to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:43 | 05.03.2018

Κοινωνία

Φωτογραφίζοντας τους Ρομά

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Η σημερινή μας ανάρτηση έγινε με αφορμή τις ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Δαβάκη.

Οι Ρομά αποτελούν μόνιμα ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα του φωτογράφου. Δεν χάνω ευκαιρία να φωτογραφίζω τα πανέμορφα πρόσωπα, τα πολύχρωμα ρούχα. Και, φυσικά, δεν χάνω ευκαιρία να συζητώ μαζί τους, πράγμα τις περισσότερες φορές εξαιρετικά απολαυστικό και διδακτικό.

Φυσικά, οι άνθρωποι της φυλής υπόκεινται σε συστηματικό ρατσισμό τόσο από ρατσιστές και φασίστες όσο και από άνδρες των «σωμάτων ασφαλείας». Το χειρότερο ίσως όλων είναι η συστηματική καλλιέργεια από τα ΜΜΕ μιας εικόνας παρανομίας και εγκληματικότητας για τους Ρομά. Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας ανάρτησης να θυμηθούμε κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες για τους Ρομά.

- Το 96% των περίπου 300.000 Ρομά στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

- To 47% ανέφερε ότι ένα μέλος της οικογένειάς του πήγε ύπνο πεινασμένο τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο μήνα.

- Ιδιαίτερα οι γυναίκες Ρομά πλήττονται. Το 81% δεν εργάζεται ούτε και καταρτίζεται, σε αντίθεση με το 38% των ανδρών.

- Το 50% μένει σε παραπήγματα διαφόρων ειδών, πολλά δε είναι επικίνδυνα.

- Οι περισσότεροι είναι αναλφάβητοι καθώς οι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν.

- Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, φαίνεται ότι είναι περισσότερο τα περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης που οδηγούν τους Ρομά μαθητές εκτός της ελληνικής εκπαίδευσης, παρά η κουλτούρα τους.

- Εκτιμάται ότι το 90% των παρανομιών που στέλνουν τους τσιγγάνους στη φυλακή ή στο δικαστήριο έχουν να κάνουν με την επιβίωσή τους, δηλαδή τη φτώχεια. Πιο αναλυτικά:

Τα στατιστικά της αστυνομίας δεν αναφέρονται στο είδος των αδικημάτων. Ανά 50 συλληφθέντες Ρομά, οι 30 κατηγορούνται για πολεοδομικές παραβάσεις, που αφορούν στο στήσιμο των καταυλισμών τους.

Πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία μας δίνουν οι συλλήψεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2017 σε Μενίδι και Ζεφύρι:

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης ελέγχθηκαν 230 άτομα και 5 οχήματα. Από τους 230 εν τέλει συνελήφθησαν οι 9. Από αυτούς, έχει ενδιαφέρον το για ποιο λόγο τελικά συνελήφθησαν οι 9:

Δύο ημεδαποί ΡΟΜΑ, οι οποίοι συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) στην περιοχή της Αττικής. Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση. Ένας ημεδαπός για απείθεια. Πέντε αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στη χώρα μας σε βάρος των οποίων θα κινηθεί διαδικασία διοικητικής απέλασης»

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)