to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 18.04.2013

Κοινωνία

Φράουλες ποτισμένες με υποκρισία

Του Πέτρου Κατσάκου


Τα στραβά μάτια της Πολιτείας απέναντι στην αθλιότητα και την ανθρώπινη εκμετάλλευση και  η σιωπή των τοπικών παραγόντων της Ηλείας, είναι αυτά που επί μία ολόκληρη δεκαετία λειτούργησαν σαν λίπασμα στην ασυδοσία των ντόπιων μαφιόζων. Αυτά τα στραβά μάτια, άφησαν το πεδίο ελεύθερο στην μαφία της φράουλας η οποία με πρόσχημα το κέρδος από τις φράουλες, κατέλυσε κάθε έννοια νομιμότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δέρνοντας και βασανίζοντας αλλοδαπούς εργάτες γης, δημοσιογράφους παλαιότερα αλλά και όποιον κάτοικο τολμούσε να σηκώσει κεφάλι στα παντοδύναμα «μεγάλα αφεντικά».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το τοπικό αστυνομικό τμήμα  έχει σχηματίσει πάνω από 200 δικογραφίες σε βάρος εκείνων που φιλοξενούν αλλοδαπούς στα κτήματά τους παράνομα και με το αζημίωτο στους καταυλισμούς της ντροπής. Το 20% των δικογραφιών αφορούν υποθέσεις για παράνομη εργασία…

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι φράουλες που καλλιεργούνται επί χρόνια στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, είναι ποτισμένες με ιδρώτα , αίμα και εκμετάλλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών γης που άφησαν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία των Αρχών .

Άνθρωποι της περιοχής κάνουν λόγο  για μια καλά δομημένη εγκληματική ομάδα  με ιεραρχία, εντολείς και αδίστακτους μπράβους, ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, οπλοφόρους που ξυλοκοπούν και τρομοκρατούν τους κατατρεγμένους αλλοδαπούς εργάτες γης που τολμούν να σηκώσουν το κεφάλι τους και να ζητήσουν τα χρήματα από τα μεροκάματα που έκαναν,  χύνοντας ποτάμια ιδρώτα στα απέραντα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.

Η χθεσινή βίαιη επίθεση στη Μανωλάδα δεν φέρνει στην επιφάνεια µόνο το ζήτηµα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ξένων εργατών γης. Το συµβάν µάς αναγκάζει να αναγνωρίσουµε γενικότερα ότι η Ελλάδα αποτελεί από καιρό προνοµιακό χώρο για την εµφάνιση και γιγάντωση οργανωµένων εγκληµατικών κυκλωµάτων. Εκτός λοιπόν από τις παλιές µαφίες, της ηµέρας και της νύχτας, εγχώριες και εισαγόµενες, στην επικράτεια φύονται νέα άνθη του εγκλήµατος. Φύεται εδώ η «µαφίατης φράουλας» µε αντικείµενο την εµπορία ανθρώπων και σκοπό την εργασιακή τους εκµετάλλευση. Πιο απλά, είναι εκείνοι που οργανώνουν και καρπώνονται ένα µέρος τής εν Ελλάδι σύγχρονης δουλείας. Ο όρος χρησιµοποιείται κυριολεκτικά: δουλεία είναι η πλήρης εξουσία και ο έλεγχος ενός ανθρώπου επάνω σε κάποιον άλλο µε στόχο κυρίως την οικονοµική ή και άλλης µορφής εκµετάλλευσή του. Στη Μανωλάδα διαπιστωµένα άνθρωποι εργάζονται µε τη χρήση ή την απειλή φυσικής ή ψυχικής βίας, ανήκουν σε έναν εργοδότη ή ελέγχονται από αυτόν, κακοποιούνται, απανθρωποποιούνται και ζουν υπό φυσικό περιορισµό. ∆ούλοι λοιπόν υπό τραγικές συνθήκες είναι οι άθλιοι της Μανωλάδας. Γνωστό το φαινόµενο, γνωστός ο χώρος όπου ανθεί, δυνάµει γνωστοί και οι υπεύθυνοι. Εξάλλου, παρόµοιες επιθέσεις κατά δηµοσιογράφων έγιναν και στο παρελθόν χωρίς να αισθανθούν την πίεση του νόµου οι υπεύθυνοι. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξας λαµπρό για Αστυνοµία και το υπουργείο Εργασίας. Αρκεί και αυτή τη φορά να μην εμφανισθεί στη Βουλή κάποιος τοπικός βουλευτής με τελάρα φράουλες για να γλυκάνει τους συναδέλφους του και να αποδείξει τι γλυκά φρούτα βγάζει η Μανωλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)