to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 10.05.2018

Κοινωνία

#free_irianna: Η ανταπόκριση από τη δεύτερη δικάσιμο - Στις 24 Μαΐου η συνέχεια

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 συνεχίστηκε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των Ηριάννας και Περικλή - Κατέθεσαν ο σύντροφός της Κ. Παπαδόπουλος και η βιολόγος της αστυνομίας, Αριστέα Μεθενίτη - Στην επόμενη δικάσιμο (Πεμπτη 24/5) θα εξεταστούν οι δύο βιολόγοι που έχουν κληθεί από την υπεράσπιση, σχετικά με την ανάλυση DNA


(η φωτογραφία από την συγκέντρωση της 21ης Μαρτίου 2018)

Στο Εφετείο Αθηνών (οδός Λουκάρεως) συνεχίστηκε την Πέμπτη 10/5, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή (οι οποίοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), όπως είναι ευρέως γνωστή, ενώ το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το χρονικό της προηγούμενης διαδικασίας στο Εφετείο.

  • Αναλυτική ανταπόκριση από την δικαστική εξέλιξη στον λογαριασμό @The Case

Σήμερα, Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του συντρόφου της Ηριάννας, Κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος, στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του είχε χαρακτηρίσει αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η 29χρονη για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί. 

«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, μεταξύ των οποίων αν επιβεβαιώνει ότι γνώρισε την Ηριάννα σε συναυλία του Ψαραντώνη και αν συμφωνεί ακόμα με το άρθρο του που είχε δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο μάρτυρας απάντησε επιπλέον σε ερωτήσεις της Έδρας και επανέλαβε την θέση του ότι αυτό που συμβαίνει με την σύντροφο του και τον φίλο του είναι κόντρα στην κοινή λογική, χαρακτηρίζοντας την όλη δικαστική περιπέτεια των δύο ως "καφκική κατάσταση" εξαιτίας της οποίας υπάρχει τόσο μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου. "Ο κόσμος καταλαβαίνει τον παραλογισμό", είπε χαρακτηριστικά.

 
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η βιολόγος, στέλεχος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ Αριστέα Μεθενίτη η οποία αναφέρθηκε στα, αμφισβητούμενα από άλλους βιολόγους, αποτελέσματα εργαστηριακής εξέτασης που οδήγησαν την Ηριάννα και τον Περικλή ενώπιον της Δικαιοσύνης .
 
Η κ. Μεθενίτη υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, ενώ παραδέχθηκε κατόπιν πολλών ερωτήσεων ότι είναι πολύ ασφαλέστερο υλικό το αίμα ή το σπέρμα για να προσδιορίσεις έναν γενετικό τύπο, σε σχέση με ένα μέρος αποτυπώματος.
 
Η υπεράσπιση που αμφισβητεί την αξιοπιστία της μεθόδου ταυτοποίησης που εφαρμόστηκε, εντόπισε αντιφάσεις και ασάφειες στην κατάθεση της μάρτυρα.

Μερικά αποσπάσματα από την κατάθεση της κ. Μεθενίτη, βιολόγου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ:

Όμηροι στον παραλογισμό

Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο -καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους- βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεσή τους και ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάσει των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από την φυλακή.

Όσο το Εφετείο της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, δημιουργήθηκε ένα ταινιάκι-υπενθύμιση του παραλογισμού σε βάρος της Ηριάννας από φίλες και φίλους της:

Αναλυτικά η υπόθεση και η στήριξη στην Ηριάννα και τον Περικλή από την ανακοίνωση της «Συνέλευσης για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή»:

13 Χρόνια Φυλακή για:

Φιλικές και προσωπικές σχέσεις που ποινικοποιήθηκαν.

Αμφίβολα μίγματα DNA που δεν ήταν αρκετά ούτε για επανεξέταση.

Έναν δήθεν μάρτυρα που εξαφανίστηκε.

Μία εκδρομή στην "αναρχική" Βαρκελώνη.

Να επιβεβαιωθούν τα ραβασάκια της αντιτρομοκρατικής και οι ιδεοληπτικοί δικαστές και εισαγγελείς.

Με αυτή την αιτιολογία, η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται έγκλειστοι στην φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017 με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου (187Α).

Στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε το Εφετείο τους με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Η διαδικασία ορίστηκε να συνεχιστεί στις 10 και στις 24 Μάη.

Στα πρόσωπα τους, ο μηχανισμός της αντιτρομοκρατικής και του τρομονόμου βρήκε δυο από τους πολλούς "ενόχους" του.

Η σύλληψή τους έγινε την εποχή του δόγματος "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης Σαμαρά και το κατηγορητήριο τους περιελάμβανε όλα τα βασικά συστατικά των τρομοϋποθέσεων: επικοινωνιακά show, δήθεν συμμετοχή σε οργάνωση, δείγματα DNA επισφαλή και σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν και να διασταυρωθούν, σκιαγράφηση ενός αόριστα υπόπτου και με αναρχικές τάσεις κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η καταδίκη τους ήρθε, ενάντια στην κοινή λογική και την προφανή έλλειψη στοιχείων, λίγο μετά την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και σε μια περίοδο που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιζητούσαν μια ρεβανς.

Βασικό δομικό στοιχείο του πλέγματος καταστολής τόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση όσο και ενάντια σε όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια αποτελεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος 187Α. Ένας νόμος που στοχεύει σε όλες και όλους μας. Με τα ειδικά δικαστήρια, τις ειδικές συνθήκες κράτησης, τις υπερεξουσίες των διωκτικών αρχών και τις φασιστικές διατάξεις της συλλογικής ευθύνης και της ποινικοποίησης των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων, φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας.

Η δυνατότητα της αντιτρομοκρατικής να κατασκευάζει υποθέσεις από έναν τεράστιο κύκλο αγωνιστών "υπόπτων" καθώς και από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, βασίζεται στην χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Ο εξαναγκασμός, άμεσος ή έμμεσος, λήψης του από τους συλληφθέντες και η υιοθέτηση των αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελεσμάτων του από τις δικαστικές αρχές, αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στα χέρια του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα.

Η επίθεση του κράτους στις επιλογές και τις ελευθερίες είναι συνεχής και ολομέτωπη.

Το μήνυμα του τρόμου γίνεται σαφές:

'Ενοχοι όσες/οι αγωνίζονται, ένοχοι όσες/οι έχουν σχέση μαζί τους.

Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή , η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τάσου Θεοφίλου, καθώς και η καταδίκη των Α.Ντάλιου, Γ.Μιχαηλίδη, Δ.Πολίτη, Ν.Ρωμανού και Γ. Τσάκαλου ως «ατομικών τρομοκρατών» με βάση την αναρχική τους ταυτότητα, είναι ζητήματα που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις δυνατότητες αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του τρομονόμου.

Γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις αποτελούν έναν ακόμη τρόπο επιβολής της κοινωνικής ειρήνης σε συνθήκες κρίσης και ακραίας εκμετάλλευσης. Ότι έχουν ως στόχο να χρησιμεύσουν στην εμπέδωση του φόβου και την καταστολή των αγώνων.

Γι' αυτό το λόγο ο αγώνας για τη κατάργηση του τρομονόμου είναι κομβικής σημασίας , επίκαιρος και αναγκαίος.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη οφείλουμε να εμποδίσουμε την επέλαση της καταστολής, του ελέγχου και την διάχυση του φόβου.

Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες και τους ανθρώπους που διώκονται .

Βρισκόμαστε στο δρόμο , στις γειτονιές, τις δικαστικές αίθουσες, στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές, στους χώρους δουλειάς και στα αμφιθέατρα. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του απέναντι στο κράτος.

Το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους.

Ο αγώνας των δύο είναι αγώνας:

Ενάντια στην αυθαίρετη χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Ενάντια στον τρομονόμο και την ενίσχυση του.

Να τελειώνουμε με το καθεστώς εξαίρεσης.

Συνέχεια Εφετείου Ηριάννας και Περικλή Συγκέντρωση 10 & 24 Μάη, 9:00- Εφετείο Λουκάρεως ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)