φίλη της, φιλόλογος. Καταθέτει ότι ήταν συμφοιτήτριες και συγκάτοικοι από το 2010 έως το 2012. Δεν διέκρινε ποτέ ότι η Ηριάννα κάτι θέλει να κρύψει.

Πρόεδρος: Δεν είχε επαναστατικές ιδέες;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Ε, τι σόι νέα ήταν; [με θετική διάθεση]

Πρόεδρος: Για την κατηγορία της συμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση;

Μάρτυρας: Μου φαίνεται εξωφρενική.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση της προηγούμενης μάρτυρα.

Επόμενη μάρτυρας, καθηγήτρια της Ηριάννας. Καταθέτει για τις επιδόσεις της ως φοιτήτριας, το ήθος της και την εντιμότητά της: «Υποδειγματική φοιτήτρια, δυνατό μυαλό με βαθειά αγάπη για την επιστήμη και τη γλώσσα. Πάντα συνεπής, γι' αυτό και αρίστευσε. Σεμνή, μετρημένη, με πνεύμα συνεργασίας».

Μάρτυρας: Πιστεύει (η Ηριάννα) στην ισότητα, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

Πρόεδρος: Στο αστικό σύστημα πιστεύει; [και πάλι με θετική διάθεση]

Κατόπιν εξετάζεται και τρίτη μάρτυρας υπεράσπισης για την Ηριάννα, συνάδελφός της στο μεταπτυχιακό.

Πρόεδρος: Σε σχέση με τις επιδόσεις, αυτά που λέτε, είναι σαν να συζητάμε για ελαφρυντικό. Για την κατηγορία έχετε να πείτε κάτι; Τις επιδόσεις δεν τις αμφισβητεί κανείς. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση και της τρίτης μάρτυρα.

Η απολογία του Περικλή

Απολογείται ο Περικλής. 

Πρόεδρος: Στη Βαρκελώνη συναντήσατε τρομοκράτες; 

Περικλής: Όχι. 

Πρόεδρος: Στη Βουλγαρία; 

Περικλής: Δεν πήγα. 

Πρόεδρος: Στον Βόλο [εννοεί «γιάφκα» ΣΠΦ] πήγατε; 

Περικλής: Όχι. 

Πρόεδρος: Και το αποτύπωμα; 

Περικλής: Δεν ξέρω πώς βρέθηκε. Ήξερα μόνο τον Γ.Π. χωρίς να ξέρω τί είναι ΣΠΦ. Ενδεχομένως μέσω της γνωριμίας μου να μεταφέρθηκε το αποτύπωμα (σ.: σε βιβλίο, όπως λέει η δικογραφία).

Πρόεδρος: Ξέρετε τον Μπ.; 

Περικλής: Όχι.

Πρόεδρος: Στην Πανεπιστημιούπολη πηγαίνατε; 

Περικλής: Ναι, έβγαζα το σκυλάκι βόλτα. 

Πρόεδρος: Τι ράτσα; 

Περικλής: Πίτμπουλ 

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι «σκυλάκι»!

Πρ: Για το DNA στο όπλο (τί έχετε να μας πείτε); 

Περικλ: Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν μιλάμε για μια συγκεκριμένη μέρα που μπορώ να σας πω τί έκανα. Είναι πολύ αόριστο το πώς βρέθηκε.

Εισαγγελέας: Τον Μπ. τον ξέρετε; 

Περικλ: Όχι. 

Εισαγγ: Τους Ο.Ο. και Γ.Π; 

Περ.: Ναι.

Περ.: Ναι. Ήταν κοινωνικές γνωριμίες μου. 

Εισαγγ: Γιατί δεν ήρθε η κοπέλα σας να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας; 

Περ: Έχουμε χωρίσει. 

Εισαγγ: Και τί σημασία έχει; Μπορούσε να έρθει παρόλ' αυτά. Είπατε στην απολογία σας ότι ο πατέρας σας στην κατάθεσή του «λέει βλακείες». Είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός. Όποιος λέει βλακείες είναι...;

Εισαγγελέας: Για την βία; Την καταδικάζετε; 

Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία. 

Εισαγγ: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;

Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;

Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.

Εφέτης: Είστε υπόλογος μόνο για ό,τι κάνετε εσείς. Έχετε συμμετάσχει σε κάποια ενέργεια; 

Περικλής: Όχι.

Η απολογία της Ηριάννας

Ηριάννα: «Είμαι από τον Ιούνιο στη φυλακή. Η ζωή μου άλλαξε δραματικά. Πήρε μια τροπή που δεν την περίμενα. Όσο και αν είχα άγχος για το τότε επικείμενο δικαστήριό μου, πίστευα ότι η αλήθεια μου θα ήταν αυτονόητη. Σαν όνειρο θυμάμαι, γιατί είναι τόσο παράταιρη με τη ζωή μου) τη στιγμή της σύλληψης του Κων/νου. Κοιμόμασταν σπίτι του και τα ΕΚΑΜ έσπασαν τη τζαμαρία. Τον ξυπνάω γιατί ξύπνησα πρώτη. Θυμάμαι ακόμα το έντρομο βλέμμα του. Μου λέει «κάτσε ακίνητη, κλέφτες είναι». Και μετά μας πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ο Κων/νος δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι η Ο.Ο. κ ο Γ.Π. είναι μέλη της ΣΠΦ. Το έμαθε μετά τη σύλληψή του. Όταν μου έδωσαν την έκθεση σύλληψής μου να υπογράψω, είδα ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις. Ένα κατεβατό από όπλα. (σ: Η σύλληψη της Ηρ. έγινε το 2012 κι όχι το 2011 που έγινε του Κων/νου). Δεν προφυλακίστηκα, αφέθηκα ελεύθερη και συνέχισα κανονικά τις σπουδές μου. Παράλληλα δούλευα, δίδασκα στο διδασκαλείο ελλ. γλώσσας κ.α. Και μετά ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Μετά έγινε η δίκη, καταδικάστηκα για μια οργάνωση τα μέλη της οποίας δεν γνωρίζω. Ως προς τα όπλα το μόνο που με συνδέει με τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι η έκθεση της κ. Μεθενίτη.

Δεν είμαι ούτε στατιστική, ούτε φασματική μονάδα όπως λέει η κ. Μεθενίτη. Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται.

Και κάτι τελευταίο αν μπορώ: Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσεγγίζει την ουτοπία. Εγώ εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν αφήσει τη χώρα τους, που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου. Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά για να σταθούν στα πόδια τους.

Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κων/νος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών.»

Σημειώνουμε ότι στο κλείσιμο της απολογίας της Ηριάννας η συγκίνηση ήταν πολύ έντονη σε όλο το ακροατήριο.

Το δικαστήριο διακόπτει για την επόμενη δικάσιμο, 28 Ιουνίου. Αναμένεται η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και η απόφαση, εφ' όσον το επιτρέψει ο χρόνος.

Το ρεπορτάζ από την προηγούμενη συνεδρίαση:

Ίσως η σημαντικότερη στιγμή της προηγούμενης συνεδρίασης (την Πέμπτη 10/5), ήταν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», όταν ο συνήγορος της Ηριάννας προσκόμισε για πρώτη φορά στην έδρα νέο έγγραφο-φωτιά, που αδειάζει την ακολουθούμενη διαδικασία ως «απαράδεκτη», καταλήγοντας εμφατικά ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας».

Το σημαντικότερο είναι ότι η έκθεση δεν υπογράφεται από κάποιον τυχαίο πραγματογνώμονα, αλλά από τον πρώην διευθυντή της ΔΕΕ, δρα Νικόλαο Ταΐρη. Σοκαρισμένη η εισαγγελέας διάβασε αποσπάσματα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «Η δρ Μεθενίτη μεροληπτεί υπέρ της ενοχοποίησης υπόπτου. Εισάγει πρωτόγνωρη τακτική που δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, κατακριτέα, ξένη σε κάθε δικαστικό κανόνα...». Η μάρτυρας αρκέστηκε να πει: «Τα λέει αφού είχε φύγει. Είναι πρώην».

«Αυτό που έχει κάνει η ΔΕΕ είναι σαν τον Τεξανό σκοπευτή, που, όπου πηγαίνει, το βέλος του ζωγραφίζει γύρω γύρω έναν στόχο και λέει “πέτυχα διάνα”», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης, φράση που περιέχεται σε έκθεση Ελβετού πραγματογνώμονα.

Το «ζουμί» της υπόθεσης συνόψισε η δικηγόρος Μαρίνα Νταλιάνη:

«Η μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ιδέα αν έγινε επιμόλυνση των στοιχείων ή πού βρίσκονταν επί δύο ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές χωρίς αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε σε αξιολόγηση των δειγμάτων που σε τόσο αδιευκρίνιστες συνθήκες ελήφθησαν».

Στο τέλος της δίκης η Ηριάννα αποχαιρέτησε χαμογελαστή με ένα σύντομο αλλά ζεστό φιλί τον σύντροφο και τους συγγενείς της και αποχώρησε φρουρούμενη από τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, όπως και ο Περικλής. Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν στις 24 Μαΐου και 28 Ιουνίου. Το κοινό, που παρέμεινε πολυάριθμο παρά την κοπιαστική διαδικασία, αποχώρησε σε κλίμα αισιοδοξίας, ότι η δικαίωση και η αποφυλάκιση των δύο νέων δεν θα αργήσει.

Όμηροι στον παραλογισμό

Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο -καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους- βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεσή τους και ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάσει των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από την φυλακή.

Όσο το Εφετείο της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, δημιουργήθηκε ένα ταινιάκι-υπενθύμιση του παραλογισμού σε βάρος της Ηριάννας από φίλες και φίλους της:

  • Αναλυτική ανταπόκριση από τη δικαστική εξέλιξη στον λογαριασμό @The Case

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 10/5, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του συντρόφου της Ηριάννας, Κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος, στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του είχε χαρακτηρίσει αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η 29χρονη για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί. 

«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, μεταξύ των οποίων αν επιβεβαιώνει ότι γνώρισε την Ηριάννα σε συναυλία του Ψαραντώνη και αν συμφωνεί ακόμα με το άρθρο του που είχε δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο μάρτυρας απάντησε επιπλέον σε ερωτήσεις της Έδρας και επανέλαβε την θέση του ότι αυτό που συμβαίνει με την σύντροφο του και τον φίλο του είναι κόντρα στην κοινή λογική, χαρακτηρίζοντας την όλη δικαστική περιπέτεια των δύο ως "καφκική κατάσταση" εξαιτίας της οποίας υπάρχει τόσο μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου. "Ο κόσμος καταλαβαίνει τον παραλογισμό", είπε χαρακτηριστικά.

 
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η βιολόγος, στέλεχος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ Αριστέα Μεθενίτη η οποία αναφέρθηκε στα, αμφισβητούμενα από άλλους βιολόγους, αποτελέσματα εργαστηριακής εξέτασης που οδήγησαν την Ηριάννα και τον Περικλή ενώπιον της Δικαιοσύνης .
 
Η κ. Μεθενίτη υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, ενώ παραδέχθηκε κατόπιν πολλών ερωτήσεων ότι είναι πολύ ασφαλέστερο υλικό το αίμα ή το σπέρμα για να προσδιορίσεις έναν γενετικό τύπο, σε σχέση με ένα μέρος αποτυπώματος.
 
Η υπεράσπιση που αμφισβητεί την αξιοπιστία της μεθόδου ταυτοποίησης που εφαρμόστηκε, εντόπισε αντιφάσεις και ασάφειες στην κατάθεση της μάρτυρα.

Μερικά αποσπάσματα από την κατάθεση της κ. Μεθενίτη, βιολόγου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ:

 

Αναλυτικά η υπόθεση και η στήριξη στην Ηριάννα και τον Περικλή από την ανακοίνωση της «Συνέλευσης για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή»:

13 Χρόνια Φυλακή για:

Φιλικές και προσωπικές σχέσεις που ποινικοποιήθηκαν.

Αμφίβολα μίγματα DNA που δεν ήταν αρκετά ούτε για επανεξέταση.

Έναν δήθεν μάρτυρα που εξαφανίστηκε.

Μία εκδρομή στην "αναρχική" Βαρκελώνη.

Να επιβεβαιωθούν τα ραβασάκια της αντιτρομοκρατικής και οι ιδεοληπτικοί δικαστές και εισαγγελείς.

Με αυτή την αιτιολογία, η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται έγκλειστοι στην φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017 με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου (187Α).

Στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε το Εφετείο τους με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Η διαδικασία ορίστηκε να συνεχιστεί στις 10 και στις 24 Μάη.

Στα πρόσωπα τους, ο μηχανισμός της αντιτρομοκρατικής και του τρομονόμου βρήκε δυο από τους πολλούς "ενόχους" του.

Η σύλληψή τους έγινε την εποχή του δόγματος "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης Σαμαρά και το κατηγορητήριο τους περιελάμβανε όλα τα βασικά συστατικά των τρομοϋποθέσεων: επικοινωνιακά show, δήθεν συμμετοχή σε οργάνωση, δείγματα DNA επισφαλή και σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν και να διασταυρωθούν, σκιαγράφηση ενός αόριστα υπόπτου και με αναρχικές τάσεις κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η καταδίκη τους ήρθε, ενάντια στην κοινή λογική και την προφανή έλλειψη στοιχείων, λίγο μετά την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και σε μια περίοδο που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιζητούσαν μια ρεβανς.

Βασικό δομικό στοιχείο του πλέγματος καταστολής τόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση όσο και ενάντια σε όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια αποτελεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος 187Α. Ένας νόμος που στοχεύει σε όλες και όλους μας. Με τα ειδικά δικαστήρια, τις ειδικές συνθήκες κράτησης, τις υπερεξουσίες των διωκτικών αρχών και τις φασιστικές διατάξεις της συλλογικής ευθύνης και της ποινικοποίησης των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων, φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας.

Η δυνατότητα της αντιτρομοκρατικής να κατασκευάζει υποθέσεις από έναν τεράστιο κύκλο αγωνιστών "υπόπτων" καθώς και από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, βασίζεται στην χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Ο εξαναγκασμός, άμεσος ή έμμεσος, λήψης του από τους συλληφθέντες και η υιοθέτηση των αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελεσμάτων του από τις δικαστικές αρχές, αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στα χέρια του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα.

Η επίθεση του κράτους στις επιλογές και τις ελευθερίες είναι συνεχής και ολομέτωπη.

Το μήνυμα του τρόμου γίνεται σαφές:

'Ενοχοι όσες/οι αγωνίζονται, ένοχοι όσες/οι έχουν σχέση μαζί τους.

Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή , η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τάσου Θεοφίλου, καθώς και η καταδίκη των Α.Ντάλιου, Γ.Μιχαηλίδη, Δ.Πολίτη, Ν.Ρωμανού και Γ. Τσάκαλου ως «ατομικών τρομοκρατών» με βάση την αναρχική τους ταυτότητα, είναι ζητήματα που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις δυνατότητες αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του τρομονόμου.

Γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις αποτελούν έναν ακόμη τρόπο επιβολής της κοινωνικής ειρήνης σε συνθήκες κρίσης και ακραίας εκμετάλλευσης. Ότι έχουν ως στόχο να χρησιμεύσουν στην εμπέδωση του φόβου και την καταστολή των αγώνων.

Γι' αυτό το λόγο ο αγώνας για τη κατάργηση του τρομονόμου είναι κομβικής σημασίας , επίκαιρος και αναγκαίος.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη οφείλουμε να εμποδίσουμε την επέλαση της καταστολής, του ελέγχου και την διάχυση του φόβου.

Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες και τους ανθρώπους που διώκονται .

Βρισκόμαστε στο δρόμο , στις γειτονιές, τις δικαστικές αίθουσες, στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές, στους χώρους δουλειάς και στα αμφιθέατρα. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του απέναντι στο κράτος.

Το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους.

Ο αγώνας των δύο είναι αγώνας:

Ενάντια στην αυθαίρετη χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Ενάντια στον τρομονόμο και την ενίσχυση του.

Να τελειώνουμε με το καθεστώς εξαίρεσης.

Συνέχεια Εφετείου Ηριάννας και Περικλή Συγκέντρωση 10 & 24 Μάη, 9:00- Εφετείο Λουκάρεως ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)