to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 25.02.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Αν. Φραντζεσκάκη: Η Cosco υποσχέθηκε ανάπτυξη, αλλά μεθοδεύει εθελούσιες εξόδους…

Στο πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων που έχει καταρτίσει η κινεζική εταιρεία Cosco αναφέρθηκε διεξοδικά η Αναστασία Φραντζεσκάκη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων (ΟΜΥΛΕ) και συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο


Η κυρία Φραντζεσκάκη κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Cosco προβαίνει σε αυτήν την κίνηση, μόλις μισό έτος αφ’ ότου οριστικοποιήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Λιμάνι του Πειραιά κι ενώ δεν έχει ακόμη χαθεί ο απόηχος των υποσχέσεων (στελεχών της εταιρείας) για δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Είναι σαφές ότι η εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει τα νούμερα μέσα από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης» είπε η κυρία Φραντζεσκάκη και πρόσθεσε: «Επιδοτούν με 320 -330 ευρώ κάθε υπάλληλο που θα δεχθεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, δίνοντας 4.500 ευρώ κατ’ έτος, με ‘οροφή’ τα 5 έτη. Μας ξενίζει κι εμάς το γεγονός ότι η Cosco κάνει αυτήν την κίνηση – την μονομερή κίνηση- τόσο γρήγορα, γνωρίζοντας πως παραμένουν άλυτα σημαντικά προβλήματα μετάβασης, αλλά και κατανόησης, θα έλεγα, της νέας κατάστασης. Μας φαίνεται παράξενη η επιλογή της να επιδιώξει τη βελτίωση των οικονομικών της δεικτών, όχι μέσω ανάπτυξης, κάτι που συνιστά ρεαλιστική δυνατότητα, αλλά μέσω της εξώθησης προσωπικού στην έξοδο από την εργασία. Δηλαδή, για να μιλάμε ανοιχτά, μέσω καταστροφής θέσεων εργασίας».

Η κυρία Φραντζεσκάκη ανέφερε επίσης ότι είναι αρνητική η εμπειρία από προηγούμενη εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου, «που ήταν μάλιστα και περισσότερο εκτεταμένο χρονικά από το παρόν, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε ένα τρίμηνο αν θα αποχωρήσουν». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι μαζί με όσους «παλιότερους και ακριβότερους» ενδεχομένως αποχωρήσουν, θα χαθεί κι ένα «τμήμα γνώσεων και εμπειριών» που θα ήταν πολύτιμο, ειδικά στην παρούσα κρίσιμη, μεταβατική συγκυρία.

«Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς προσδοκά η εταιρεία, αλλά δεν νομίζω ότι θα δεχθούν πολλοί εργαζόμενοι να φύγουν», προέβλεψε το στέλεχος της ΟΜΥΛΕ και πρόσθεσε: «Στο δικό μας χώρο υπάρχει, αυτό που λέμε εργατική συνείδηση. Άλλωστε δεν περιμένουν οι εργαζόμενοι κάτι καλύτερο εκεί έξω, καθώς το ασφαλιστικό είναι τόσο ρευστό και κανείς δεν ξέρει τι σύνταξη θα παίρνει».

Η κυρία Φραντζεσκάκη απάντησε ακόμη σε ερωτήσεις - παρατηρήσεις (και ακροατών) για την πραγματική μισθολογική δαπάνη στον ΟΛΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσμενείς επιπτώσεις, τις οποίες έχει και για τα ασφαλιστικά ταμεία η λογική της βελτίωσης των εταιρικών οικονομικών δεικτών μέσω συρρίκνωσης της απασχόλησης.       
    
Όλη η συνέντευξη της Αν. Φραντζεσκάκη στο "Κόκκινο", το πρωί του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)