to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φουλ επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική του υπό συγκρότηση φορέα

Την απόφαση για σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς -ακόμα και στην εξωτερική πολιτική, όπως έδειξε περίτρανα η μηδενιστική αντιπολίτευση που άσκησε μεσούσης ακόμα της επίσκεψης Ερντογάν- έχει λάβει η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Την απόφαση για σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς -ακόμα και στην εξωτερική πολιτική, όπως έδειξε περίτρανα η μηδενιστική αντιπολίτευση που άσκησε μεσούσης ακόμα της επίσκεψης Ερντογάν- έχει λάβει η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Φ. Γεννηματά προσδιόρισε επίσημα αυτήν την τακτική στον δρόμο προς τον υπό συγκρότηση φορέα Κίνημα Αλλαγής με την ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. με την Κ.Ο. του Ποταμιού την περασμένη Τετάρτη. Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η προσέλκυση των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν μετακινούμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθειά της αυτή, η οξύτητα των επιθέσεων της επικεφαλής του υπό συγκρότηση φορέα πολλές φορές αποκτά τέτοια υπερβολή ως εάν να μην ήταν ποτέ το ΠΑΣΟΚ εκείνο που μαζί με τη Ν.Δ. φέρουν ακέραια την ευθύνη για τον εκτροχιασμό της χώρας και τη “λύση” του Μνημονίου μέσω της έλευσης του ΔΝΤ στην Ε.Ε.

Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την παρούσα κυβέρνηση πως “το ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αφού έχασε η οικονομία 86 δισ. και πλήρωσαν επιπλέον μέτρα 16 δισ. οι Έλληνες πολίτες είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα«. Επιπλέον, με επιχειρηματολογία α λα Ν.Δ., μιλά για “καμουφλαρισμένο τέταρτο Μνημόνιο” μετά τη λήξη του τρίτου, για “νέα απόπειρα εξαπάτησης» και πως “με τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα έχει εγκαταστήσει με την πολιτική του Μνημόνιο διαρκείας”.

Παράλληλα όμως ζήτησε να ασκείται κριτική και στη Ν.Δ., παρ' ότι βέβαια στην πράξη η αναλογία αυτή είναι ανισοβαρής, προς όφελος του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η ένταση των επιθέσεων απέναντί του δεν συγκρίνεται με αυτή εναντίον του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης.

Αυτά με σκοπό αφενός να μην ταυτιστεί με τη Ν.Δ. και να ενισχύει έτσι την απεύθυνσή της προς τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αφετέρου για να ενισχύσει την πειστικότητα του στόχου περί “πιθανής δεύτερης θέσης” ή περί “πρωταγωνιστικού ρόλου” στις ισορροπίες της “επόμενης μέρας” μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

“Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας εντάξουν σε μέτωπα υπέρ ή κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων”, “εμείς οικοδομούμε το μέτωπο της συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πέρα από τις υπαρκτές και διακριτές διαφορές μας”. Με αυτές τις αναφορές η Φ. Γεννηματά θέλει να οικοδομήσει την εικόνα του διμέτωπου, τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Στ. Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, περιόρισε τα “πυρά” του αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει η ΔΗΜ.ΑΡ.

Από την πλευρά της και ενώ έχει βρεθεί προ τετελεσμένων από τις αποφάσεις Γεννηματά - Θεοδωράκη, η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει στις δικές της προτάσεις, τις οποίες θέτει και στον προσυνεδριακό διάλογο για μία ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι για δύο ξεχωριστές (ΔΗ.ΣΥ. - Ποταμιού), αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας του φορέα. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου: “Όλα τα θέματα θα πρέπει να λύνονται με συμμετοχική διαδικασία, με συλλογική λειτουργία και δημοκρατικές διαδικασίες". Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι θα μπορούσε οι μετεκλογικές συνεργασίες να αποφασιστούν με εσωκομματικό δημοψήφισμα. Το επόμενο Σάββατο συνεδριάζει η Κ.Ε. του κόμματος για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)