to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 31.03.2023

Διεθνή

Φραγμό στο ChatGPT βάζει η Ιταλία λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε την Παρασκευή απαγόρευση πρόσβασης Chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, επικαλούμενη ανησυχία για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής


Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων απαγόρευσε την Παρασκευή την πρόσβαση στο ChatGPT λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων όπως μεταδίδουν Ιταλικές εφημερίδες.  Η απαγόρευση πρόσβασης έγινε μέχρι το ChatGPT συμμορφωθεί με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και αφορά τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών από την OpenAI, της αμερικανικής εταιρείας που ανέπτυξε και λειτουργεί την πλατφόρμα. Παράλληλα, η Αρχή ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

Η Αρχή επισημαίνει την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI, αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, η εταιρεία ίσως ήδη από αύριο θα καταστήσει την πλατφόρμα «μη προσβάσιμη σε όσους έχουν εγγραφεί με ιταλικό e-mail». Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο ύψους μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλικός Τύπος τονίζει επίσης πως η Ιταλική Αρχή αμφισβητεί «την απουσία συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας των ανηλίκων» (κάτω των 13 ετών) εφόσον δεν υπάρχει κανένα φίλτρο «για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών», γεγονός το οποίο εκθέτει τους ανηλίκους σε απαντήσεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για το επίπεδο ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Μαρτίου η εταιρεία OpenAI είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων (data breach) που σχετίζονταν με τις συνομιλίες των χρηστών και τις πληροφορίες πληρωμής των συνδρομητών της υπηρεσίας.

Η απόφαση της Ιταλίας ήρθε λίγες μέρες μετά αφού ειδικοί και επιστήμονες ζήτησαν να σταματήσει η ανάπτυξη νέων συστημάτων, εν μέσω φόβων ότι η βιασύνη για τη δημιουργία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Η Ιταλική Αρχή Προστασία Δεδομένων ζητά τώρα από την OpenAI «να κοινοποιήσει εντός 20 ημερών τα μέτρα που έλαβε» για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση - διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκα πράγματα ξεκάθαρα και συνοπτικά, να γράφει σε διαφορετικά στυλ και γλώσσες με ανθρώπινο ήχο, να δημιουργεί ποιήματα και ακόμη και να περνάει εξετάσεις. Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη κώδικα υπολογιστή, χωρίς να έχει τις τεχνικές γνώσεις.

tags: ChatGPT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)