to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φοβού τους υπερπατριώτες!

Ο Ιούλιος μήνας θα μείνει στην ιστορία για την άκρως προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που θα βλάψει κυρίως την Τουρκία, στον βαθμό που σηματοδοτεί τον ενταφιασμό του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και την απομάκρυνση της γείτονος από την Ευρώπη και τις αξίες του πολιτισμού της.


Ιούλιος ήταν και πριν από 55 χρόνια, όταν επλήγη βαρύτατα η καχεκτική δημοκρατία στην Ελλάδα από το παλατιανό πραξικόπημα ανατροπής του Γεωργίου Παπανδρέου, πρωθυπουργού του 53%. Ιουλιανά ονομάστηκαν οι εκδηλώσεις λαϊκής οργής πολύ μεγάλης διάρκειας που συνόδευσαν το εν λόγω πραξικόπημα, που ήταν προάγγελος και της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας του 1967, η οποία οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου, Ιούλιο πάλι του 1974.

Η ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας και η πρόσφατη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μάλλον υποχωρεί, επανέφεραν στο προσκήνιο τη διαρκή πληγή της χώρας μας που αποτελούν οι αποκαλούμενοι υπερπατριώτες. Το ρεύμα αυτό εντός της κοινωνίας μας υπήρξε αχαλίνωτο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πολέμησαν και εγχώριοι «ευρωπαϊστές» με όρους εθνικού φονταμενταλισμού. Αραγε, τι διαφορά έχουν αυτοί από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας; Οι ίδιοι κύκλοι ζήτησαν «πολιτική πυγμής» και για την Αγία Σοφία.

Φανταστείτε όμως, πόσο θα είχε ρεζιλευτεί η πατρίδα μας διεθνώς αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε υιοθετήσει την πρόταση υπουργού της να κλείσει το Μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Επιλογή που θα είχε βαρύτατα προσβάλει το μεγάλο κομμάτι του λαού της Τουρκίας, το οποίο εναντιώνεται στον «σουλτάνο», αποτελώντας εν δυνάμει σύμμαχό μας στην αναζήτηση διαδικασιών ειρήνης. Το χειρότερο είναι ότι ένας πρώην, ο Αντώνης Σαμαράς, υποκαθιστά τον σημερινό πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «δεν γίνεται διάλογος με πειρατές».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο σοβαρό θέμα που δεν μπορεί ούτε να παίζεται σε μικροπολιτικά χρηματιστήρια ούτε να υπηρετεί σχέδια εθνικής υστερίας προς άγραν τηλεθεατών από φιλικά στη Ν.Δ. ΜΜΕ. Κι αν κάποιοι επιθυμούν να κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία με ευθύνη της Ελλάδας, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι θα τους προλάβουν άλλοι πιο ισχυροί στην Ε.Ε., οι ανερχόμενοι ακροδεξιοί σχηματισμοί με εκλογική χορηγία της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Καταλήγω, λοιπόν, με την έκκληση-προειδοποίηση που απευθύνω επειγόντως και στον πρωθυπουργό να μπει φρένο και στους εντός της Ν.Δ. κήρυκες του διχασμού, αλλά και της μισαλλοδοξίας, στο όνομα του ανεδαφικού και υποκριτικού πατριωτισμού.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την περίοδο 2005-2019

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)