to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 23.07.2019

Κοινωνία

«Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς»: Μαζική πορεία φοιτητών στην Αθήνα (φωτογραφίες)

Μαζική πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εκατοντάδες φοιτητές ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που σχεδιάζει η κυβέρνηση


Φωτογραφίες: Κώστας Παπαντωνίου

Στον δρόμο για να αποτρέψουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την οποία διακηρύσσουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας όπου σταθούν και όπου βρεθούν, πριν και μετά τις εκλογές, κατέβηκαν εκατοντάδες φοιτητές. Κεντρικά συνθήματα της πορείας ήταν «κάτω το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» και «Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε, το άσυλο με αγώνες θα υπερασπιστούμε».

 11 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες.

 1 άτομο, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες 1 άτομο, πλήθος, ουρανός, ουρανοξύστης και υπαίθριες δραστηριότητες

Το ΜΑΣ, η ΕΑΑΚ, το Bloco, η Πορεία, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλες αριστερές παρατάξεις έχουν διαμηνύσει ότι «δεν θα περάσει» η κατάργηση την οποία η υπουργός Παιδείας θέλει να συνοδεύσει με ελεγχόμενη εισόδου στα ΑΕΙ και την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια με ένα απλό... τηλεφώνημα.

 κείμενο

Φοβούνται τη Δημοκρατία, καταργούν το άσυλο

Η ανακοίνωση του BLOCO σε ΑΕΙ- ΤΕΙ αναφέρει:

Η πρώτη νομοθετική κίνηση στην οποία προχωράει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της εκπαίδευσης είναι η κατάργηση του ασύλου. Η ίδια η πραγματικότητα ορίζει ότι η κατάργηση του θεσμού του ασύλου ουδεμία σχέση έχει με μια πρόθεση ουσιαστικής επίλυσης των ζητημάτων παραβατικότητας στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Αντίθετα αποκρυσταλλώνει την διάθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το σχέδιο που άφησε στη μέση το 2015, που είναι η διάλυση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Ο θεσμός του ασύλου δεν ευθύνεται για την παραβατικότητα στο εσωτερικό των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η παραβατικότητα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας και δεν εξαντλείται εντός των Πανεπιστημίων. Αυτό αποδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από το γεγονός ότι την περίοδο όπου ο θεσμός του ασύλου είχε καταργηθεί από τον νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου τα περιστατικά ανομίας που σημειώνονταν στο εσωτερικό των πανεπιστημίων είχαν την ίδια ποσοτική και ποιοτική έκφραση με τα αντίστοιχα που σημειώνονται όσο ο θεσμός του ασύλου βρίσκεται σε ισχύ.

Η κατάργηση του θεσμού του ασύλου συνεπάγεται την υπονόμευση της ακαδημαϊκής ειρήνης και του χαρακτήρα του πανεπιστημίου ως ελεύθερου κοινωνικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η νέα Υπουργός Παιδείας “ η παρέμβαση της αστυνομίας θα πραγματοποιείται με τηλεφώνημα πολίτη”. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η ακαδημαϊκή κοινότητα θα βρίσκεται σε μια διαρκή ανασφάλεια και η ακαδημαϊκή ειρήνη θα διαταράσσεται διαρκώς υπό το πανωπτικό του φόβου και της διαρκούς επιτήρησης. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο των αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων υπονομεύεται ο ίδιος ο χαρακτήρας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και της παραγωγής επιστημονικής γνώσης. Για εμάς, η γνώση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν εξαντλείται εντός των ακαδημαϊκών ορών διδασκαλίας αλλά είναι μια διαδικασία που οικοδομείται μέσα από τη συλλογική ζωή και δραστηριοποίηση εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Αποστολή των Πανεπιστημίων είναι να είναι ανοιχτά στην κοινωνία, να αφουγκράζονται τις ανάγκες της και να αποτελούν χώρο διαλόγου και ώσμωσης με αυτήν. Ως εκ τούτου, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απομονώσει τα πανεπιστήμια από την κοινωνία για να τα συνδέσει αποκλειστικά με τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι λοιπόν, η πρόσληψη ιδιωτικών security θα είναι η αρχή της άρσης του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.
Η κατάργηση του θεσμού του ασύλου θα πλήξει τις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις των φοιτητών. Για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά, οι εχθροί και παραβάτες του νόμου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές. Σκοπός της είναι να διαμορφώσει ένα εκδικητικό περιβάλλον που θα κάμψει οποιαδήποτε συλλογική απόφαση των φοιτητών που εναντιώνεται στα νεοφιλελεύθερα μέτρα που προωθεί. Δεν ξεχνάμε το δόγμα “νόμος και τάξη” που εγκαινίασε η Ν.Δ κατά τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της. Είναι πρόσφατες οι μνήμες όπου η ΝΔ από κοινού με αυταρχικές διοικήσεις πανεπιστημίων κάνοντας χρήση lock out απαγόρευαν την διενέργεια των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών και τη δυνατότητα τους να λαμβάνουν συλλογικές αποφάσεις. Είναι πρόσφατες οι μνήμες όπου τα ΜΑΤ ερχόντουσαν να εγγυηθούν την “ειρήνη” με δακρυγόνα και ξύλο στα προαύλια πανεπιστημίων.

Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το φοιτητικό κίνημα να σταθεί στα πόδια του και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της προηγούμενη περιόδου. Να μην επιτρέψει να κυριαρχήσει ξανά ο φόβος και η σιωπή.
Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αντισταθεί στις αυταρχικές πολιτικές που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση. Να δώσουμε ζωή στους φοιτητικούς μας συλλόγους και να τους κάνουμε κύτταρα παραγωγής πολιτικής και αντίστασης. Να έρθουμε αντιμέτωποι με όσους θέλουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς.

Να οργανώσουμε τον αγώνα για την προάσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται 503 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που απευθύνουν με τις υπογραφές του κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. με σημείο προσυγκέντρωσης τα Προπύλαια. Στο κείμενο στήριξης αναφέρουν ότι «η κατάργηση του ασύλου θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία ιδεολογική νίκη, μια απόδειξη της πυγμής της νέας κυβέρνησης και κυρίως ένα πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του».

Σημειώνουν επίσης ότι, την ώρα που «τα μεγάλα ΜΜΕ και η νέα κυβέρνηση μιλάνε διαρκώς για τα ‘μεγάλα προβλήματα’ των πανεπιστημίων και δημιουργούν μια εικόνα καταστροφής και πανικού, για να κερδίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με το μέρος τους», την ίδια στιγμή «δεν τολμάνε να πουν κουβέντα για τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα όσων σπουδάζουν και δουλεύουν μέσα στο πανεπιστήμιο.» «Δεν είδαμε κανένα ρεπορτάζ σε κάποιο κανάλι να μιλάει για την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, τα απαρχαιωμένα κτήρια, συγγράμματα και εργαστηριακές υποδομές. Δεν είδαμε μονόστηλα για την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητ(ρι)ών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες και όσοι πρέπει να δουλέψουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους», υπογραμμίζουν.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναφέρει:

Από τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις της νέα κυβέρνησης αποτελεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε προεκλογικά, μέχρι σήμερα από τη θέση της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα απαξίωσης των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ίδιας της ιστορίας των φοιτητικών αγώνων, συνδέοντας το πανεπιστημιακό άσυλο με φαινόμενα ανομίας.

Το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες και το αίμα χιλιάδων νέων ανθρώπων. Αυτό έρχεται να άρει η Νέα Δημοκρατία, περιφρονώντας τις μεγάλες μάχες του φοιτητικού κινήματος, περιφρονώντας την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί από τη συλλογική συνείδηση. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το φοιτητικό και το πανεπιστημιακό κίνημα έχει καρφωθεί στο κάδρο αποκατάστασης της δημοκρατίας, στο πλευρό των λαϊκών αγώνων από το 1973 μέχρι σήμερα, με σύγχρονα παραδείγματα την ιστορική μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τους αγώνες ενάντια στην απορρύθμιση που επεδίωξαν να φέρουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου.

Μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερης επίθεσης και συρρίκνωσης των ακαδημαϊκών ελευθεριών, το αίτημα για αποκατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται, δικαιώθηκε το καλοκαίρι του 2017 με τον νόμο Γαβρόγλου, παίρνοντας ξανά υλική υπόσταση.

Το άσυλο αποτελεί ασπίδα και διασφαλίζει το πανεπιστήμιο ως έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους νέους ανθρώπους να σταθούμε απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Υπερασπιζόμαστε το άσυλο!
Υπερασπιζόμαστε Δημοκρατία και Ελευθερία!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, την Τρίτη 23 Ιουλίου, για την υπεράσπιση του ασύλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)