to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φωτογραφίζοντας κτίρια

Ένα από τα πιο δύσκολα θέματα φωτογραφικά είναι η φωτογράφιση κτιρίων.


Η καταγραφή κτηρίων από χαμηλό σημείο προκαλεί το φαινόμενο των συγκλινουσών γραμμών. Όλοι όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν ένα κτήριο από το ύψος του δρόμου µε ευρυγώνιo. Το αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο των κατακόρυφων που συγκλίνουν προς τα επάνω παραμορφώνοντας γεωμετρικά την εικόνα. Η παραμόρφωση είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά έχουμε μια γελοία κακή φωτογραφία.

Το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι στρέφοντας τη μηχανή υπό κλίση για να φωτογραφίσουμε το κτίριο τα επίπεδα του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής και του κτιρίου δεν είναι πλέον παράλληλα μεταξύ τους. Τότε τα μέρη που απέχουν περισσότερο από τον αισθητήρα θα εμφανιστούν μικρότερα από τα μέρη που είναι πλησιέστερα. Έτσι παίρνουμε σχήματα που στενεύουν προς την κορυφή όσο η μηχανή στρέφεται προς τα επάνω.

Στην αρχιτεκτονική φωτογραφία το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τους εξειδικευμένους φακούς µε μετατοπιζόμενο εμπρόσθιο τμήμα. Οι φακοί αυτοί ονομάζονται shift ή tilt & shift. Οι φακοί αυτοί κινούνται επάνω σε «ράγες» οι οποίες εξασφαλίζουν ότι είναι πάντα απολύτως παράλληλοι με τον αισθητήρα της μηχανής. Επειδή οι φακοί αυτοί είναι εξειδικευμένοι και δύσκολο να κατασκευαστούν είναι πανάκριβοι. Μερικοί κοστίζουν κοντά στα 4.000 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν «φτηνές» εναλλακτικές από Κορεάτες και Κινέζους κατασκευαστές μεταξύ 300-700 ευρώ (αν αυτά τα λεφτά σας φαίνονται λίγα). Αφήστε που είναι δύσχρηστοι:

Ι. Δεν έχουν autofocus.

ΙΙ. Δεν έχουν ζουμ.

ΙΙΙ. Δεν έχουν συστήματα σταθεροποίησης εικόνας.

ΙV. Είναι γενικά "αργοί", δεν έχουν δηλαδή μεγάλα διαφράγματα.

V. Έχουν εγγενή προβλήματα φωτομέτρησης, ακόμα και οι ακριβότεροι φακοί.

Υπάρχει εναλλακτική για τους πληβείους; Φυσικά, ονομάζεται Photoshop. Καταφεύγω εκεί όταν φωτογραφίζω κτίρια. Πριν κάποιο διάστημα είχα πάει σε ένα συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Αποφάσισα να φωτογραφίσω τα κτίρια σαν μια σπουδή στο photoshop αλλά και πώς μπορείς να φωτογραφίσεις «περίεργα» χιλιοτραβηγμένα θέματα. Για να δείτε τη διαφορά σας παρουσιάζω και τις φωτογραφίες πριν την επεξεργασία. Πριν και μετά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)